Translate

понедельник, 26 ноября 2018 г.

ГП Львовский бронетанковый завод

  

16.12.2021

Львівський бронетанковий завод відремонтував партію БМП-1





Дата публікації: 16.12.2021

Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод» (ЛБТЗ), яке входить до складу Укроборонпрому, успішно завершило капітальний ремонт і модернізацію  партії бойових машин піхоти БМП-1.

Працівники заводу розпочали роботу на початку листопада. Вони оновили техніку та внесли істотні конструктивні зміни. На модернізованих бронемашинах встановлено сучасні приціли, прилади нічного бачення з покращеними характеристиками, нові цифрові радіостанції, системи супутникові навігації та прилади освітлення, накладено піксельне покриття тощо.

«На кінець поточного року ЛБТЗ вчасно та якісно виконав договори, укладені з Міністерством оборони України, – розповів директор підприємства Віктор Андрощук. – Ми сподіваємося, що державне замовлення на 2022 рік ухвалять вчасно і ми зможемо взятися за виконання нових контрактів. Це необхідно для подальшого відновлення бронетехніки українських військових і безперебійної роботи нашого заводу».

https://ukroboronprom.com.ua/news/lvivskii-bronetankovii-zavod-vidremontuvav-partiyu-bmp-1

«Львівський бронетанковий завод» передав ЗСУ модернізовані Т-64 та капітально відремонтовані БМП-1 (16 Грудня 2021, 11:57)


Сьогодні на території державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» відбувся показ техніки, яку підприємство передає Збройним Силам України. Це 5 модернізованих танків Т-64 та 7 капітально відремонтованих БМП-1. Загалом 12 одиниць.


За словами керівництва підприємства, у 2021 році було відремонтовано та передано війську понад пів сотні броньованих машин.

 https://armyinform.com.ua/2021/12/16/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-peredav-zsu-5-modernizovanyh-t-64-ta-7-kapitalno-vidremontovanyh-bmp-1/

А модернізовані танки Т-64 попрямують у бойові частини. Їх вже в п'ятницю повантажать та передадуть для використання.

«На танках встановлені камери заднього виду з виведенням на монітор механіка-водія. Також встановлені драбини для більш зручної посадки екіпажу в машину. А ще на башті танка встановлена фара. Машина за характеристиками стала потужнішою, сучаснішою», – розповів Назар Вовчко, начальник технічного відділу Львівського бронетанкового заводу.

«Коли ми модернізуємо машину, розбираємо її, можна сказати, до останнього гвинтика. І проводимо капітальний ремонт так, як передбачено по документації. Упродовж року в нас були різні машини. Були танки Т-72, були танки Т-64, БТС-4 модернізовані. Тобто в нас були різноманітні контракти», – пояснив директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрущук.

Приблизна вартість капремонту та модернізації одного БМП-1 становить близько 8 млн грн, а танка Т-64 – понад 10 млн грн.

Загалом за рік на Львівському бронетанковому заводі модернізували 60 одиниць техніки.

https://zaxid.net/na_lvivskomu_bronetankovomu_zavodi_modernizuvali_blizko_20_tankiv_ta_bmp_n1532413


27.10.2021

Львівський БТЗ відновив для військових партію броньованих тягачів

Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», яке входить до складу Укроборонпрому, виконало держоборонзамовлення на відновлення понад десяти броньованих тягачів середніх БТС-4 з одночасним покращенням їх тактико-технічних характеристик (ТТХ) для Міноборони України.



Перша партія відремонтованої техніки вже відправлена безпосередньо у війська, друга – чекає на відвантаження.

На частині вдосконалених БТС-4 було встановлено ведучі колеса танка Т-80 та уніфіковані гусеничні стрічки від цієї ж моделі.

«Це оновлення ініціювало Міністерство оборони України для уніфікації всіх видів військової техніки, – розповідає директор заводу Віктор Андрощук. – У стислі терміни фахівці нашого підприємства створили конструкторську та технологічну документацію на переробку ходової частини зі встановленням ведучих коліс та іншими необхідними змінами. Броньовані тягачі з покращеними ТТХ успішно пройшли типові випробування та підтвердили свою ефективність. Хочу наголосити, що це дає можливість у наступних замовленнях встановлювати уніфіковані гусеничні стрічки від танка Т-80 на танках Т-72, Т-55 (54) і всіх видах спеціальної та інженерної військової техніки на базі цих машин».

БТС-4 оснащено крановою установкою з гідравлічним приводом вантажопідйомністю до 12 тонн, електрозварювальним обладнанням, тяговою та додатковою лебідками. Все це дає можливість виконувати повний перелік робіт з поточного та середнього ремонту бронетехніки в польових умовах. Для розчищення шляхів і обладнання позицій тягач отримав сучасне бульдозерне обладнання. За тактико-технічними характеристиками цей тягач не поступається БРЕМ-1, а його відновлення коштує значно дешевше.

https://ukroboronprom.com.ua/news/lvivskii-bronetankovii-zavod-vidnoviv-dlya-viiskovix-partiyu-bronyovanix-tyagaciv


 16.06.2021

«ПРАЦЮЄМО СПОВНА». РЕПОРТАЖ З ЄДИНОГО В УКРАЇНІ ЗАВОДУ, ДЕ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ПОЖЕЖНІ ТАНКИ

Tvoemisto.tv побувало на заводі, щоб показати, що зараз унікального виготовляють львівські спеціалісти і яку продукцію постачають Збройним Силам.

Львівський бронетанковий завод був створений як військова частина 33198 у 1944 році. Його основною задачею був ремонт пошкодженої в боях фашистською армією бронетанкової техніки й поверненню її на фронт. Після війни на заводі почали ремонтувати танки та інженерну техніку. З початком російсько-української війни у 2014 році Львівський бронетанковий завод постійно виготовляє і ремонтує техніку на замовлення Міністерства оборони, яка потрібна у військах.

Журналіст Tvoemisto.tv побував на Бронетанковому заводі, щоб показати, яку техніку тут створюють, і як відбувається процес капітального ремонту на підприємстві.

Історія заводу

За рішенням Комітету Оборони СРСР 9 травня 1944 року було створено пересувний бронетанковий ремонтний завод як військову частину 33198 із місцем дислокації в районі Дарниці у Києві.

Спершу основною задачею заводу був ремонт бронетанкової техніки, яку пошкодила фашистська армія в боях. У серпні 1944 року на заводі відремонтували близько 1200 бойових одиниць і відправили на фронт. Пересувний завод рухався по лінії фронту на захід і ремонтував бронетанкову техніку. Відтоді він зупинився на околицях Львова, а зараз розташований у місті, на вулиці Стрийській, 73.

 


Приклад газети із Фейсбук-сторінки Бронетанкового заводу

Після війни завод почав капітальний ремонт танків Т-54 і Т-55, також там почали виготовляти стендове та нестандартне обладнання. У 1980-х роках на заводі освоїли ремонт танків Т-72 та інженерної техніки.










Після проголошення Незалежності з заводу ліквідували танки Т-54, Т-55 і Т-62, а вже з 1995-го року почали випускати продукцію на експорт.

На фото бульдозер ЛРМЗ-580 на базі танка Т-55, який виготовили на заводі в середині 90-их років

На підприємстві також почали успішно виготовляти литво у землю й литво деталей, які виплавляють по пінополістирольних моделях з чорних та кольорових металів. Також запровадили технологію виготовлення металевих бирок методом термодруку.

З початком війни у 2014 році Львівський бронетанковий завод почав надавати допомогу Збройним Силам України. На заводі почали відновлювати і ремонтувати військову техніку, яка знаходилася на довгостроковому зберіганні. Уже станом на серпень 2015 року завод передав у зону бойових дій понад 100 відремонтованих танків, п'ять танків Т-72 та п'ять розвідувальних машин.




Завод сьогодні

Зараз Львівський бронетанковий завод виготовляє та ремонтує військову техніку, зокрема броньовані пожежні машини ГПМ-72 та ГПМ-54, броньовані ремонтно-евакуаційні машини «Лев» і «Зубр» й тактичну броньовану колісну машину «Дозор-Б». Також підприємство проводить капітальний ремонт і модернізацію танків Т-72, Т-64 і низки спеціальних інженерних машин.

«Станом на сьогодні завод працює в повному обсязі, адже ми маємо замовлення майже на цілий рік. Зараз ми виконуємо три державні контракти із капітального ремонту і модернізації бронетанкового озброєння і техніки», – розповів Тvoemisto.tv директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук.

За його словами, вони єдині в Україні, хто виготовляє спеціальну техніку – пожежні танки та ремонтно-евакуаційні машини. За цей рік на заводі вдалося відправити більше 30 одиниць техніки у Збройні Сили України, серед яких танки Т-64 і Т-72, укомплектовані сучасними системами управління вогнем, внутрішнього і зовнішнього зв’язку та комунікації, приладами денного та нічного бачення, камерами заднього виду, супутниковою навігацією та динамічним захистом.

«Середня заробітна плата на заводі становить 17 тисяч грн за перший квартал, а за другий – 20 тисяч грн разом з бонусами. На заводі працює близько 700 людей, і фінансування на цей рік маємо», – додає Віктор Андрощук.

Львівський бронетанковий завод належить до концерну «Укроборонпром», який невдовзі хочуть розділити на 6 підхолдингів. Кожен з холдингів спрямовуватиме свою діяльність на конкретну галузь.

Як розповів в інтерв’ю Tvoemisto.tv генеральний директор концерну Юрій Гусєв, Львівський бронетанковий завод невдовзі може зайняти місце серед лідерів в Україні.

Читайте також: Юрій Гусєв: «Ми виробляємо оборонну продукцію для ОАЕ, Азії та Латинської Америки

«Зараз завод стабільний, має великі перспективи і забезпечує модернізацію виробничих потужностей. Його керівник увійшов до 11 найкращих керівників за результатами першого кварталу й отримав відповідну відзнаку», – зазначив Юрій Гусєв.

Техніка, яку виготовляють на заводі

На заводі не лише ремонтують та модернізують військову техніку, а й виготовляють бойові машини, тягачі, пожежні танки тощо. Зокрема, і відомий «Дозор-Б».

«Дозор-Б» – тактична бойова колісна машина, яка має повністю броньований корпус, потужний німецький двигун і автоматичну коробку передач. В основному вона призначена для перевезення особового складу», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv начальник конструкторського бюро Львівського бронетанкового заводу Сергій Нечепуренко.

Наступна машина – тягач БС-4, який створили на базі танка Т-54. Вона оснащена кран-стрілою на 12 тонн, і призначена для евакуації несправної бойової техніки з поля бою.

Читайте також: Разумкову у Львові нагадали за законопроєкт про підтримку вітчизняних виробників

«Далі бачимо броньовану ремонтно-евакуаційну машину «Лев», яка призначена не лише для бойових дій, а й для ремонту. Вона потужніша, ніж попередня, і зроблена на базі танка Т-72. Основна тягова лебідка машини може витягуватися до 200 метрів», – каже Сергій Нечепуренко.

Унікальним серед усіх танків є пожежний, який створили на базі Т-72. Він значно потужніший за ГПМ-54, які зараз у військах. Об'єм його цистерни становить 20 кубічний метрів, і в ньому встановили німецький насос, який має продуктивність у розмірі 100 літрів за секунду.

Заступник начальника цеху Анатолій Смучук у коментарі Tvoemisto.tv каже, що монтажний цех №2 займається збіркою техніки. Після того, як пройшла модернізація техніки і замінили всі частини, її відправляють у цей цех, де все збирають докупи.

«Після розбірки і ремонту все розбирають, а тут знову збирають і відправляють на полігон», – каже Анатолій Смучук.

Зараз на заводі збирають танк Т-64, який повністю відремонтували і пофарбували. Для повної модернізації працівникам потрібно близько 1-1,5 місяці, щоб відправити танк у війська.

Загалом завод має контракт з Міністерством оборони на ремонт і модернізацію бронетехніки загальною вартістю понад 300 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що наприкінці серпня 2018 року працівники заводу пікетували через поверення на роботу колишнього директора Романа Тимківа, якого невдовзі звільнили. У листопаді минулого року Вищий антикорупційний суд скасував вирок у справі ексдиректора заводу Романа Тимківа. У травні цього року цей же суд визнав його вину у справі про подання ним недостовірних відомостей у декларації про доходи за 2017-2018 роки. Раніше Антикорупційний суд засудив його до штрафу у 51 тисячу гривень із забороною на три роки керувати державними підприємствами. Роман Тимків визнав свою вину на суді та підписав угоду з прокурором.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

http://tvoemisto.tv/exclusive/bronetankovyy_zavod_120746.html

07.04.2021

Львівський бронетанковий завод модернізував п’ять танків Т-64 та Т-72 для Збройних Сил України.



Державне підприємство “Львівський бронетанковий завод” (ЛБТЗ), передало українським військовим п’ять модернізованих танків Т-64 та Т-72. Роботи виконані з випередженням графіка та за умов обмеженого фінансування.

Танки укомплектовано сучасними системами управління вогнем, внутрішнього і зовнішнього зв’язку та комунікації, приладами денного та нічного бачення, камерами заднього виду, супутниковою навігацією та динамічним захистом.

Це вже друга передача військової техніки від ЛБТЗ до Міністерства оборони України у поточному році. Перша партія налічувала понад 10 модернізованих бойових машин.

“У першому кварталі завод перевиконав виробничий план на понад 20 млн грн у грошовому еквіваленті”, – зазначає директор підприємства Віктор Андрощук.

Нагадаємо, Львівський бронетанковий завод виготовляє та ремонтує військову техніку, зокрема броньовані пожежні машини ГПМ-72 та ГПМ-54, броньовані ремонтно-евакуаційні машини "Лев" і "Зубр" й тактичну броньовану колісну машину "Дозор-Б". Також підприємство здійснює капітальний ремонт і модернізацію танків Т-72, Т-64 і низки спеціальних інженерних машин.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-modernizuvav-p-yat-tankiv-t-64-ta-t-72-dlya-zbrojnyh-syl-ukrayiny.html


23.03.2021

Львовский бронетанковый завод поставит украинский пулемет на обновленный бронетягачи БТС-4




Сейчас Государственное предприятие «Львовский бронетанковый завод» имеет контракт с Министерством обороны Украины на капитальный ремонт и доработку бронированного тягача БТС-4. Об этом сообщает АрмияInform .

- В прошлом году наше предприятие вместе с Центральным бронетанковым управлением ВСУ модернизировали этот бронетягачи к типу БРЭМ-1 или БРЭМ «Лев», - рассказал руководитель завода Виктор Андрощук. - Мы установили на него кран-стрелу, передний отвал, вспомогательную лебедку и оснастили сварочным аппаратом. Уже в этом году должны поставить оборонному ведомству около десяти таких тягачей.

Кроме того, львовское предприятие планирует изменить определенные характеристики машины. А именно: поставить значительно более мощный двигатель и установить командирскую башню с новым украинским пулеметом ККТ, производящей столичный завод «Маяк». После согласования этих видоизменений с Минобороны возможен полноценный контракт ведомства со львовским заводом.

- Наши технологические стандарты позволяют производить один такой тягач в месяц, а в условиях согласования контракта с Минобороны - и по несколько машин, - говорит Виктор Андрощук. - Практически все основные детали бронетягачи производит наш завод, а другие вспомогательные - чисто украинского производства.

На предприятии добавили, что завод имеет контракт с Министерством обороны на ремонт и модернизацию бронетехники общей стоимостью более 300 000 000 гривен. Кроме того, предприятие является одним из активных и высокооплачиваемых работодателей на территории Львовщины. Средняя зарплата специалиста здесь стартует от 16 000 гривен.

Стоит добавить, что Львовский бронетанковый завод в 2019 году изготовил и экспортировал в одной из азиатских стран почти полтора десятка похожей комплектации бронемашин.

https://7by6qi4stloex7yg7el5ga3wxe-jj2cvlaia66be-armyinform-com-ua.translate.goog/2021/03/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-postavyt-ukrayinskyj-kulemet-na-onovlenyj-bronetyagach-bts-4/


16.03.2021

Львівський бронетанковий завод модернізував чергову партію танків для Збройних Сил України



Сьогодні Державне підприємство "Львівський бронетанковий завод", яке входить до складу Укроборонпрому, передало Міністерству оборони України нову партію модернізованих танків Т-64 та Т-72.

 


"Танки пройшли капітальний ремонт і глибоку модернізацію. Ми врахували всі побажання замовника, – розповідає директор підприємства Віктор Андрощук. – Техніку передано у повній бойовій готовності. Вона обладнана найсучаснішими системами зв’язку та управління вогнем, приладами денного та нічного бачення, камерами заднього виду, системами постановки димових гранат і динамічним захистом від кумулятивних снарядів. Частину партії вже відвантажено в бойові підрозділи, решта – чекає на це".

Пан Андрощук також зазначив, що завод продовжує відправляти в зону Операції об’єднаних сил і в місця дислокації бронетехніки виїзні ремонтні бригади. За два місяці поточного року вони відновили понад десять бойових машин.

"Завданням підприємств – учасників Концерну є забезпечення потреб ЗСУ у якісній військовій техніці. Львівський бронетанковий завод продовжує вчасно виконувати замовлення, підвищуючи боєздатність Збройних сил України", – наголошує генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

 

Загалом від початку 2021 року це державне підприємство модернізувало понад десять машин Т-64 та Т-72. Замовлення виконане із випередженням строків та за обмеженого фінансування через відсутність державного оборонного замовлення на 2021 рік.

 

Нагадаємо, Львівський бронетанковий завод ремонтує та виготовляє військову техніку, зокрема броньовані пожежні машини ГПМ-72 та ГПМ-54, броньовані ремонтно-евакуаційні машини "Лев" і "Зубр" й тактичну броньовану колісну машину "Дозор-Б". Також підприємство здійснює капітальний ремонт і модернізацію танків Т-72, Т-64 і низки спеціальних інженерних машин.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-modernizuvav-chergovu-partiyu-tankiv-dlya-zbrojnyh-syl-ukrayiny.html

14.01.2021

Львовский бронетанковый завод экспортировал Мьянме 15 БТС-4 и заключил контракт на экспорт «Дозор-Б»


Представитель компании Amthyst Trading Co. Ltd.,покупателя из Мьянмы, генеральный директор ГК «Укроборонпром» Павел Букин и директор ГП «Львовский бронетанковый завод» Виктор Андрощук, после завершения изготовления партии новых бронированных ремонтно-эвакуационных машин БТС-4ЛБТЗ, которые предназначены для «иностранного заказчика из Юго-Восточной Азии».

В 2020 году Львовский бронетанковый завод передал ВСУ около 80 единиц техники

Недавно АрмияInform информировала читателей о подписании меморандума о расширении сотрудничества между Государственным концерном «Укроборонпром» и властью Львовщины. Символично то, что подписание меморандума состоялось не в кабинете председателя Львовской ОГА, а в одном из цехов Львовского бронетанкового завода. Ведь по итогам 2020-го предприятие не только выполнило ГОЗ - государственный оборонный заказ, но и перевыполнило его. И имеет хорошие перспективы на нынешний год. Об этом и другом директор Львовского бронетанкового завода Виктор Андрощук рассказал нашему специальному корреспонденту.

Освоен ремонт танка Т-80

- 2020 год был тяжелым, но удачным для нашего коллектива. Мы не только выполнили план, но и перевыполнили его. В общем, отремонтировали и поставили в ВС Украины около 80 единиц бронетехники, в частности: танки Т-64 и Т-72, бронированные ремонтно-эвакуационные машины, пожарные машины ГПМ-54. Если в денежном эквиваленте, то освоили продукции более чем 600 миллионов гривен, - коротко подвел итоги ушедшего года Виктор Аверкийович.

Что касается планов на 2021 год, по словам директора завода, предприятию государственный оборонный заказ пока не доведен.

- Его доведут. Но у нас уже есть переходные контракты с 2020-го на 2021. А это около 30 единиц техники. Что позволит до июня при восьмичасовом рабочем дне полностью загрузить работников завода. Думаю, что и в этом году предприятие загрузим на 100%, - продолжил директор завода.

Его уверенность основывается на специфике предприятия. Львовский завод отличается от других предприятий концерна «Укроборонпром» тем, что здесь осуществляют ремонт различной бронетехники на гусеничном ходу. Здесь ремонтируют не только танки Т-64 и Т-72, ​​но уже и Т-80.

700 человек со средней зарплатой 16 500 гривен

- А еще мы единственный на Украине завод, который производит и ремонтирует пожарные танки. В прошлом году на базе Т-55 мы сделали и передали Вооруженным Силам 15 пожарных машин ГПМ-54. Делаем их и на базе Т-72. Также изготавливаем и ремонтируем ремонтно-эвакуационные машины. Всю работу планируем так, что на заводе должны ремонтировать, модернизировать и производить все виды бронетанкового вооружения на гусеничном ходу. Для этого у нас есть свой большой конструкторский отдел, который разрабатывает документацию, модернизирует технику. То есть проводим весь спектр работ по осовремениванию техники, оставшейся в наследство с советских времен, - отметил Виктор Андрощук.

Сейчас на предприятии работает около 700 человек. Средняя зарплата составляет 16,5 тыс. гривен. Её в этом году планируют повысить еще на 15%. Есть определенные категории работников, которые получают и 1000 долларов в гривневом эквиваленте.

Гордостью директора является то, что коллектив постоянно омолаживается. В частности, в сборочном цехе работают ребята до 30 лет. Никто не увольняется, все дорожат рабочим местом. Если люди и идут с предприятия, то только по состоянию здоровья.

- Техника, которую ремонтируем, поступает к нам как из боевых бригад, так и из учебных подразделений, в том числе из «Десны». Она приходит на капремонт. Проводим мы и регламентированный ремонт. Это касается прежде всего техники с баз хранения, которая простояла десятилетия, - рассказал Виктор Андрощук.

Одновременно на заводе могут ремонтировать 15 единиц техники. От демонтажа машины, то есть полной разборки, и до сдаточных испытаний, включающих стрельбы из штатного вооружения, ориентировочно проходит рабочий месяц.

- Почему наше предприятие сохранилось в таком хорошем состоянии? А потому, что у нас когда-то были очень серьезные заказы на экспорт. Мы делали по сто машин в год для разных стран. Кстати, имели переходный контракт с 2019-го на 2020 год на поставку в одну из стран бронированных ремонтно-эвакуационных машин. И мы 15 таких машин, в которых не было необходимости для ВСУ, поставили в одну из стран Азии.

Примечание: В июне 2019 г. Государственная Компания по экспорту и импорту продукции и услуг военного и специального назначения «Укрспецэкспорт» экспортировала в Мьянму 14 бронированных тягачей БТС-4ЛБТЗ (они же - бронированные ремонтно-эвакуационные машины «Зубр») разработки и производства ГП «Львовский бронетанковый завод» на базе танков Т-55, зав. номера: БТС-4.ЛБТЗ.001…. БТС-4.ЛБТЗ.014.

На заднем плане справа модернизированная бронемашина «Дозор-Б», 6 января 2021 г., цех ЛБТЗ

В этом году заключили контракт на экспорт бронемашин «Дозор-Б» и есть заказ на комплектование, - рассказал про экспортную составляющую работы завода Виктор Андрощук.

https://diana-mihailova.livejournal.com/5974538.html

28.12.2019

Рік львівських танкоремонтників: у «плюсах» по ДОЗ та із «прицілом» на азійський ринок.

Для військових критично важливо, щоб підприємства оборонпрому вчасно постачали у війська якісну продукцію. Для держави – щоб вони вчасно сплачували у бюджет кошти. Для самих підприємств – постійні замовлення і  вихід із продукцією на зовнішні ринки. Звісно, що витримувати цей баланс вітчизняній оборонці нелегко. Не йдеться про такі контракти та об’єми випуску продукції, як у міжнародних компаній типу General Dynamics Land Systems чи Krauss-Maffei Wegmann, що виготовляють танки Abrams та Leopard. Але у своєму сегменті внутрішнього і зовнішнього ринків українські підприємства, задіяні у випуску бронетехніки, загалом стабільно працюють як для зміцнення обороноздатності країни, так й для здобуття нових можливостей на світовому ринку озброєнь.

 

Про те, як завершили рік львівські танкоремонтники, кореспондент АрміяІnform дізнавався безпосередньо на підприємстві.

Гарантії завантаження роботою – стовідсоткові!

Йдеться про те, що наступного 2020 року Держпідприємство «Львівський бронетанковий завод», яке входить до концерну «Укроборонпром», матиме повне завантаження замовленнями, як від держави, так і комерційних замовників. Для комерційного виробництва це надзвичайно важливо, бо це зарплати для 800 робітників, що тут працюють, це можливість продовжити оновлення верстатного парку, інвестиції в розробницьку і конструкторську роботу. Зрештою, це наповнення держбюджету. До слова, цього року підприємство сплатило в державну казну понад 90 мільйонів гривень.

 

Зі слів  виконувача обов’язків директора заводу Богдана Шандри, в 2019 році ДП «ЛБТЗ» не лише виконав контракти з державного оборонного замовлення, а й успішно розрахувався за контрактом з іноземним замовником однієї з країн Східної Азії.

 

Наразі завод повністю реалізував три контракти. Два з них – це державне замовлення МО України з капітального ремонту танків Т-72. Ще один контракт – ремонт бронетехніки для нашого війська в місцях її постійної дислокації. Крім цього, понад десять одиниць броньованих ремонтно-евакуаційних машин, розроблених і виготовлених тут, відправились замовнику у Східну Азію, – говорить ТВО директора підприємства.

 

Богдан Шандра наголошує: цього року в рамках виконання угод підприємство також відремонтувало 15 танків Т-64, 10 гусеничних пожежних машин ГПМ-72.

 

У 2020 році танкоремонтники продовжать виконання угод, що існують із Міноборони: будуть закінчуватимуть випуск гусеничних пожежних машин, ремонт танків Т-64. До того ж на завершальній стадії підписання додаткової угоди про ремонт тих же Т-64. Адже львів’яни налагодили капремонт і модернізацію танків цього типу зразка 2017-го, розширивши його бойові можливості за рахунок модернізації оптики на місці механіка водія, командира машини та прицілу танкової гармати. З наступного року планується освоєння ремонту БРЕМ-2 на базі шасі БМП, БРЕМ «Зубр», капремонт і модернізацію танка Т-80 тощо. ТВО директора заводу стверджує, що у 2020-му ДП «ЛБТЗ» стовідсотково завантажать роботою на весь рік.

Броньовані «вогнегасники» – на експорт

Чим же приваблює іноземних замовників українське «оборонне» виробництво? І зокрема продукція Львівського бронетанкового заводу? На початку грудня цього року у Львові на танкоремонтному заводі вже гостювали потенційні замовники з країн Південної Азії.

 

Зі слів Богдана Шандри, формула зацікавленості іноземних покупців має кілька складових. Насамперед давня позитивна репутація підприємства. Це той варіант, коли імідж працює на утримання старих клієнтів й приваблення нових.

 

– За 75 років існування завод постачав продукцію в багато країн. Це і держави Африки, Азії. Були поставки до США, Великої Британії. Крім того, що роботу завжди виконували якісно, завод відповідно до підписаних контрактів та угод надавав ще й післягарантійне обслуговування машин, технічну підтримку контрактів тощо, – говорить він.

 

Завод регулярно бере участь у міжнародних спеціалізованих виставках. Це дає змогу утримувати клієнтів з-за кордону й розширювати їхнє коло.

 

Якщо говорити про найближчі зовнішні контракти, то підвищений інтерес замовників із країн Азії викликають машини для гасіння пожеж. Адже проблематика безпеки баз зберігання і військових арсеналів актуальна не лише в Україні. Розроблену у Львові та ЛБТЗ гусеничну пожежну машину ГПМ-72 успішно випробувано. Вона показала значно вищі експлуатаційні показники порівняно з аналогічними зразками з-за кордону. До слова, КБ збільшило «робочий об’єм» машини понад удвічі. Замість 9 тонн води, ГПМ цієї моделі може за раз нести аж 20 тонн! Та дві тонни піноутворювача на додачу. Відтак дві такі машини отримав середньоазійський замовник. А на базі шасі танка Т-55 львівські танкоремонтники виготовляли БРЕМ для Малайзії.

 

Цінова політика для клієнтів зовнішнього ринку тут приваблива. Комерційна таємниця не дозволяє озвучувати цифри контрактів. Утім, навіть з додатковою комплектацією вузлами, агрегатами і електронікою, що не виробляють українські підприємства, кінцева продукція значно дешевша, ніж у конкурентів з-за кордону. І це, зрештою, не впливає на стабільно високий рівень експлуатаційних показників бронетехніки з ДП «ЛБТЗ».

 

Львівські танки не – Made in Russia

Т-72, що розробляли і випускали на території країни-агресора, нині ремонтують й модернізують у Львові. Фахівці ДП «ЛБТЗ» виконують діагностику, ремонт, техобслуговування, переобладнання та модернізацію цих машин. Водночас намагаються це робити, щоб не залежати від складових і агрегатів виробництва РФ. Усі чудово розуміють, що закупівля бодай одного Made in Russia гвинтика – зло.

 

Начальник виробництва ДП «ЛБТЗ» Василь Михайлович зазначив: у виробничому, ремонтному й модернізаційному циклах підприємство спирається на вітчизняних виробників і постачальників.

 

– Є багато фірм та підприємств, які хочуть і мають змогу робити вузли й агрегати для продукції ЛБТЗ замість російських. Робота з такими постачальниками ведеться на постійній основі. Проводимо тестування різних зразків, – каже він.

 

Таких фірм зараз понад 10. Здебільшого зосереджені вони у Києві й Харкові. Однак задіяна в процесі й Львівщина. Зокрема у Золочеві замінюють і модернізують оптику. А фірма «Спаринг Віст» виробляє танкові паливоміри, які раніше постачали з РФ.

 

Зі слів очільника виробництва заводу, щоб не постачати ресурси з Росії, частину складових і комплектуючих до бронетехніки отримують зі складів та баз зберігання МО України, які за замовленням постачають на завод як давальницьку сировину. Армійські запаси ще досить великі. Але це стосується циклу робіт із танками моделі Т-72. Основний бойовий танк ЗСУ Т-64 – це повністю «домашня» машина, яку випускає Харків. Тож із цією моделлю проблем немає. Загалом на капремонт однієї машини потрібно півтора місяці. За цей час машину розбирають, складають дефектаційну відомість, отримують складові тощо.

 

Двигуни на підприємство прибувають із машинами. І якщо говорити про російський двигун до російського ж Т-72, то львів’яни, щоб вирватись із залежності від таких поставок, налагодили цикл капремонту танкового двигуна до цього типу машин за рахунок ресурсів, не пов’язаних з ВПК РФ. У планах на 2020-й – освоїти і капремонт рідного двигуна Т-64 – 700-сильного 5ТДФА. Зі слів Василя Михайловича, верстатний парк заводу осучаснюється. У виробничому циклі використовують верстати з ЧПУ. Втім у цехах ще можна зустріти німецьке обладнання, виготовлене у ХХ сторіччі. Вже вивчають ціни на ринку, щоб у 2020-му закупити обладнання для дільниці гальванічних робіт, нові кран-балки та низку спецобладнання для цехів. Але це знову ж таки залежатиме від держзамовлення, яке формує загальний «заробіток» заводу.

 

50 танків відремонтували на фронті

До слова, працювати на підприємстві досить вигідно. Середня зарплатня становить 16-18 тисяч гривень, залежно від кваліфікації. Окремі фахівці отримують й понад 20 тисяч. Насамперед цінується вміння працювати із технічною документацією, «читати» креслення і працювати на верстатах із ЧПУ. Соцпакет передбачає медстрахування, п’ятиденний робочий тиждень. Є навіть свій гуртожиток, якщо працівник немісцевий. До слова, на підприємстві кількадесят робітників є учасниками АТО/ООС. І не лише танкісти, а й чоловіки, які служили в артилерії, розвідці, піхоті.

 

Варто зазначити, що з 2015 року виїзні ремонтні бригади ДП «ЛБТЗ» регулярно працюють у смузі відповідальності наших військ на Донбасі та Луганщині, відновлюючи бронетехніку в бойових частинах. У середньому бригади виїжджають 3-4 рази на рік. Термін відрядження – кілька тижнів.

 Старший виробничий майстер цеху №2 Анатолій Смочук, який неодноразово брав участь у виїздах в район бойових дій розповідає, що працювати доводилось здебільшого на ремонті й обслуговуванні Т-64. Крім безпосередніх ремонтних робіт, навчали ще й механіків-водіїв тонкощам експлуатації бронетехніки, щоби вона якомога довше не виходила з ладу.

 Лише цього року чоловік чотири рази працював у виїзних бригадах на майданчиках відведення важкого озброєння в районі ООС. Підготовка до таких відряджень не спонтанна. Завод отримує сповіщення, де зазначається, що саме і де потрібно ремонтувати, відповідно до цього отримують запчастини, інструмент, формується робоча бригада. Завод надає вантажний транспорт, якщо потрібно везти об’ємні агрегати.

 У такий спосіб ДП «ЛБТЗ» виконав контракт із державного оборонного замовлення і відремонтував близько 50 одиниць танків.

 Попри те, що за лічені дні вся країна святкуватиме Новий рік, у цехах заводу ще працюють. Умови контрактів досить жорсткі й терміни виконання вказані чітко. Вийти за їхні межі – вдарити по репутації підприємства, що не припустимо в умовах суворої внутрішньої конкуренції за нові контракти. ДП «ЛБТЗ» на понад 90% залежить від наявності та обсягу ДОЗ. Щоби завод наступного року працював на всі сто відсотків, завершують цей рік львівські танкоремонтники під гуркіт працюючих верстатів.

Володимир Скоростецький, Кореспондент АрміяInform










https://armyinform.com.ua/2019/12/rik-lvivskyh-tankoremontnykiv-u-plyusah-po-doz-ta-iz-pryczilom-na-azijskyj-rynok/

 

08.12.2020

Львівський бронетанковий завод успішно виконав держоборонзамовлення.

Сьогодні, 8 грудня, державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», повідомило про успішне виконання державного оборонного замовлення та передачу нашим армійцям фінальної партії бронетехніки. Мова йде про чотири модернізовані танки Т-64 та броньовану ремонтно-евакуаційну машину БРЕМ-2.

«Хоча підприємство відносно недавно (у 2019 році) освоїло капітальний ремонт і модернізацію Т-64, за неповні два роки ми передали понад 50 цих відновлених машин. Модернізовані танки отримали сучасні нічні приціли, новітні цифрові радіостанції, супутникові системи навігації, комплекти динамічного захисту та ще чимало додатків для більш ефективного виконання бойових завдань, – розповідає пан Андрощук. – Хочу зазначити, що капітальний ремонт з доопрацюваннями БРЕМ-2 ми робили вперше і відмінно виконали це завдання. Освоївши капітальний ремонт і модернізацію бронемашини, ми додали до свого продуктового портфеля фінальну БРЕМ. Відтепер наше підприємство має можливість відновлювати та модернізувати всі види ремонтно-евакуаційних машин, які є на озброєнні ЗСУ. Щобільше, у нас готові виробничі площі та все оснащення для виготовлення броньованих ремонтно-евакуаційних машин БРЕМ «Лев» та БРЕМ «Зубр».

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-uspishno-vykonav-derzhoboronzamovlennya.html

26.11.2020

Укроборонпром передав до війська оновлений тягач БТС-4 для евакуації пошкодженої техніки.



Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», представило військовим оновлений броньований тягач середній БТС-4 з покращеними тактико-технічними характеристиками.

БТС-4 (БРЕМ «Зубр») успішно пройшов типові випробування та вже переданий Замовнику для експлуатації у Збройних Силах України. Основне призначення БТС-4 – евакуація та буксирування несправної, пошкодженої гусеничної та колісної військової техніки в умовах бойових дій.




«Після проведення капітального ремонту та низки доопрацювань БТС-4 став «бойовим побратимом» ремонтно-евакуаційної машини БРЕМ «Лев», яку виготовляє наше підприємство. Сьогодні на зберіганні у Збройних Силах України є у достатній кількості тягачі БТС-4, які потребують відновлення. Дуже важливо використати цей ресурс, відремонтувати та модернізувати цю техніку та у результаті отримати сучасну спеціальну бронемашину, яка служитиме військовим ще не один рік. Окрім ремонту та модернізації, ЛБТЗ має можливість виготовляти і нові ремонтно-евакуаційні машини. Зокрема, у 2019 році ми успішно виготовили та поставили близько півтора десятка подібної комплектації броньованих тягачів (БРЕМ «Зубр») для потреб інозамовника з однієї з країн Азії. Тоді інтерес до бронемашин висловили і наші військові. Під час модернізації і комплектації даної машини для Збройних Сил України ми максимально врахували їхні побажання. На сьогоднішній день модернізований БТС-4 успішно пройшов типові випробування і відправлений у війська. Хочу зазначити, що нами проведено переддоговірну роботу з Міноборони на відновлення партії броньованих тягачів БТС-4 наступного року, виробничі потужності підприємства вже підготовлені", – додав керівник ДП «Львівський бронетанковий завод» Віктор Андрощук.

Фахівці Львівського бронетанкового заводу не лише освоїли капітальний ремонт броньованого тягача, але й успішно впоралися із завданням модернізації бронемашини, аби за своїми тактико-технічними характеристиками вона значно випереджала БТС-4 радянського зразка. Тому конструкторами та технологами підприємства було здійснено чимало оновлень.

Відтак сучасна бронемашина отримала нову кранову установку з гідравлічним приводом, що дало БТС-4 можливість піднімати вантажі до 12 тон для проведення у польових умовах монтажу-демонтажу вузлів та агрегатів, зокрема, танкових башт, двигунів, коробок передач, опорних катків тощо. Встановлено електрозварювальне обладнання, яке живиться від генератора бронемашини та дозволяє проводити електрозварювальні роботи. Така комплектація машини дає екіпажу можливість виконувати повний перелік робіт з поточного та середнього ремонту бронетехніки в польових умовах.

Машину комплектували тяговою лебідкою із тросом робочою довжиною 200 м, для евакуації техніки масою до 100 тон. Щоб полегшити роботу екіпажу фахівці встановили додаткову лебідку, яка в основному служить для видачі тросу основної лебідки на відстань до 200 м.

Для розчистки шляхів і обладнання позицій тягач отримав сучасне бульдозерне обладнання. Збільшився і запас ходу за рахунок додаткових паливних баків. Крім того, заводчани встановили двигун потужністю 580 к/с, що надає можливість 38-тонній машині розвивати максимальну швидкість руху не менше 40 км/год. Екіпаж машини складається з 3 осіб.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/ukroboronprom-peredav-do-vijska-onovlenyj-tyagach-bts-4-dlya-evakuatsiyi-poshkodzhenoyi-tehniky.html

 

04.11.2020

Львівський бронетанковий завод модернізував найбільшу за часи незалежності України партію пожежних танків (ФОТО)

 


Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», завершило капітальний ремонт та модернізацію близько півтора десятка пожежних танків ГПМ-54.  Крім того,  протягом 2019-2020 років виїзні бригади ЛБТЗ відновили у місцях дислокації військ ще більше десятка таких пожежних машин.

Це найбільша партія відновлених та модернізованих пожежних танків, яку замовили та отримали наші військові за період незалежності України.

«Аби приступити до відновлення даних пожежних машин, які  в основному складались з радянських або російських комплектуючих, нам довелося повністю переробити конструкторську та технологічну документацію. На основі спільного рішення з Міністерством оборони України, ми розпочали цей довготривалий та трудомісткий процес разом  з Конструкторсько-технологічним центром озброєння ЗСУ ще у 2018 році. Менше ніж за рік було допрацьовано технологічну та конструкторську документацію для проведення капітального ремонту і модернізації пожежних машин та запущено процес виробництва. А за останні півтора роки підприємством відновлено більше двох десятків пожежних танків", – розповів директор  Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук.



Для того, щоб відповідати вимогам військових та забезпечувати ефективну роботу відновлені пожежні машини зазнали суттєвих конструктивних змін. "На модернізованих пожежних танках ми встановили нове гідравлічне обладнання європейського виробництва, яке забезпечує управління лафетним стволом, бульдозерним обладнанням і механізмом підйому кузова машини; встановлено нове бульдозерне обладнання марки ТБС-86 з грейдерним положенням; допрацьовано можливість включення пожежного насоса лафетного ствола для проведення гасіння пожежі без зупинки основного двигуна на місці та в русі», – пояснює деталі модернізації заступник директора з виробництва ЛБТЗ Богдан Шандра.

Гусенична пожежна машина ГПМ-54 – це основний пожежний танк, який є на озброєнні Збройних Силах України. Ця пожежна машина є необхідною на складах зброї та боєприпасів для гасіння пожеж різних класів складності, де доступ іншої пожежної техніки є неможливим.

Гусенична пожежна машина ГПМ-54 створена на базі танка Т-55, містить цистерну для води ємністю 9 м3, а також бак для піни ємністю 1,1 м3 та може гасити пожежу водою з відстані 60 метрів. Пожежний танк також може розчищати проходи для іншої пожежної техніки, а броньований корпус та фільтровентиляційна установка  забезпечують безпеку екіпажу.


Державне підприємство "Львівський бронетанковий завод" – єдине в Україні підприємство, яке виготовляє, модернізує та здійснює капітальний ремонт пожежних танків. Фахівці підприємства розробили та виготовляють гусеничну броньовану пожежну машину ГПМ-72 на базі танка Т-72, яка
  успішно пройшла визначальні відомчі випробування та наказом Міністерства оборони України у 2018 році допущена до експлуатації у Збройних Силах України на особливий період. На сьогоднішній день підприємство готове до серійного виготовлення ГПМ-72 для потреб замовника.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/pro-golovne/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-modernizuvav-najbilshu-za-chasy-nezalezhnosti-ukrayiny-partiyu-pozhezhnyh-tankiv-foto.html


10.08.2020

Львівський бронетанковий завод отримав 64 млн. грн. прибутку у першому півріччі цього року


За підсумками першого півріччя 2020 року, Державне підприємств "Львівський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", отримало прибуток у розмірі 64 мільйона гривень. При цьому підприємство у І півріччі виробило продукції на 204 мільйона гривень та реалізувало продукції на суму майже 542 мільйона гривень.

Про це заявив директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук під час офіційного візиту на підприємство Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського та заступників генерального директора Укроборонпрому Олега Фоменка, Мустафи Найєма та Михайла Морозова. 

У рамках візиту пану Уруському було презентовано виробничі потужності підприємства, а також поточний стан справ та плани підприємства щодо виготовлення та ремонту бронетехніки. Зокрема, за словами Віктора Андрощука, за 6 місяців 2020 року ЛБТЗ  сплатив до бюджету податків, зборів та платежів у розмірі 29 мільйонів гривень; на підприємстві працює 690 працівників, середня заробітна плата у І півріччі складає 16 725,70 грн.

"Не зважаючи на карантинні обмеження, ми змогли не тільки виконувати виробничі плани з ремонту та модернізації бронетехніки, але й достроково передати відремонтовану техніку у війська в рамках контракту під державні гарантії. ЛБТЗ готовий до якійсних змін та нарощення виробничих потужностей! Наразі наші конструктори та інженери працюють над освоєнням ремонту нових видів бронетехніки та розробляють варіанти її модернізації. Зокрема, у першому півріччі ми працювали над освоєнням капітального ремонту танка Т-80 – наразі триває дослідження технічного стану", – заявив директор підприємства.  

https://ukroboronprom.com.ua/uk/pro-golovne/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-otrymav-64-mln-grn-prybutku-u-pershomu-pivrichchi-tsogo-roku.html

 


17.07.2020
Львівський завод передав замовнику близька десятка відновлених танків Т-64 (ФОТО)



 Державне підприємство "Львівський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", передало для потреб Міністерства оборони України чергову партію відремонтованих та модернізованих танків Т-64.

За словами керівника підприємства Віктора Андрощука, в ході ремонту  фахівці підприємства покращили тактико-технічні характеристики танків: встановили новітні засоби навігації та зв’язку, тепловізійні прилади тощо.
"Основна модернізація танка Т-64 – це насамперед системи зв’язку і управління вогнем. Відтак, танки отримали нові сучасні нічні приціли, новітні цифрові радіостанції, супутникові системи навігації, встановлені комплекти динамічного захисту та ще чимало додатків для більш ефективного виконання бойових завдань", – розповів директор ЛБТЗ.


На підприємстві також повідомили, що паралельно з виконанням державного оборонного замовлення, конструкторсько-технологічне бюро ЛБТЗ працює над освоєнням капітального ремонту та модернізацією інших видів  гусеничної бронетехніки, таких як танк Т-80, броньовані ремонтно-евакуаційні машини БРЕМ-2 та БТС-4.

"Протягом всього карантину Львівський бронетанковий завод працює "як годинник" – вчасно виконує свої договірні зобов’язання та поставляє техніку на передову. Це важливе підприємство для бронетанкового дивізіону Концерну та всього регіону. Воно  входить до п’ятірки найбільших платників податків області та забезпечує роботою понад 700 родин.


Львівський бронетанковий завод – державне підприємство з 76-річним досвідом роботи, яке займається не тільки ремонтом, але і виготовленням бронетехніки – броньованих пожежних машин ГПМ-72 та ГПМ-54, броньованих ремонтно-евакуаційних машин БРЕМ "Лев" та БРЕМ "Зубр" та тактичної броньованої колісної машини "Дозор-Б".



https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/lvivskyj-zavod-peredav-zamovnyku-blyzka-desyatka-vidnovlenyh-tankiv-t-64-foto.html

07.05.2020
Шість модернізованих танків передано ЗСУ у Львові


Державне підприємство "Львівський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", передало для потреб Міноборони чергову партію з 4 одиниць танків Т-64 та 2 одиниць танків Т-72, та успішно завершило контракт під державні гарантії з Міноборони України.




Підприємство входить у п’ятірку найбільших платників податків області та забезпечує роботою понад 700 працівників, середня заробітна плата за перший квартал 2020 року становить понад 16 600 грн. що є майже на 70% більше середньої заробітної плати у Львівській області за той самий період.


https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/shist-modernizovanyh-tankiv-peredano-zsu-u-lvovi-foto.html

09.04.2020
Львівський бронетанковий завод передав військовим чергову партію пожежних танків (ФОТО)

Державне підприємство "Львівський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром" передало Збройним силам України чергову партію з 4 одиниць гусеничних броньованих пожежних машин ГПМ-54.

"Ми в досить стислий термін змогли пристосуватися виробничий процес відповідно до карантинних обмежень та продовжити виготовлення та ремонт бронетехніки в рамках державних замовлень", – розповів керівник ДП "Львівський БТЗ" Віктор Андрощук.
Відтак, на завершальній стадії капітального ремонту та модернізації на ЛБТЗ знаходяться ще три одиниці ГПМ-54. Згідно виробничому плану завод планує завершити їх ремонт до кінця поточного місяця, випереджаючи графік.
"Завод завантажений контрактами в рамках державного оборонного замовлення до серпня 2020 року. В основному, це ремонт та модернізація танків Т-64 для потреб наших військових. Однак, ми сподіваємось до того часу отримати від Міноборони України нове державне оборонне замовлення на 2020 рік, щоб мати можливість працювати і надалі безперебійно забезпечувати військових якісно відремонтованою бронетехнікою," – зазначив керівник ЛБТЗ.
Львівський бронетанковий завод – єдине в Україні підприємство, яке виготовляє та здійснює капітальний ремонт пожежних танків. Багато комплектуючих до цієї техніки або вже не випускаються, або були російського виробництва, тому на заводі освоєно виготовлення частини з цих деталей, розповіли на підприємстві. Також, щоб осучаснити стару радянську бронетехніку, конструктори ДП “Львівський БТЗ” спільно з конструкторсько-технологічним центром Озброєння Збройних Сил України переробили конструкторську документацію для того, щоб дана техніка відповідала вимогам військових для забезпечення ефективної роботи.




"ЛБТЗ – єдине вітчизняне підприємство, у якого держава закуповує такий вид техніки, тому ми розраховуємо на нове державне замовлення цих танків", – повідомив Ігор Фоменко, заступник генерального директора з бронетанкової, радіолокаційної та спеціальної техніки ДК "Укроборонпром".
На сучасні ГПМ-54 встановлено нове гідравлічне обладнання європейських виробників для забезпечення управління лафетним стволом, бульдозерним обладнанням і механізмом підйому кузова машини, встановлено нове бульдозерне обладнання марки з грейдерним положенням, допрацьовано можливість включення пожежного насоса лафетного ствола для проведення гасіння пожежі без зупинки основного двигуна на місці та в русі.


На сьогоднішній день, даний пожежний танк є єдиним видом броньованої пожежної гусеничної техніки, який є на озброєнні в Збройних Силах України, та є необхідним на складах зброї та боєприпасів для гасіння пожеж різних класів складності де доступ іншої пожежної техніки є неможливим. Створений на базі танка Т-55 містить цистерну для води ємністю 10 м3, а також бак для піни ємністю 1,1 м3 та може гасити пожежу водою на відстані до 60 метрів.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/lvivskyj-bronetankovyj-zavod-peredav-vijskovym-chergovu-partiyu-pozhezhnyh-tankiv-foto.html

25.03.2020
ГП "Львовский бронетанковый завод" передал МОУ очередную партию модернизированных танков Т-64БВ



ГП "Львовский бронетанковый завод", входящее в состав ГК "Укроборонпром", передал для нужд Министерства обороны Украины очередную партию из 6 единиц танков Т-64.

 "Это для нас нелегкое испытание, ведь часть бронетехники отремонтирована в условиях карантина. Нами были осуществлены все необходимые меры по недопущению распространения коронаровируса на ЛБТЗ. В частности, с более чем семисот работников предприятия большая часть отправлена ​​на простой, часть сотрудников работает дома дистанционно, если это  позволяет выполнять их должностные обязанности.

Но для того, чтобы вовремя выполнить ДОЗ - почти треть работников (в основном, рабочих специальностей) выходит на работу. У нас достаточно помещений, поэтому скоплений работников нет. Медиками на проходной проводится температурный скрининг и только если работники чувствуют себя полностью здоровыми - они пересекают контрольно-пропускной пункт предприятия ", - отметил директор ГП" Львовский БТЗ "Виктор Андрощук.

 Также на предприятии самостоятельно шьют маски для нужд работников.

Руководитель предприятия также рассказал, что ремонт и модернизация данной бронетехники выполняется в рамках государственного контракта по 2019 год, поскольку он является переходным и должен быть полностью выполненным в конце второго квартала 2020 года.



Согласно контракту предприятие отправило уже более полусотни единиц отремонтированной и модернизированной бронетехники – это танки Т-64 и Т-72, бронированные ремонтно-эвакуационные машины БРЭМ-1, а также бронированные гусеничные пожарные машины ГПМ-54.

"Мы не знаем, сколько еще будет длиться карантин и как будут меняться его условия, однако, пока мы справляемся с работой и передаем очередную партию танков Т-64 нашим военным. Желаем нашим защитникам, себе и всей Украине крепкого иммунитета для победы над вирусом и внешним агрессором”, – с надеждой добавил Виктор Андрощук.

В целом в Укроборонпроме отмечают, что в начале 2020 года все предприятия бронетанкового дивизиона Концерна демонстрируют постепенный рост производства по различным видам продукции и услуг, несмотря на национальный карантин и переход на частичный режим работы.



"Мы видим положительную динамику по состоянию на конец марта: предприятия бронетанкового дивизиона увеличили производство более чем в два раза по сравнению с аналогичным периодом 2019 года. Этот показатель является очень важным на фоне общего падения уровня промышленного производства в стране. Но наши планы и производственные показатели следующих периодов зависят прежде всего от государства и оборонного заказа.

Сообщает https://ukroboronprom.com.ua

12.02.2020
На Львовском бронетанковом модернизировано более 20 Т-64 по 12 миллионов за штуку.



Пакет модернизации разработали в Харькове. Стоимость модернизации одной машины по ГОЗ – 12 млн. грн.
Так, на заводском дворе во Львове проходят последние тесты пять новых машин, сообщает Defense Express со ссылкой на «Донбасс Реалии».
Устанавливаются  радиостанции  «Лыбидь», спутниковые навигационные системы СН, новая динамическая защита «Нож», приборы ночного видения с ЭОП 3-го поколения.


Разобранные корпуса танков Т-64 под номерами 25, 26, 30 и 31 на ЛБТЗ / Фото: "Донбасс-Реалии"

"У нас ориентировочно пять машин в месяц выходит на выпуск, обеспечивает нам и заработную плату, и содержание предприятия в нормальном состоянии, и даже небольшой развитие", - рассказал директор бронетанкового завода Виктор Андрощук.
Эти танки отличаются от своих советских предков несколькими существенными нововведениями, которые значительно улучшают возможности боевой машины. В частности речь идет о новой динамической защите, тепловизионном прицельном комплексе, современных приборах ночного видения для экипажа, цифровых радиостанциях и системе спутниковой навигации.
Один из модернизированных Т-64 образца 2017 года, который готов к отправке в ВСУ. Хорошо виден номер "17" (скорее всего это семнадцатая машина этой серии, обновленная на ЛБТЗ)



Готовится к передаче украинским военным очередная партия модернизированных танков Т-64 образца 2017 из пяти машин. Во Львове их модернизировали уже более двух десятков.
Напомним, в ЛБТЗ начали работать над модернизацией танков Т-64 в середине прошлого года. Уже в июле 2019 г. заводчане отправили Вооруженным силам первую партию из восьми таких машин. Сейчас на оборонном предприятии на разной стадии производства находится 15 таких танков.
Примечение: Ранее утверждалось, что ХБТЗ поставил ВСУ уже более 150 модернизированных танков Т-64 образца 2017 года.
Новый прицел наводчика, динамическая защита, лестницы для экипажа и прицел наводчика внутри башни танка Т-64 образца 2017 г.



Однако основная конструкция Т-64 остается без изменений. Даже новая динамическая защита ставится в старые крепления от советской ДЗ «Контакт».
"В процессе улучшения характеристик мы исходили исключительно на вариант без изменения конструкции машины. То есть, если идет например танковый ночной прицел, то он вставляется в ту же шахту, в тех же параметрах. Да, внутри начинка совсем другая", - отметил начальник центрального бронетанкового управления ВСУ Юрий Мельник.
Метки: ВСУ, ГОЗ, Львовский БТЗ, ООС, Т-64, Харьковский БТРЗ, модернизация, связь, финансы

https://diana-mihailova.livejournal.com/4509067.html



23.08.2019
Укрспецэкспорт поставил в Мьянму 14 бронированных тягачей БТС-4ЛБТЗ



В июне 2019 г. Государственная Компания по экспорту и импорту продукции и услуг военного и специального назначения «Укрспецэкспорт» экспортировала в Мьянму 14 бронированных тягачей БТС-4ЛБТЗ (они же - бронированные ремонтно-эвакуационные машины «Зубр») разработки и производства ГП «Львовский бронетанковый завод» на базе танков Т-55, зав. номера: БТС-4.ЛБТЗ.001…. БТС-4.ЛБТЗ.014.
Импортер - Amthyst Trading Co. Ltd.
Вес – 536,97 т. Стоимость партии - 4 007 990 долл. (за 14 шт.)

Цена за одну единицу составила 286 285,00 дол. США.

Отправлены морским транспортом через МТП Черноморск.

https://diana-mihailova.livejournal.com/3753426.html


05.08.2019
"Дозор", который стал позором: Вместо "Дозор-Б" Минобороны закупило его польские аналоги Oncilla


История с запуском производства на Львовском бронетанковом заводе легкого украинского БТР "Дозор-Б" завершилась полным провалом. Его производство так и не смогли запустить с 2014 года. И в конце концов Минобороны включило в оборонный заказ на 2019 год его польский аналог - Oncilla.
Но все дело в том, что Oncilla - это и есть лицензионная копия "Дозор-Б", которая отличается лишь небольшими изменениями, но производится в соседней Польше.
На запрос журналистов Донбасс Реалии Радио Свобода была обнародована информация о закупке Министерством обороны польских бронетранспортеров "Oncilla". В частности, стало известно, что Минобороны закупило польские бронетранспортеры Oncilla и их уже передали подразделениям ВСУ.
Так на Oncilla установлен дизельный двигатель IVECO мощностью 210 лошадиных сил, для сравнения на "Дозоре" используется двигатель DEUTZ мощностью 190 л.с. Также отличается и число бойниц в корпусе для ведения стрельбы. Используются и другие комплектующие. Выпускает Oncilla фирма Mista, которая ранее выпускала грейдеры и экскаваторы. Кроме двигателя главное отличие - другой боевой модуль. Но по сути Oncilla - это тот же "Дозор-Б", лицензию на производство которого польской фирме из г. Сталёва-Воля продали еще в 2013 году.
Как же так получилось, что польская компания оказалась расторопнее, чем весь "Укроборонпром"? И почему "Дозору" предпочли его же копию только из Польши?
Этот вопрос AUTO-Consulting задал Олегу Гладковскому, который до марта 2019 года был заместителем секретаря СНБО и курировал "Укроборонпром".
АС: А почему «Дозор» так и не дошел до массового производства?
Олег Гладковский: Я считаю, что он попал немного не в свою нишу. БТР-3 и БТР-4 были более востребованными в армии и выполняли более широкий спектр задач. Плюс быстро предложили свои варианты с похожими характеристиками частные предприятия. «Дозор» получил ряд замечаний, их нужно было исправлять, а те же «Козак» и «Варта» были быстрее доведены и приняты на вооружение. Хотя мое мнение: «Дозор» - это очень неплохая машина и ее стоит развивать.
А еще мы столкнулись с общей проблемой для всей Украины – отсутствием у нас в стране промышленной политики. Я с ней сталкивался раньше по автопрому, но для военной техники точно также необходимы поставщики комплектующих, кооперация и т.п. К сожалению, далеко не все уже вообще может производиться в Украине. А для военного сектора добавилась еще одна проблема – это лицензирование поставок продукции двойного назначения. Иногда только разрешения на поставку какого-то станка из Германии приходится ждать год. И не факт, что решение будет положительным. Поэтому, быстрых решений в военном секторе и не могло быть.
Увы, но за 5 лет "Укроборонпром" так и не смог запустить массовое производство "Дозоров", потратив на его внедрение и доработку значительные средства, и был вынужден закупать польский полный аналог. А ведь его грозились поставить армии еще в 2015 году и в огромных количествах. Но "Дозор" стал настоящим позором "Укроборонпрома".
http://autoconsulting.ua/article.php?sid=44524&fbclid=IwAR179fIYJnIpprOdzZHADuuhQF65MBVOuZiV1tp9jyyUBWwhgVSebfIhNW0


30.07.2019
Львовский бронетанковый завод передал ВСУ 15 единиц модернизированной бронетехники– 8 Т-64, 2 Т-72, 3 ГПМ-54 и 2 БРЭМ-1


В этом году Львовский бронетанковый завод по заказу Министерства обороны отремонтировать 70 единиц боевой техники, половина уже передана армии.

Восемь модернизированных танков Т-64БВ, два - Т-72Б, ​​три пожарных танка ГПМ-54 и две бронированные капитально отремонтированные ремонтно-эвакуационные машины БРЭМ передал украинской армии Львовский бронетанковый завод, который входит в государственный концерн «Укороборонпром». Вся техника не просто отремонтирована, но и модернизирована, говорят на предприятии.


В среднем, в зависимости от повреждений и поломок, на ремонт и апгрейд танке идет несколько месяцев и около 10 млн. гривен. Модернизацию Т-64 ЛБТЗ выполнил впервые.

«Заменены двигатели, гусеничные ленты, вся система управления огнем, установленные тепловизионные прицелы, радиостанции, танковая навигационная система. Сложность была в том, что мы в этом году освоили боевой танк Т-64 с модернизацией системы управления огнем. Это не просто отремонтирована техника, в отличном состоянии, но и современная», - говорит директор Львовского бронетанкового завода Виктор Андрощук.


Вся бронетехника прошла капитальный ремонт, который длился три месяца, а танки, еще и модернизацию, в частности установлена современная навигационная аппаратура, новые приборы прицеливания, приборы ночного видения командира, механика-водителя, радиостанции, динамическая защита.
Всего на 2019 год завод получил заказов на более 70 единиц бронетехники на 950 млн грн, из них 850 млн. грн. контракты с Министерством обороны, еще 100 млн. грн с иностранным заказчиком.
Не так давно, впервые за период боевых действий на Востоке Украины, выполнен внешнеэкономический контракт на поставку бронированных ремонтно-эвакуационных машин БТС-4ЛБТЗ на базе танков Т-55.


Военнослужащие, которые будут пользоваться военной техникой на передовой, оценили отремонтированные машины.
«Танк может стрелять управляемым снарядом. Украинские танки хорошо себя показали в бою, конечно, что все зависит от подготовки экипажа. Эта техника модернизирована и будет еще лучше», - сказал командир танкового взвода 53-й механизированной бригады Виталий Марусин.



Как сообщает корреспондент Радио Свобода, в этом году Львовский бронетанковый завод по заказу Министерства обороны должен отремонтировать 70 единиц боевой техники, половина которых уже передана армии. На сегодня предприятие, где работает 650 человек, ремонтирует четыре вида военной техники.
В то же время среди техники, которую передают армии, нет «Дозора-Б», легкой бронированной машины развивающей скорость до 100 километров в час и, по словам бойцов, безопасного. Проект по изготовлению «Дозора» на львовском заводе остановлен.



«В 2016 году мы передали в 95-ю бригаду десять «Дозоров», которые там воюют, в хорошем состоянии, мы их обслуживаем. Экипажи очень довольны машиной. Заказов на этот год на «Дозор» нет. Все вопросы, почему, к Минобороны. Будет заказ - будут «Дозоры», - говорит директор предприятия Виктор Андрощук.
Два «Дозора» из шести, которые должны были попасть в армию ещё в 2017 году, стоят на заводе.
https://diana-mihailova.livejournal.com/3651098.html

14.05.2019
Ремонт Т-64 освоил третий ремзавод - Львовский БТЗ, поставивший уже 34 восстановленных танка



В течение года ГП «Львовский бронетанковый завод», входящее в состав ГК «Укроборонпром», отгрузило Вооруженным силам Украины около 100 единиц военной техники. Об этом стало известно во время празднования 75-летия со дня создания предприятия, которое отмечали 10 мая с.г.

Сообщается, что около 70 боевых машин было отправлено с предприятия в армию на восток страны в прошлом году. А в этом году ЛБТЗ уже отгрузил украинским танкистам более 30 ОБТ.
 «В частности в этом году завод уже передал в войска 34 восстановленных танка. Тридцать четыре, это полноценный танковый батальон», - отметил корреспондент «Армия ФМ» Алексей Мазурин, который побывал на торжествах.
«Самым весомым достижением за прошлый и нынешний год на нашем предприятии является освоение ремонта основного боевого танка Вооруженных сил Украины - Т-64», - отметил главный инженер ЛБТЗ Герман Сметанин.

Кроме того, завод завершил определяющие ведомственные испытания новой БРЭМ «Лев» на базе Т-72 и разработал новую бронированную ремонтно-эвакуационную машину «Зубр».


«БРЭМ «Зубр» создан для технического сопровождения танковых подразделений Вооруженных сил Украины», - сообщил главный инженер ЛБТЗ Герман Сметанин.
«Он разработан ЛБТЗ в 2018 году. Сейчас организуется проведение его определяющих ведомственных испытаний. Возможно к концу этого года он будет допущен в эксплуатацию в ВСУ», - рассказал он.


Представитель львовского завода сообщил, что новый образец создан на базе советского танка Т-55. Также он может использовать как основу ходовую часть танка Т-54 или БТС-4 (советский бронированный тягач на базе среднего танка Т-54).
«То есть база машины может использоваться разная», - подчеркнул Герман Сметанин.
По его словам, новая машина имеет 12-тонный кран-стрелу и 25-тонную тяговую лебедку, что обеспечивает эвакуацию поврежденной техники с поля боя.
Стоит добавить, что на торжественных мероприятиях во Львове присутствовал и представитель Центрального бронетанкового управления ВС Украины полковник Александр Гордиенко. Он, общаясь с журналистами, отметил, что ремонтная техника, созданная коллективом предприятия, такая, как новые БРЭМ «Лев» и «Зубр», крайне нужна в войсках.
Полковник Гордиенко выразил уверенность, что эти разработки, в частности «Зубр», успешно пройдут испытания и уже скоро окажутся на вооружении воинских частей.
В прошлом году «Львовский бронетанковый завод» завершил испытания новой БРЭМ «Лев». ЛБТЗ в 2019 году заключил контракт почти на миллиард гривен.
ЛБТЗ специализируется на разработке, изготовлении, модернизации и ремонте различных бронированных ремонтно-эвакуационных машин (БРЭМ), инженерной техники и танков Т-72. Однако в последнее время предприятие освоило ремонт и наиболее востребованных ВСУ Т-64.

https://diana-mihailova.livejournal.com/3326396.html

15.03.2019
"Львовский бронетанковый завод" завершил изготовление партии новых БТС-4ЛБТЗ для иностранного заказчика
Организованная показуха Укроборонпром для отвлечения внимания от Гладковский-Гейт.



ГП "Львовский бронетанковый завод", завершил изготовление партии новых бронированных ремонтно-эвакуационных машин БТС-4ЛБТЗ, которые предназначены для иностранного заказчика из Юго-Восточной Азии.



БТС-4ЛБТЗ был разработан за собственные оборотные средства предприятия и предназначен для эвакуации поврежденных танков с поля боя.  Он оснащен краном, с подъемной весом в 12 т, лебедкой с максимальной силой буксировки до 75 т., а также может буксировать технику на жесткой сцепке со скоростью до 12 км/ч.  Такие характеристики обеспечивает 690-сильный двигатель, который способен разогнать 38-тонную машину до 55 км/ч.

Видно, что под новое оборудование машину пришлось серьезно доработать – на варианте на фото кроме аутригеров есть изменения по ходовой. Хоть и называют «тягач», но там все функции БРЭМ.

Создание этой машины стало возможным благодаря тому, что "Львовский бронетанковый завод" перешел к самостоятельному изготовлению основных компонентов тягачей и ремонтно-эвакуационных машин. Необходимо отметить, что Министерство обороны Украины также заинтересовалась этой БРЭМ и рассматривает возможность ее включения в Государственный оборонный заказ.
 В то же время, в рамках Государственного оборонного заказа на 2019 предприятием уже подписано контрактов на общую сумму 850 млн. грн с Министерством обороны и предусмотрена поставка более полусотни машин для украинской армии.  В частности речь идет о поставках бронированных эвакуационных машин различных типов пожарных танков и боевых машин.

Напомним, что львовским предприятием в инициативном порядке за собственные оборотные средства был разработан БРЭМ "Лев".  В прошлом году он успешно прошел определяющим-ведомственные испытания и допущен к эксплуатации в Вооруженных Силах Украины.  Кроме того, "Львовский бронетанковый завод" также создал пожарный танк ГПМ-72, который также прошел определяющим-ведомственные испытания, допущенный к эксплуатации и уже работал на ликвидации сверхсложных пожаров, в частности в Калиновке.

06.02.2019
Львівські танкоремонтники отримали замовлень на майже 1 млрд гривень

ДП “Львівський бронетанковий завод” отримав замовлення на понад 70 одиниць бронетехніки на загальну суму контрактів у 950 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба Укроборонпрому

У рамках державного оборонного замовлення з Міністерством оборони України бул підписано контрактів на загальну суму у 850 млн гривень та ще на 100 млн гривень з іноземним замовником.

Зокрема підприємство отримало завдання з ремонту основних бойових танків та виготовлення інших спеціальних броньованих машин на потребу Збройних Сил України.

“Підприємством на 2019 рік підписано контрактів на загальну суму 850 млн грн з Міністерством оборони та ще на 100 млн грн з іноземним замовником. Тобто майже на мільярд гривень ми отримали живі контракти, за якими ми вже працюємо. Загалом мова йде про понад 70 одиниць бронетехніки у 2019 році”, – повідомив директор “Львівського бронетанкового заводу” Віктор Андрощук.

Це стало можливим завдяки освоєнню виробництва, модернізації та ремонту нових зразків бронетехніки, зокрема, концентрації зусиль щодо освоєння ремонту та виготовлення спеціальних машин БРЕМ, БТС, ГПМ та освоєнню ремонту основного бойового  танку Збройних Сил України Т-64, що до початку російської агресії тут не ремонтувався

Все це дозволило на 100% завантажити виробничі потужності підприємства, яке забезпечує роботою понад 700 фахівців.

У 2018 році підприємство випустило продукції на 700 млн грн та сплатило 80 млн грн податків до Держбюджету. Разом із скороченням адміністративного апарату заводу, це дозволило підняти середню зарплатню на підприємстві до 11 954 грн, що перевищує середній показник по Львівський області. Окрім того, з 1 січня 2019 заробітну плату збільшено ще на 20 %, а це значить, що для висококваліфікованих робітничих професій, наприклад, зварювальників та слюсарів, заробітна плата становитиме  близько 20 000 гривень на місяць.

https://mil.in.ua/львівські-танкоремонтники-отримали/amp/?fbclid=IwAR0wmFRP36A-VmmxRQcMnyCK0SptTdlfHML5tH4zAhpO1fFDe8pv9kzpVH0


21.12.2018
(на территории аэродрома пгт. "Озёрное", Житомирской области)

Президент Украины Петр Порошенко, 21 декабря, с рабочим визитом находился в Житомирской области. Во время визита Верховный Главнокомандующий Вооруженных Сил Украины передал 206 единиц вооружения и военной техники на аэр. пгт. Озерное.

В частности, президент передал армии:



2 бронированных ремонтно-евакуационных машин БРЭМ-1 "Лев" (ЛБТЗ)


25.09.2018
На "Львовском бронетанковом заводе" завершились испытания новой бронемашины "Лев". ФОТОрепортаж


На Львовском бронетанковом заводе успешно завершились испытания бронированной ремонтно-эвакуационной машины (БРЭМ) "Лев". Она была создана конструкторами "Львовского бронетанкового завода" специально для усиления технического сопровождения и оперативного обслуживания танковых подразделений, сформированных из Т-64 и Т-72 различных модификаций.


Как передает Цензор.НЕТ, об этом говорится в сообщении на сайте "Укроборонпрома".

Как отмечается, бронемашина создана на базе танка Т-72 и предназначена для эвакуации и буксировки неисправной, поврежденной гусеничной и колесной военной техники в условиях боевых действий, а также для ее ремонта в полевых условиях. "Лев" оснащен лебедкой с тросом рабочей длиной 200 метров.


"Электросварочное оборудование, которое питается от генератора ремонтно-эвакуационной машины, позволяет проводить электросварочные работы в полевых условиях. Кроме того, БРЭМ "Лев" имеет кран-стрелу максимальной грузоподъемностью 12 тонн для монтажа-демонтажа узлов и агрегатов, в частности, танковых башен, двигателей, коробок передач, опорных катков и тому подобное", - говорится в сообщении.



Дополнительно машина оборудована грузовой платформой, которая позволяет транспортировать запасные части весом до 1,5 тонны. Бронемашина может развивать скорость до 60 км/ч, способна работать в диапазоне температуры воздуха от -40 до +40 и имеет запас хода не менее 460 километров по грунтовой дороге.

Экипаж машины - 3 человека, на вооружении - пулемет НСВТ (КТ-12,7).

https://m.censor.net.ua/photo_news/3087932/na_lvovskom_bronetankovom_zavode_zavershilis_ispytaniya_novoyi_bronemashiny_lev_fotoreportaj

20.09.2018
Состояние и перспективы бронетанковой техники вооруженных сил Украины

В центральном печатном органе министерства обороны Украины "Народна Армiя" опубликовано небезынтересноеинтервью начальника Центрального бронетанкового управления вооруженных сил Украины генерал-майора Юрия Мельника.

«Эксплуатируя технику, военный не должен думать о гарантийных обязательствах, если она выйдет из строя. Он должен быть уверен в машине, чувствовать себя защищенным». 

О перспективах развития и модернизации отечественной бронетехники, переходе на стандарты НАТО и существующих проблемах рассказывает начальник Центрального бронетанкового управления вооруженных сил Украины генерал-майор Юрий Мельник.

- На параде по случаю 27-й годовщины независимости Украины движение механизированной колонны открыл танк "Ятаган". Это намек на новый курс?

- Танк «Ятаган» разработан с пушкой под натовский боеприпас - унитарный выстрел калибра 120 мм с автоматом заряжания, со сварной-катаной башней. Сейчас он находится в одной из воинских частей, проходит исследование о возможности его применения. Дело в том, что рассматривается ситуация, в которой мы переходим на стандарты НАТО не только по системам управления. Руководство государства приняло политическое решение о вступлении в НАТО, поэтому участие наших подразделений в совместных операциях может начаться в любое время, а значит, должно быть взаимодействие с подразделениями НАТО в использовании совместимых боеприпасов. Поэтому и было принято решение по танку "Ятаган" - всесторонне исследовать его на вероятные поломки в процессе эксплуатации и иметь направление дальнейших действий.

Если взять в качестве примера польский опыт: когда они готовили своих танкистов к совместным действиям с НАТО, то они пошли путем закупки танков «Леопард». Мы уже имеем разработку, которая соответствует требованиям НАТО, и она имеет право на жизнь. Автомат заряжания изготовили украинские производители.

- Это, безусловно, хорошо. А что сегодня с пушками?

- Выполнен ряд работ, и как результат существует конкуренция между двумя производителями танковых пушек. Они могут изготовить стволы и 120, и 125 мм на современном оборудовании. Испытания завершены, пушки поставляют в рамках ремонта танков. Кстати, чтобы там не рассказывали российские СМИ об отсутствии у нас мощностей для производства пушек, это неправда. Пушка одного из украинских производителей уже вдвое превысила показатели по живучести ствола пушки российского производства.

- Когда ждать танк Т-84?

- Напомню, что рота Т-84 участвовала в военном параде еще в 2003 году. Затем эти машины, откровенно говоря, кочевали по всей Украине, и прошли они по 300-350 км, то есть их практически не эксплуатировали, поэтому выяснить, в чем могут возникнуть проблемы, не могли. В течение эксплуатации этих машин в 14-й бригаде обнаружили ряд нехарактерных неисправностей, требующих устранения.

Теперь эти машины переданы в 169-й учебный центр «Десна» для продолжения цикла эксплуатации, где из них выжмут все, что возможно. Главное конечный результат, а именно - исправная, надежная машина, которая обеспечит все требования наших танкистов.

Эта машина имеет потенциал, и она имеет право на жизнь во время переходного периода между Т-64 и «Оплот». Машина очень надежная, простая в эксплуатации, и, что важно, украинского производства. Ее осваивает экипаж очень быстро, она имеет запас мощности двигателя 1200 л. с. На нее установлен тепловизионный прицел наших производителей, средства связи, навигации. В целом она не требует больших усилий для адаптации к современным требованиям, как, скажем, Т-64.

- Если можно, то расскажите подробнее о судьбе танка Т-64БВ.

- Т-64БВ - наш основной танк, им обеспечены войска, танковые бригады. Я уже неоднократно отмечал, что бытовало мнение еще лет десять назад, что «Булат» - последняя модернизация, и все. Но, как показала практика применения этих машин, она еще достаточно большой потенциал модернизации. Сегодня в Харьковском конструкторском бюро по машиностроению им. Морозова осуществляют опытно-конструкторские разработки, и в следующем году мы будем иметь машину, которая по своим боевым свойствам превысит свойства танка «Булат» и по защищенности, и по подвижности. Работы происходят комплексным методом - по подвижности, совершенствованию моторно-трансмиссионного отделения, систем связи, навигации, системы управления вооружением. Главная задача модернизации - изготовить за незначительные средства и короткое время надежный образец.

Также происходят опытно-конструкторские разработки, касающиеся импортозамещения составляющих танка «Оплот». Надеюсь, что в следующем году эти работы тоже будут завершены.

С завода им. Малышева должны поступать новые, качественные, надежные машины.

- Вы неоднократно поднимали тему подвижности боевых машин. Какая сейчас ситуация с двигателями?

- Предыдущие работы по капитальному ремонту двигателей 5ТДФ завершены, мы имеем определенный запас этих двигателей. Капитальный ремонт происходил не без сложностей, потому что существовал целый ряд так называемых критических составляющих этого двигателя, не производившихся на Украине. Осуществляли определенную работу, в частности исследовательскую, по замене этих составляющих. Напомню, что почти все производство бронетанковой техники на Украине проходило в тесной кооперации с Российской Федерацией.

- Какая теперь ситуация с ремонтом боевых машин не на заводах, а в полевых условиях?

- За четыре с половиной года войны работа ремонтников вышла, так сказать, на плановый режим. Это уже повседневная деятельность. Ремонт освоен, он происходит в течение определенного времени. Ремонтные подразделения получили потенциал, научили людей, - словом, работа идет. Вопрос об укомплектовании соответствующим оснащением и техникой - на завершающем этапе. Уже начали поступать в войска танкоремонтные мастерские, передвижные зарядные аккумуляторные станции, которые прошли модернизацию в Виннице на одном из предприятий концерна «Укроборонпром». Также завершены испытания и допущены к эксплуатации БРЭМ львовского производства. Совершенствование мастерства ремонтников - это задача командиров ремонтных подразделений и они над этим постоянно работают.

- Если можно, то скажите несколько слов о легкой бронетехнике.

- Мы имеем насущную необходимость в БМП для комплектования подразделений, потребность в комплектовании резервных подразделений. На сегодня альтернативы БМП, к сожалению, нет. Есть определенные предложения, и эти машины надо закупать, потому что, как я уже неоднократно подчеркивал, лучше, когда в районе боевых действий военнослужащий эксплуатирует БМП-1, чем школьный автобус. Что же касается колесной техники, такой, как БТР-3 и БТР-4Е, то, к сожалению, наши предприятия не могут обеспечить потребности вооруженных сил Украины в тех объемах, которые мы требуем. Прежде всего надо работать над качеством этой продукции, а именно качество должно стоять на первом месте. Эксплуатируя технику, военнослужащий не должен думать о гарантийных обязательствах, если она выйдет из строя. Он должен быть уверен в машине, чувствовать себя защищенным. Я думаю, что руководство ГК «Укроборонпром» должен делать акцент именно на качестве техники.

Государство выделило деньги, контракты есть, работа идет.

Центральное бронетанковое управление занимается ремонтом машин, чтобы улучшить их характеристики. Например, постоянно происходит совершенствование БРДМ, обеспечиваем этой техникой войска к моменту перевооружения. Это переходный период, а затем эти машины будут выведены из штата, поставлены на соответствующие виды хранения для формирования резерва, войска будет перевооружены теми образцами, производство которых освоили наши государственные предприятия.

Например, уже завершена опытная эксплуатация тактической боевой колесной машины «Дозор». Эти машины прошли в одной из бригад в среднем по 15-20 тыс. км, есть характерные поломки, на которые уже обращено внимание конструкторов, надо доработать две-три номенклатуры, и будет уже совершенная машина. Собственно, именно для того и существует опытная эксплуатация.

Беседовал Александр ШУЛЬМАН, «Народна армiя»

http://www.na.mil.gov.ua/index.php/2018/09/20/ekspluatuyuchy-tehniku-vijskovyj-ne-povynen-dumaty-pro-garantijni-zobov-yazannya-yakshho-vona-vyjde-z-ladu-vin-maye-buty-vpevnenym-u-mashyni-pochuvatysya-zahyshhenym/


28.08.2018
Роман Тимків звільнений з посади директора ДП "Львівський бронетанковий завод". Відповідний наказ сьогодні, 28 серпня, підписано Генеральним директором ДК "Укроборонпром" Павлом Букіним.

Романом Тимківим під час керівництва підприємством були допущені неефективні рішення, які призвели до несвоєчасного ремонту військової техніки.

Зазначимо, що влітку 2017 року Роман Тимків був відсторонений від виконання обов’язків директора "Львівського бронетанкового заводу", що, у відповідності до норм законодавства, унеможливило його звільнення до закінчення строку дії відсторонення.



14.10.2017
(на территории аэродрома пгт "Озёрное", Житомирской области)

По случаю праздника 14 октября, Дня защитника отечества, на аэродроме Озерное президент Украины Петр Порошенко передал Вооруженным Силам Украины более 200 единиц различных образцов военной техники и вооружения.

Было передано:




22 Т-72Б1В (ГП "ЛБТЗ")


9 Т-72АВ (ГП "ЛБТЗ")


19.08.2017
«Раніше міняли техніку взводами, нині — батальйонами»

Модернізація танків, які нині надходять до війська, відбувається за трьома напрямками: озброєння, маневреність, захищеність.
Спочатку війни до середини 2015 року наші танкові частини зазнали певних втрат — як бойових, так і не бойових. Останні нерідко були викликані порушеннями правил експлуатації техніки, пожежної безпеки та іншими причинами. Частину проблем було з’ясовано та усунуто, над іншими триває робота.
Нині ЗМІ поширюють чутки про некомплект техніки в частинах. Як повідомив заступник начальника ЦБТУ Озброєння ЗСУ полковник Володимир Дудар, це зумовлено передусім різким збільшенням новостворених частин і танкових бригад, а також введенням танкових підрозділів до складу Високомобільних десантних військ.

Саме тому ухвалено рішення про прийняття на озброєння танків Т-72 і Т-80, що розподілені за родами військ відповідно до їхньої специфіки. Так, десантники отримали високошвидкісні Т-80, в яких готовність до бойового застосування становить близько однієї хвилини (газотурбінний двигун не вимагає попереднього розігріву). На озброєнні механізованих бригад стоять Т-72 і Т-64. Плюс у тому, що мобілізовані військовослужбовці, а нині контрактники раніше служили саме на цій техніці.
Основним танком ЗСУ є Т-64 і його модифікації Т-64БВ та БМ «Булат». Із БМ «Булат», зокрема, в одній із бригад у ході експлуатації нерідко виявлялися деякі проблеми. Найчастіше вони обумовлені тим, що серед призваних до війська танкістів небагато тих, хто знається на цій техніці. Неправильна її експлуатація часто призводила навіть до виходу з ладу двигуна.
Модернізація танків нині йде за трьома основними напрямками: озброєння, маневреність, захищеність. З урахуванням усіх бюрократичних зволікань офіцерам ЦБТУ вдалося істотно скоротити терміни отримання дозволу на використання нових приладів і обладнання. Так, після проведення випробувань у грудні 2016 року нові прилади встановлено на машини вже навесні 2017-го. Таким чином, термін допуску техніки до експлуатації скорочено буквально до одного-двох місяців.

Здійснюється модернізація в плановому порядку. Машини, які відпрацювали ресурс, заходять на танкоремонтні заводи для проведення регламентних робіт, у ході яких проводиться дооснащення їх новим обладнанням.

Загалом у ході модернізації проводиться заміна системи управління вогнем. На танки Т-64БВ встановлюється такий самий приціл, як на БМ «Булат» і Т-80УД, із можливістю стрільби снарядом типу «Комбат».

Із огляду на те, що свого снарядного виробництва в Україні поки що нема, роль високоточних снарядів зростає в рази. Під час боїв під Дебальцевим снаряди «Комбат» вражали цілі на відстанях 3600 і 4000 м. Зокрема одним пострілом знищили ворожу машину із ПТУР та влучили прямо у віконце ДОТа. Цей тандемний боєприпас пробиває будь-який динамічний захист. На випробуваннях він показав, приміром, наскрізне пробиття башти танка.

Також на оновленому Т-64БВ у навідника встановлюється тепловізорний приціл. Прилади нічного бачення 3-го покоління монтують на робочих місцях механіка-водія й командира танка. Після їхньої установки машина може діяти як удень, так і вночі. При цьому, що дуже важливо, вночі прилади працюють у пасивному режимі.

Приціли, що встановлюються на танки, українські. Їхній випуск, так само, як і виробництво приладів нічного бачення, вже освоєно. Вони монтуються на бойових машинах на Харківському бронетанковому (ХБТЗ), Київському і Львівському танкоремонтних заводах. Зрозуміло, що про повнокомплектний випуск усього прицільно-спостережного обладнання в Україні поки що не йдеться. Для освоєння виробництва електронно-оптичних перетворювачів і тепловізійних матриць знадобиться років 10–15, а то й усі 20. Стільки чекати ми не можемо, тому частину комплектуючих закуповуємо за кордоном.

На запитання про можливий перехід на озброєння за натовськими стандартами заступник начальника ЦБТУ полковник Володимир Дудар коротко відповів:

— Зараз в Україні вже можуть виробляти гармати різних калібрів, причому вони кращі за продукцію російських заводів, звідки раніше ми їх отримували. У нас може бути вироблена гармата й натовського калібру 120 мм.

Рухливість танка зумовлена в першу чергу силовою установкою, тому глибока модернізація Т-64БВ передбачає заміну силового агрегату й конфігурації моторно-трансмісійного відділення. Ставитиметься нова кришка МТВ з новою системою повітропостачання. Замість двигуна 5ТДФ потужністю 700 к. с. встановлять двигун 6ТД потужністю 1000 к. с., аналогічний тому, який стоїть на Т-80УД «Береза». Цей двигун добре зарекомендував себе у Пакистані у важких кліматичних умовах.

Захищеність танка — один із ключових показників у бойовій обстановці. Як показують результати боїв на Донбасі, нерідко після кількох влучань і спрацьовування динамічного захисту — як «Контакт», так і «Ніж» — танки зберігали боєздатність, продовжували вести бій і перемагали.

Зараз враховано досвід використання обох схем динамічного захисту (ДЗ): вмонтованого динамічного захисту на танках БМ «Булат», що відмінно проявив себе в ході бойових дій, і навісного — на танках Т-64БВ. Виявлено основний недолік вбудованого ДЗ — це низька ремонтопридатність у польових умовах. Для заміни блоків ДЗ необхідна евакуація на завод або на рембазу. У нових машинах цей недолік усунуто: блоки захисту стануть змінними.

Водночас з глибокою модернізацією на заводах проводиться так звана мала модернізація, яка не перевищує 50% вартості капітального ремонту. Першими її пройшли машини, які брали участь у танковому біатлоні НАТО «Сильна Європа». Вони вийшли на змагання з новими системами навігації і зв’язку, тепловізійним прицілом та приладами нічного бачення. Двигун при цьому залишиться рідний — 5ТДФ потужністю 700 к. с.

Разом із тим проводиться модернізація танків Т-72. На Київському заводі на них пропонують встановити двигун В-84, нові приціли, прилади нічного бачення та засоби зв’язку. Для підвищення прохідності сімдесятдвійку «взують» у гусениці від танка Т-80. Їх виробництво вже налагоджено на наших заводах. Окрім цього, встановлюється новий посилений динамічний захист. Що цікаво — карта розміщення елементів динамічного захисту буде єдиною для Т-64, Т-80БВ і Т-72. Його розраховано на захист не тільки від кумулятивного, а й бронебійно-підкаліберного снаряда.

Що стосується БМ «Оплот», то слід нагадати: поставлено завдання наступного року закупити для ЗСУ 10 таких сучасних танків. Вони відрізнятимуться від прийнятих на озброєння 2009 року відсутністю в них комплектуючих російського виробництва.

У легкій бронетехніці основну ставку буде зроблено на «Дозор». Від ходової частини до башти ця бойова машина повністю українська. Іноземні виробники, які привозили в Україну на випробування свої машини, допомогли виявити слабкі сторони наших. Зокрема став у пригоді приклад польської «Ацілли».

Начальник ЦБТУ Озброєння ЗСУ генерал-майор Юрій Мельник зазначив:

— Я вважаю, що їхнє виробництво має бути налагоджено в Україні, адже це розвиток нашої економіки, підвищення зарплати робітників, упровадження нових технологій. Наші конструктори повинні бачити передові зразки, впроваджувати їх у свої розробки.

«Дозор», розробка Харківського конструкторського бюро машинобудування, — хороша машина. Чекаємо на її повну гаму: плаваючу, десантну, командно-штабну, медичну версії.

Якщо брати шасі TOYOTA Land Cruiser, FORD, IVECO й ставити на них броньований корпус, озброєння, то в майбутньому ми матимемо чимало проблем. Провести, припустимо, капітальний ремонт своїми силами не вийде — ніхто не дасть нам повну документацію на ту ж ходову, і ми будемо змушені закуповувати запчастини за кордоном. Через кілька років машина стане «золотою».

Стосовно відновлення танків: змінювати по одній машині в бригаді — не вихід. Раніше ми міняли техніку взводами, зараз — батальйонами.

Олександр Шульман
http://na.mil.gov.ua/54859-ranishe-minyaly-tehniku-vzvodamy-nyni-bataljonamy


06.04.2017
Міністерство оборони України спільно з дочірнім підприємством ДК "Укроборонпром" ДП "Львівський бронетанковий завод» (ЛБТЗ) завершили випробування нової пожежної військової машини ГПМ-72.  


Про це повідомляє прес-центр ДК "Укроборонпрому".

"Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», завершив випробування нової пожежної військової машини з Міністерством оборони України. Пожежний танк ГПМ-72 випробовували в різноманітних заводських умовах та на полігоні. ГПМ-72 призначена для гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних робіт на складах, арсеналах, базах зберігання вибухонебезпечних виробів, розчищення шляхів до пожеж, прокладання протипожежних смуг при лісових пожежах", - йдеться в повідомленні.


Директор підприємства Роман Тимків уточнив, що після випробування нова пожежна військова машина очікує на прийняття рішення Міністерством оборони України щодо укомплектування нею спецпідрозділів Збройних Сил України.

«ГПМ-72 витримала випробування, і ЛБТЗ очікує на прийняття МОУ рішення щодо укомплектування спецпідрозділів Збройних Сил України цими новітніми зразками військової пожежної техніки, оскільки потреба в броньованому пожежному танку є очевидною», – зазначив Тимків.

В прес-центрі констатують, що за своїми тактико-технічними характеристиками ГПМ-72 значно переважає аналоги та становить конкуренцію на світовому ринку. Міністерством оборони України організовано проведення визначальних відомчих випробувань, зокрема здійснено перевірки ефективності роботи пожежно-технічного та спеціального устаткування, динамічних, паливно-економічних властивостей, прохідності, а також ергономічних вимог. Основними перевагами цього зразка озброєння є сучасний пожежний насос і лафет, місткість пожежної цистерни - 20 т, підвищена прохідність та захищеність екіпажу від ураження різними типами боєприпасів та вогнем пожежі (наявні облив кабіни корпусу, фільтровентиляційна установка).


Як наголошують у прес-центрі, на Львівському бронетанковому заводі в 2016 році за власною ініціативою та за власні обігові кошти розробили робочу конструкторську документацію та доопрацювали дослідний зразок гусеничної броньованої пожежної машини ГПМ-72.

https://www.google.com/amp/s/www.ukrinform.ua/amp/rubric-technology/2207212-v-ukraini-viprobuvali-novij-vitciznanij-pozeznij-tank-gpm72.html




20.07.2016 
(На территории ГП "ХКБМ")




"Харьковское конструкторское бюро машиностроения им. А.А. Морозова" передало  Министерству обороны Украины партию из 10 бронемашин "Дозор-Б" изготовленных ГП "Львовский бронетанковый завод" и доработанных ГП "ХКБМ имени А.А. Морозова".

14.04.2016
ПРО "ДОЗОР-Б", ХВОРОБИ РОСТУ ТА ПРО ОСОБИСТЕ


Кожен зразок нового озброєння розробляється удвічі довше, коштує удвічі більше та має удвічі менші можливості, ніж це планувалось. Такою є аксіома створення озброєння. Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» виключенням також не стала.

Разом з цим, нині цей проект є своєрідним лакмусовим папірцем, який дозволить протестувати технологічний, промисловий та організаційний рівень вітчизняних процедур при розробці та серійному виготовленні нових озброєнь. А ще важливіше – вміння приймати адекватні та зрозумілі рішення як на державному, так і на чисто людському рівні. Саме тому висловлю декілька міркувань щодо поточного стану цього лакмусового проекту.

ПРОМІЖНІ РІШЕННЯ

У одній з моїх перших книжок серії «Зброя України» детальний опис проекту цієї тактичної бойової колісної машини (ТБКМ) з’явився у 2011 р., хоча дослідний зразок «Дозору-Б» було виготовлено ще аж у 2006 р. Проте нині для подальших пояснень за точку відліку візьму 8 грудня 2015 р. Саме тоді було підписано Спільне рішення Міністерства оборони України та ДК «Укроборонпром» щодо підсумків державних випробувань дослідного зразка ТБКМ «Дозор-Б».

Дослідні зразки тактичної бойової колісної машини "Дозор-Б"

Там йшлося про те, що дослідний зразок ТКБМ «Дозор-Б», який був розроблений державним підприємством «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.Морозова» та виготовлений державним підприємством «Львівський бронетанковий завод», пройшов державні випробування з 17 серпня по 20 листопада 2015 р. За їхніми результатами ухвалено рішення, що «Дозор-Б» державні випробування витримав. Проте прийняття на озброєння ЗС України та організація серійного виробництва ТКБМ «Дозор-Б» має здійснюватися лише після усунення недоліків та реалізації зауважень та пропозицій комісії з державних випробувань; коригування робочої конструкторської документації та допрацювання дослідного зразка тактичної бойової колісної машини «Дозор-Б»; виготовлення установчої серії тактичних машин під авторським наглядом по оновленій документації, якій присвоєно літеру «О1». Тут не буду занурюватись у технічні подробиці – кому цікаво, погугліть, розберетесь, що оте «О1» означає.

ХВОРОБИ РОСТУ

Не буває такого, щоб до нового зразка озброєнь та техніки з боку замовників не було зауважень та побажань. Це - нормальна практика. Після випробувань зауважень та побажань до «Дозору-Б» було майже п’ять десятків. Тут кількість нічого не означає. Бо буває, що і двісті дрібних зауважень можна виправити за тиждень і усі ці зміни швидко оформити у відкорегованій робочо-конструкторській документації. А можна мати лише одне зауваження, яке поставить жирний хрест на всій машини. Надовго або назавжди.

Про які саме зауваження до певних конструкційних рішень та недоліків ТКБМ «Дозор-Б» йшлося? Я виокремлю з отих майже п’яти десятків найбільш помітні та критичні і, на противагу, найбільш дрібні. Хоча, звісно, чи може буде щось дрібним у військовій справі?

Масса та потужність
Споряджена маса ТКБМ «Дозор-Б», за вимогами військових, мала становите не більше 7150 кг. За фактом - 8560 кг. Відповідно, повна маса мала бути не більше 8250 кг, за фактом - 9560 кг. Це вплинуло на питому потужність. Вона у дослідного «Дозору» менша, ніж це передбачено тактико-технічним завданням (ТТЗ). Збільшення маси вплинуло на трансмісію, ходову та на гальмівну систему, що мало свої наслідки вже у ході випробувань, казали мені одні. Інші стверджували, що вагові параметри можна буде підкорегувати уже в серії за рахунок більш точного підбору товщини бронелистів, з яких виготовляється корпус.

Захист. Протикульний та протимінний

За технічними вимогами, корпус зразка має забезпечити протикульний захист екіпажу, десанту та внутрішнього обладнання від куль Б-32 калібру 7,62 мм при курсових кутах обстрілу 0°...360° з наступних дистанцій: (передня проекція корпусу – 100 м.; борт корпусу та бічні двері – 450 м; при куті підвищення +30° – 710 м; корма та кормові двері – 900 м). Протимінний захист повинен забезпечувати захист екіпажу та внутрішнього обладнання від протипіхотних мін та вибухових пристроїв з тротиловим еквівалентом до 0,6 кг. Спроби з могу боку уточнити, чи це не замало – може, там помилка в ТТЗ – і треба було 6 кг, а не 0,6 кг витримувати, поки що відповіді не мали. Проте у будь-якому разі, у ході державних випробувань протимінна та протикульна стійкість «Дозору» натурними експериментами не перевірялась - з посиланням на те, що протикульний захист броньованого корпусу та протимінний захист відповідає вимогам ТТЗ згідно довідки розробника.

Але корпус «Дозор-Б» був виготовлений не з тієї марки сталі, яку було початково зазначено у документації, а з польської броні Armstall 500. Саме тому, напевно, комісія і ухвалила рішення, що показники захищеності мають бути визначені за результатами балістичних випробувань корпусу ТБКМ зі сталі Armstall 500. Тож, я певен, за цими випробуваннями будуть уважно слідкувати і наші приватні розробники легкої бронетехніки, які наголошують на тому, що такі важливі речі, як рівень протимінного та протикульного захисту має підтверджуватися за єдиними для усіх процедурами.

Озброєння

Основне озброєння представленого зразка ТБКМ «Дозор-Б» – кулемет калібру 12,7 мм, що встановлюється на поворотній платформі на верхньому броньовому листі корпусу. Кути наведення озброєння у вертикальній площині: від -2° до +65°. Кут наведення озброєння у горизонтальній площині: 360°. Вимог до стабілізації озброєння, забезпечення умов для ведення вогню вночі немає (це я про тепловізори, що начебто встановлені на «Дозорі» і про які часом пишуть журналісти). Конструкція платформи повинна передбачати можливість зняття та використання основного озброєння поза машиною. Для чого зразок має бути укомплектований спеціальною розкладною триногою (лафетом).

Проте триногу у машині немає де розмістити. Відтак, її включено до складу невозимого комплекту ЗІП. Хоча на оту возиму триногу кулемет можна встановити, але лише без патронної коробки.

При випробуваннях на «Дозорі» використовувався бойовий модуль, який був розроблений Львівським бронетанковим заводом. Це дещо інша конструкція, ніж та, що ми бачили на «Дозорі-Б» від ХКБМ ще з 2006 р. У ході проведення стендових та полігонних випробувань виявилось, що ефективно вести вогонь та управляти баштою оператору зовсім не просто. Наприклад, при зрості оператора у 180 см. окуляр прицілу знаходиться на 15 см. нижче рівня очей, при цьому оператор постійно «сповзає» із сидіння, висота якого не регулюється. При одяганні захисного шоломофону ускладнено прицілювання для ведення стрільби з бойового модуля. А на ходу – навіть у шоломофоні – оператор ризикує зіштовхнутись з елементами конструкції, які розміщені у верхній частині башти на дуже близькій відстані від голови. Також залишилося загадкою, яким чином оператор має забезпечити рух модулю по горизонталі у 360˚, якщо його сидіння не обертається, а в певних положеннях оператор взагалі знаходиться поза сидінням.

Спартанська комфортність

Система життєзабезпечення бронемашини повинна забезпечувати комфортні умови екіпажу та десанту у діапазоні температур навколишнього повітря від мінус 40°С до плюс 50°С. На «Дозорі» для цього є і калорифер, і кондиціонер. Проте у ході випробувань з’ясувалось, що система життєзабезпечення гарантує комфортні умови екіпажу та десанту при температурі навколишнього повітря до плюс 28 ºС. При температурі вище ситуація виглядає вже спартанською. Під час руху, повітря, що нагнітається у моторне відділення і проходить крізь радіатори, двигун, коробку передач, роздавальну коробку, нагріває підлогу та потрапляє у десантне відділення крізь щілини у підлозі. Були випадки, коли підлога під робочими місцями водія, командира, а також підлога у десантному відділенні розігрівались до 50°С. І це - при працюючому кондиціонері.


«Дозор-Б» також має забезпечити ведення бойових дій в умовах підвищеної запиленості, застосування проривником зброї масового ураження, отруйних речовин. Відтак, на вимогу замовника, на «Дозорі» встановлена фільтровентиляційна установка. Потужна ФВУ нагнітає повітря в об’ємі не менше 160 м. куб/год. Але у зв’язку з відсутністю герметичності корпусу потрібний надлишковий тиск усередині корпусу не забезпечується.


Під час руху ТБКМ у діапазоні швидкостей 60…110 км/год виникає вібрація підбою та ручок дверей. При їзді на високій швидкості рівень шуму у відділеннях, де знаходиться екіпаж та десант, є граничним – наближається до 100 Дб.

Звісно, комісія пропонувала і наполягала, аби покращити теплоізоляцію, забезпечити звукоізоляцію, підвищити ефективність системи вентиляції для забезпечення комфортних умов для бійців у середині «Дозору», здійснити ущільнення перегородок, бійниць, дверей, люків підлоги для створення у машині надлишкового тиску не менше 25 мм вод. ст. при подачі повітря від ФВУ. Тобто, все довести до ладу.

Інші дрібниці (такі, як неможливість «розбортування» коліс у польових умовах і відсутність «запаски»; недостатня номенклатура інструменту одиночного комплекту ЗІП для проведення технічного обслуговування; потрапляння води у салон з даху через погане ущільнення оглядових приладів, недостатній огляд з дзеркал заднього виду; відсутність спеціального покриття на ніжках для десанту; відсутність механізмів фіксації верхніх люків у відкритому положенні; неможливість встановлення світломаскувальних пристроїв на передні фари тощо) так само потребували усунення - як на першому багатостраждальному дослідному зразку «Дозор-Б» після повторних випробувань, так і на установочній партії – вже на підставі доопрацьованої документації.

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

Чи були ці недоліки та зауваження з боку військового відомства до розробників та виробників тактичної бойової колісної машини «Дозор-Б» виправлені до цього часу? А саме – на період чергової реперної точки, яку прив’язую доцьоготижневої заяви керівництва ЛБТЗ, що вже у квітні перша партія з 10 машин буде передана Збройним силам.

Частина – так. Частина – ні. Що саме залишилось без змін – у цьому матеріалі свідомо поки що описувати не буду. Хоча останнім часом мав приватні розмови щонайменше з представниками трьох структурних підрозділів Міноборони, представниками «Укроборонпрому» та Львівського бронетанкового заводу, включно з екіпажами випробовувачів. У кожного – свій погляд на поточні справи та першопричини. Істина – десь посередині. Проте нині температурний градус в оцінках суттєво зріс на тлі виявлених тріщин у двох корпусах «Дозорів», що спричинило нову хвилю часом суперечливих оцінок. Від того, що «броня не та, що треба» до «треба вміти правильно її варити».

Разом з тим, армії вкрай потрібна нова техніка та озброєння. Важлива її кількість, і не менш важлива якість. Аби наш солдат мав можливість виконувати поточні та майбутні завдання на значно кращому рівні, ніж нині. З більшим рівнем захисту, мобільності, вогневої потужності, ремонтопридатності та іншого, включно з такими дивними словами як «ергономічність» та «комфорт». Власне, з урахуванням тих вимог, що мають бути у розумних, а не похапцем написаних тактико-технічних вимогах до кожного перспективного зразка бойового «заліза», яке – у разі прийняття на озброєння – перебуватиме у арсеналах нашого війська щонайменше років із двадцять.


Написаний вище абзац правильний, але він набуває глибшого значення, якщо сприймати процес нашого переозброєння через власні інтереси. А саме – через те, що, наприклад, на цій техніці завтра буде служити та воювати ваш найближчий родич чи дорога вам людина. Батько, брат, син. У такому разі те, на що закриють очі інші, ви побачите і не промовчите. Більше в історіях про “Дозор-Б» та про інші «залізяки» для нашого війська у мене – нічого особистого.


… Відтак, ситуацію з прийняттям на озброєння «Дозорів» редакція журналу «DefenseExpress» зацікавлена надалі відслідковувати більш детально та уважно. У тому числі, шляхом офіційних запитів до всіх дійових осіб цього процесу. Що з того вийде – нині прогнозувати складно. Але у кожного – своя робота. Від зварювальника – до топ-менеджера концерну. Від представника військового відомства на оборонному заводі до міністра оборони. От чому б кожному свою роботу не робити якісно? Щоб усе було зрозуміло без зайвих питань.

Сергій ЗГУРЕЦЬ,
директор інформаційно-консалтингової компанії «DefenseExpress»
https://defence-ua.com/index.php/statti/843-pro-dozor-b-khvoroby-rostu-ta-pro-osobyste


22.03.2016
Фотообзор с ЛБТЗ


05.11.2015
Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», до кінця 2015 року відновить у 1,5 рази більше військової техніки, ніж у 2014 році. Про це повідомив директор заводу Роман Тимків. 
За його словами, станом на кінець жовтня підприємство відновило 68 одиниць військової техніки безпосередньо на заводі, та 32 одиниці – виїзними бригадами. Таким чином підприємство вже перевищило показники продуктивності, у порівнянні з минулим роком.
На підприємстві нині займаються поточним ремонтом і відновленням танків Т-72, броньованих ремонтно-евакуаційних машин БРМ-1, інженерних машин розгородження ІМР-2 та броньованих машин розмінування БМР-1. Фахівці заводу також здійснюють ремонт танкових двигунів, прицілів 1А-40 та комплектуючих до танків Т-72.
На сьогоднішній день підприємством повністю виконано зобов’язання по договорах Міністерства Оборони України по ремонту військової техніки в порівнянні з попереднім аналогічним періодом.
Нагадаємо, що ДП «Львівський бронетанковий завод» є не тільки ремонтним підприємством, а і виробничим. На заводі виготовляються бронетранспортери «Дозор-Б», а також повністю броньована модернізована пожежна машина ГПМ-54-01.
http://www.ukroboronprom.com.ua/newsview/1/850



20.10.2015
Интервью начальника ЦБТУ ВСУ генерал-майора Юрия Мельника на сайте МОУ

Украинские танкисты получат в следующем году для использования в зоне АТО машины «Оплот», которые сейчас идут на экспорт. Одновременно танки оснастят натовскими системами управления огнем. Об этом в интервью Радио Свобода рассказал начальник бронетанкового управления Вооруженных Сил Украины Юрий Мельник. Недавно он получил новое звание — генерал-майора. А еще полковником Юрий Мельник принимал участие в битве под Іловайськом и руководил выводом украинских войск. Генерал Мельник рассказал, как осуществляют перевооружения бронетанковых сил украинской армии и почему приняли на вооружение танк Т-72, который начали выпускать в СССР более 40 лет назад.

Есть договоренность государственного концерна «Укроборонпром» с польскими партнерами, которые помогут улучшить прицел, установить оптические приборы, вообще модернизировать систему управления огнем. Экипажи смогут видеть дальше и стрелять метко, что главное для наших танкистов.
Президент Украины поставил задачу «Укроборонпрома» развивать украинские предприятия и производить продукцию в нашей стране. Польская сторона, в принципе, была согласна изготавливать продукцию в Украине, оснащать наши машины с помощью наших же государственных предприятий. Оптические приборы машин будут значительно улучшены, это касается и танков, и БМП. У нас есть украинские разработки, но они находятся в стадии совершенствования, а нам нужно уже иметь технику с определенными характеристиками. Итак, польские технологии будут внедрены в Украине.

Харьковская модификация Т-64, который мы используем, превосходит Т-72 с комплексом вооружения, но Т-72 проще в запуске в зимних условиях. Также военные заводы сейчас ремонтируют танки Т-80, а харьковскую машину Т-84 «Оплот» мы будем закупать в следующем году.

— А раньше не закупали «Оплоты» - за недостаточного финансирования?

— Танк «Оплот» был принят на вооружение в 2010 году и также экспортируется в некоторые страны мира. Сейчас Харьковский завод получает деньги на развитие его производства. Освоить данный образец в Украине будет довольно сложно. Надо научить его эксплуатации личный состав, затем включить в состав учебных подразделений, а только потом, после обретения способности личного состава, вводить «Оплот» в подразделения Вооруженных Сил.

— В Украине также есть танк «Булат». Где он используется?

— Это модернизация танка Т-64. Он стоит на вооружении одной из танковых бригад и достаточно хорошо зарекомендовал себя во время проведения АТО. «Булат» принимал участие в дуэлях с российскими танками и побеждал в них. К сожалению, у него довольно сложный процесс текущего ремонта — защита танке надежнаяый, но её восстановление потребует достаточно много времени.

Поэтому основные наши усилия мы возлагаем на модернизацию танка Т-64БВ, которую начнем в следующем году. Оптические приборы и вооружение поставим из танка «Булат», также поставим двигатель большей мощности — это даст возможность нашей машине лучше маневрировать и метко стрелять. Итак, наш модернизированный Т-64 сможет еще лучше побеждать русские машины.

— Когда ждать на оснащение армии новыми бронетранспортерами украинского производства?

— Конечно, можно набрать технику, например БТР-3, в том виде, как он есть сейчас, и потратить большие государственные деньги. Но для Вооруженных сил Украины главное — это надежность, а существующей образец не удовлетворяет наших потребностей. Сейчас завершаются заводские испытания нового образца этого бронетранспортера, на следующей неделе перейдем к межведомственных испытаний. Тот вариант, который киевский государственный завод сделает для нас, будет действительно надежной машиной. И будет принят в кратчайшие времена.

— Как оснащают танки комплексами активной защиты?

— Есть определенные украинские разработки, но возникают некоторые проблемы с отдельными деталями. В изготовлении этих систем были задействованы предприятия из Донецка. Но все равно наши разработки будут внедрены, и начиная со следующего года защита техники будет улучшен. Будем менять системы динамической защиты. В частности, вместо системы 4С20 возьмем на вооружение систему ХСХЧВ, чьи характеристики значительно лучше. Будем внедрять и системы активной защиты.

— Какие Вы можете назвать успешные операции именно танковых войск? Все знают, например, о Донецкий аэропорт или операции десантников, но о танкистах говорят мало.

— О танкистах говорят много. Даже десантники празднуют день танкиста не потому, что им ввели в штат танки, а потому, что за надежной броней воевать лучше. Танкистам большой почет, к сожалению, достаточно много из них погибло в боях. Но наши танки и экипажи доказали, что являются одними из первых в мире, а харьковские танки лучшие. Баталии и дуэли всегда были, практически на всех участках фронта, особенно в 2014 году и в начале 2015 года. Это касается, например, 1-й и 17-й танковых бригад. Последняя начинала войну еще в Изюме и поддерживала рейдовые действия высокомобильных десантных войск. По 1-й бригады можно вспомнить и Луганский направление, в частности возле Луганского аэропорта, и Горловский направление.

Танки применились и в районе Донецкого аэропорта — в поселках Спартак, Водяное, Пески. Были танки и в Дебальцево, и в Амвросиевке, и в Степановке. Только с помощью танков взяли когда Саур-Могилу.

— Как Вы оцениваете введение танковых подразделений до отдельных батальонов Вооруженных Сил?

— Есть отдельные штурмовые батальоны, в частности 46-й и 24-й «Айдар», в состав которых по решению начальника генерального штаба, главнокомандующего Вооруженными силами Украины ввели танковые роты. Также танковые роты были введены в отдельные мотопехотные бригады для поддержки подразделений. Батальон должен выполнять любую поставленную задачу и ввода танков дает большие возможности для этого.

Т-64 «Булат»
— Во время активной фазы АТО мы часто слышали о захваченные образцы российской техники, в частности танки. Как они отличаются, если не по серийным номерам?

— Во-первых, техника действительно проверяется по серийным номерам. Во-вторых, образцы вооружения, которые зашли на территорию Украины из России, более новейшие в настоящее время. Надо же помнить, что Россия готовилась к войне больше 10 лет. Они выделяли из государственного бюджета на армию очень большие средства. Несмотря на это, я подчеркиваю, что наши образцы бронетанкового вооружения лучшие — все истоки танкостроения, начиная с Т-34, шли из Харькова.

Хотя якобы мы стоим на одной советской «линейке», наша техника значительно отличается от российской. Россия завозила, например, модернизированные Т-72 с улучшенными оптическими приборами. Также завозила бронетранспортеры, которые в Украине не используются, например БТР-82, и даже комплексы «Буратино», которых в Украине вообще нет. Поэтому когда говорят, что боевики используют украинскую боевую технику, это неправильно. У нас не было в Луганской и Донецкой областях механизированных или танковых бригад.

— Уже давно говорят о необходимости получения или закупки западной противотанкового оружия. С другой стороны, в Украине производятся свои образцы противотанкового оружия, которые не хуже аналоги, констатируют специалисты. Как считаете, что выбрать?

— Я считаю, что в Украине действительно есть разработки, которые могут по своим характеристикам превосходить аналоги западных стран, в частности ПТУР «Стугна», которая и сейчас применяется в антитеррористической операции. Но это пока исследовательские образцы. Поэтому если есть возможность закупить иностранную оружие, тем более такие, как Javelin, надо это делать. Это даст возможность развиваться нашим предприятиям.

Конечно увы, но Украина имеет возможность использовать и проверять свое оружие в боевых действиях. Мы можем проверить ее надежность, эффективность и улучшить ее характеристики. Мы будем одной из стран мира, которая будет не только экспортировать оружие, но и улучшать обеспечение нашего собственного войска.

Михаил Штекель, «Радио Свобода»
http://www.mil.gov.ua/news/2015/10/19/zsu-otrimayut-oploti-i-natovski-sistemi-keruvannya-vognem-nachalnik-bronetankovogo-upravlinnya-zs-ukraini-general-major-yurij-melnik--/
  


22.08.2015
(на территории аэродрома г. Чугуев, Харьковской области)
На военном аэродроме в Чугуеве Харьковской области 22 августа состоялась церемония вручения вооружения и военной техники личному составу вооруженных сил Украины (ВСУ) и других украинских силовых структур при участии президента Украины Петра Порошенко и высшего командования ВСУ.

Всего было передано около 250 единиц новой либо отремонтированной техники, включая:




5 Т-72Б1 (ГП "ЛБТЗ")


07.08.2015
Сегодня, 7 августа, на Львовском бронетанковом заводе провели обзорную экскурсию, во время которой демонстрировали военную технику, которую производят и восстанавливают на заводе.

К осмотра присоединилась журналистка ZIK-Стрим Соломия Коштура.

Как рассказал главный инженер ЛБЗ Виктор Андрощук, на заводе уже подготовили партию отреставрированной техники, находившейся в консервации на складах Минооброны, а теперь готова к отправке на фронт. Это пять танков Т-72 и пять БРДМ. Вся техника прошла капитальный ремонт и готова к использованию в боевых условиях.

«Это только небольшая партия восстановленной техники. Остальные - еще стоит в цехах, где проходит капитальный ремонт. Эта техника старая, ей по 20-30 лет. Она в пригодном состоянии, но надо разбирать все конструкции до мельчайших деталей, заменять резиновые прокладки, чистить от ржавчины », - рассказал Виктор Андрощук.
Главный инженер добавил, что завод теперь загружен на 100%, поэтому пришлось даже отказаться от иностранных контрактов. За это время на Львовском бронетанковом заводе подготовили к отправке один из первых украинских бронеавтомобилей - тактическую боевую колесную машину «Дозор-Б», которая, по распоряжению Минобороны, должна в ближайшее время отправиться на испытательный полигон в Черниговскую. Несколько таких машин пока обкатываются на самом заводе, еще одна партия находится в стадии сборки конструкций.

«Мы возили эту машину на международную выставку в Абу-Даби. Есть серьезная заинтересованность в ней со стороны иностранных заказчиков. Надеюсь, что на следующей неделе будет приказ министра обороны и она отправится на испытания. Машина надежная - двухслойная броня, немецкий двигатель », - отметил Виктор Андрощук.

По словам работников завода, с начала года отсюда в Вооруженные силы Украины уже поступило более 100 единиц техники после капитального ремонта. Впрочем, руководство пожаловалось, что на предприятии не хватает рабочих рук. Иногда работники завода стоят у станков по 12-14 часов.

http://zik.ua/ua/photoreport/2015/08/07/u_lvovi_pokazaly_mitsnu_bronyu_i_shvydki_tanky_614276


12.06.2015
Керівництво ДК «УКРОБОРОНПРОМ» прийняло рішення змінити очільника ДП «Львівський бронетанковий завод» через невиконання виробничих планів на підприємстві.
Зокрема, мова йде про затримки у налагодженні повноцінного серійного виробництва бронемашин «Дозор-Б» від березня-місяця. Про це повідомив Перший заступник генерального директора Концерну Сергій Пінькас.
«У нової команди «УКРОБОРОНПРОМу» дуже проста філософія: не виконуєш поставлених перед тобою завдань – звільни відповідну посаду. Дотримання виробничих планів – це особиста відповідальність керівника будь-якого із наших підприємств», - наголосив посадовець.
Наразі виконувачем обов’язків директора Львівського бронетанкового заводу призначений головний інженер Віктор Андрощук, якому поставлене завдання якнайшвидше надолужити темпи виробничого процесу.
Щодо минулого керівника Олександра Остапця «УКРОБОРОНПРОМ» неодноразово фіксував проблемні ситуації. За результатами проведеної чергової перевірки було виявлено зрив виробничих графіків.
Нагадаємо, що цього тижня було змінено керівника ще одного бронетанкового підприємства – ДП «Завод ім. В.О. Малишева». Свою посаду покинув Микола Бєлов, а виконувачем обов’язків призначили головного інженера Олександра Шейка.
http://www.ukroboronprom.com.ua/newsview/1/684


10.06.2015
В конце лета ВСУ получат первую партию украинских БТРов "Дозор-Б" - "Укроборонпром"
В конце лета армия получит первую партию бронированных автомобилей украинского производства "Дозор-Б", которые в три раза дешевле зарубежных аналогов. Об этом в эфире "5 канала" рассказал первый заместитель генерального директора "Укроборонпрома" Сергей Пинькас, передает "УНН".
"За полгода изготовлены два серийные образцы. Мы должны начать испытания по этим« Дозор », они включены в государственного оборонного заказа. Контракт по ним уже проходит последние процедуры согласования. И мы предприятия, которые занимаются изготовлением этих" Дозоров ", - сказал С .Пинькас.
Он отметил, что эта единица техники почти втрое дешевле, чем самый дешевый иностранный аналог.
С.Пинькас добавил, что понимая, что "Дозор" не будет готов завтра, пока армии были предложены британские БТРы "Саксон".
"В конце лета первая партия будет отгружена в Вооруженные силы Украины." Дозор-Б "- это бронированный автомобиль украинского производства", - подчеркнул представитель "Укроборонпрома".
http://www.day.kiev.ua/uk/news/100615-naprykinci-lita-zsu-otrymayut-pershu-partiyu-ukrayinskyh-btriv-dozor-b-ukroboronprom




30.12.2014
(Передача военной техники и вооружения. Полигон Яворов, Львовской области)

30 декабря на Яворовском полигоне во Львовской области состоялась передача военной техники. ВСУ получили около 100 единиц техники:




30 танков Т-64Б1В (ГП "ЛБТЗ") для 14 мехбригады


06.12.2014
(на территории аэродрома г. Чугуев, Харьковской области)

6 декабря 2014 года в День вооруженных сил Украины (ВСУ) на аэродроме в Чугуеве Харьковской области президент Украины Петр Порошенко вручил личному составу ВСУ вооружение и военную технику: как новую, так и модернизированную. Президент вручил военным сертификаты госпредприятий на более чем 100 единиц техники:

3 Т-72АВ (ГП "ЛБТЗ")


24.07.2014
Львовский бронетанковый завод начал делать бронетранспортеры "Дозор"
Планируется, что первый "Дозор" выйдет из цехов через месяц. Эти БТРы, которые заказало Министерство обороны, будут иметь современное оборудование, и быстро пополнят вооруженные силы.
Правительство выделило почти 600 млн грн для закупки вооружения и военной техники В связи с этим режим работы завода переведен на 2 смены, а некоторые участки работают в 3 смены. По словам директора предприятия Александра Остапца, выполнять госзаказ завод начал в начале июля. "Пришлось отложить выполнение престижного зарубежного соглашения, поскольку свою технику мы ремонтируем вне очереди", - подчеркнул он.
http://army.unian.net/943413-lvovskiy-b ... dozor.html

20.06.2014
Львовский бронетанковый завод присоединился к войне на Донбассе


Украина впервые за много лет сделала заказ государственному предприятию "Львовский бронетанковый завод". Из-за военных событий в июле здесь начнется капитальный ремонт тягачей, двигателей, электростанций, приборов наблюдения, гусениц для украинской армии. Ориентировочные объемы заказа - 30 млн грн. Поэтому предприятие скорее всего перейдет на полторы-две смены работы. Сегодня здесь 700 работников, рассказали Gazeta.ua на предприятии.

"Последние годы мы обслуживали страны Азии и Африки. Делали для них ремонт 185 танков Т-72 на сумму примерно 370 000 000 гривен, - рассказывает директор предприятия Александр Остапец. - С этого и живем. Выплачиваем соцпакет своим работникам, закупили современное цифровое оборудование для резки металла, изготовление деталей. Сейчас должны приостановить работу на экспорт, а сориентироваться на Вооруженные Силы Украины. Однако заказы из-за границы поступают и дальше, остальное - из Нигерии. Поэтому параллельно надеемся обслуживать и это направление. "


В Украине Т-72 с 2007 года снят с вооружения. В наших войсках - Т-64. Современный танк "Оплот" в Вооруженных Силах Украины является только один. Украина производит их в Харькове для Таиланда.

"Один такой танк стоит как семь БТРов. Машина маломобильных, поэтому для Украины сейчас менее нужна. Когда военные действия ведутся в жилых массивах, нам больше нужны бронетранспортеры, а не гусеничная техника, - объясняет директор. - Поэтому планируем делать и БТРы. Образцы закупили у Харьковского конструкторского бюро имени Морзов ".

Львовский бронетанковый завод выжил в то время, когда другие львовские заводы-гиганты исчезли. Это за счет того, что предприятие военной отрасли нельзя приватизировать и удалось наладить заказ в африканских странах, еще не скоро смогут перейти на более современную технику. В этом году заводу исполняется 70 лет. Здесь 50 га территории, ухоженные насаждения и газоны, собственные подсобные цеха для пошива спецодежды, тренажерный зал, медицинская часть.


Завод переориентировался и на изготовление бронированных пожарных машин с высокой проходимостью. Поставляет их в Казахстан. Они сделаны на основе Т-72 и Т-55.

http://gazeta.ua/articles/life/_lvivskij-bronetankovij-zavod-doluchivsya-do-vijni-na-donbasi/565260


23.05.2014
На выставке в Астане впервые представлена ​​украинская пожарная машина ГПМ-72 на гусеничном шасси танка Т-72. Об этом сообщил Андрей Приставка, главный технолог-начальник технического отдела ГП «Львовский бронетанковый завод», входящее в состав ГК «Укроборонпром».
«Это наша новая разработка. Идея ее создания связана с тем, что предыдущие пожарные машины на базе танка Т-55 имели малый объем перевозки воды и меньшую дальность действия лафетного ствола (струи воды) », - сообщил А. Приставка.
Предыдущая машина была объем цистерны около 9 тонн, новая - более 20 тонн. Дальность подачи воды увеличилась с 60 до 100 метров. Соответственно расход воды в секунду выросла с 60 до 100 литров.

09.06.2011
Украина продаст Эфиопии 200 танков на более чем $100 млн

КИЕВ, 9 июн - РИА Новости, Алена Мейта. Украинская государственная компания "Укрспецэкспорт" подписала контракт с министерством обороны Эфиопии на поставку более 200 танков, сообщает в четверг украинское информагентство УНИАН со ссылкой на украинскую компанию. Стоимость контракта составила более 100 миллионов долларов. Он вошел в число восьми крупнейших договоров, заключенных "Укрспецэкспортом" за 15 лет деятельности.

По данным "Укрспецэкспорта", этот вид боевой техники будет оснащен модернизированной силовой установкой и комплексом управления вооружением.

Как отмечают в компании, соглашение стало возможным благодаря рекламной политике и выставочной деятельности, проводимой государственным концерном "Укроборонпром".

"Укрспецэкспорт" считает, что для Украины контракт имеет важный экономический и социальный эффект. Его реализация позволит загрузить мощности украинских предприятий, создать новые рабочие места и увеличить бюджетные отчисления. Также благодаря соглашению Украина рассчитывает в дальнейшем получить заказы на ремонт и модернизацию поставляемой техники на базе своих предприятий.


Как отмечают в компании, соглашение стало возможным благодаря рекламной политике и выставочной деятельности, проводимой государственным концерном "Укроборонпром".
"Укрспецэкспорт" считает, что для Украины контракт имеет важный экономический и социальный эффект. Его реализация позволит загрузить мощности украинских предприятий, создать новые рабочие места и увеличить бюджетные отчисления. Также благодаря соглашению Украина рассчитывает в дальнейшем получить заказы на ремонт и модернизацию поставляемой техники на базе своих предприятий.
http://podrobnosti.ua/economy/2011/06/09/774522.htm

16.02.2007
Минобороны заказало пожарные танки

Министерство обороны в 2007 году заказало на государственном предприятии МО Украины "Львовский бронетанковый ремонтный завод" 11 пожарных танков для баз, арсеналов и складов Вооруженных сил Украины. Об этом заявил министр обороны Украины Анатолий Гриценко, находясь с рабочей поездкой на Львовском бронетанковом ремонтном заводе 15 февраля, сообщили в управлении пресс-службы Минобороны.

"2007 год объявлен в Вооруженных силах годом обеспечения взрывопожаробезопасности баз, арсеналов и складов. Именно поэтому в этом году мы заказываем 11 единиц пожарных танков", - подчеркнул Гриценко. 

Глава военного ведомства отметил, что в советские времена это предприятие ежегодно выпускало после ремонта и модернизации около 700 танков.

"Сейчас это предприятие работает преимущественно по экспортным контрактам, но также оно выполняет работы для Министерства обороны Украины по капитальному ремонту танков, изготовлению специальной и инженерной техники, которая находится на вооружении Вооруженных Сил Украины, в частности, пожарных танков, которые нам очень необходимы", - отметил он.

Гриценко также добавил, что соответствующие средства предусмотрены в государственном бюджете. 

16.02.2007
Трудовой коллектив Львовского бронетанкового ремонтного завода (ЛБТРЗ) выступает против приватизации своего предприятия.
Об этом сообщил сегодня генеральный директор завода Николай Лабзин. Он также добавил, что эту проблему поднимет на сегодняшней встрече с министром обороны Анатолием Гриценко председатель профсоюза завода. По словам Н.Лабзина, на сегодня заказы Минобороны составляют лишь одну сотую от всех заказов, выполняемых ЛБТРЗ. Остальные заказы поступают из Алжира, Сирии, Йемена, Ирака, США и Канады. Завод реализовал в 2006 г. продукции через "Укрспецэкспорт" на сумму 108 млн грн. В этом году планируется реализовать продукции на 160 млн грн. Уже сегодня ЛБТРЗ имеет заказ на сумму 89 млн грн, сообщил гендиректор завода. Средняя зарплата на предприятии составляет 1471 грн. Как уточнил РБК-Украина генеральный директор "Укрспецэкспорта" Сергей Бондарчук, сейчас завод выполняет заказ на 100 танков для Кении. 

Кабинет министров своим решением от 8 декабря 2006 г. исключил ЛБТРЗ из государственного перечня предприятий стратегического значения. На заводе этот факт рассматривают как первый шаг к его приватизации. "У нас есть прекрасная территория на 74 га. Как только нас приватизируют, то тут же заакцируют и выкупят", - уверен Н.Лабзин. Руководитель концерна "Техвоенсервис", куда входит и ЛБТРЗ, Леонид Шоломицкий сообщил РБК-Украина, что предприятие было исключено из реестра в связи с тем, что с 2004 г. завод не подпадает под требования, выставляемые предприятиям стратегического значения. 

А.Гриценко пока не конкретизирует возможности приватизации ЛБТРЗ. Он сообщил журналистам, что на 2007 г. завод получил от Минобороны заказ на производства пожарных танков. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий