Translate

вторник, 20 ноября 2018 г.

ГП Харьковский бронетанковый завод


29.12.2021

Директор Державного підприємства «Харківський бронетанковий завод» Герман Сметанін: «Моя мета, щоб Україна стала законодавцем у створенні бронетехніки, цілком реалістична»

Українське підприємство «Харківський бронетанковий завод» уперше провело глибоку модернізацію командирського танка Т-64БВК, а також з призначенням у квітні цього року на посаду директора ХБТЗ Германа Сметаніна на підприємстві здійснено докорінні перетворення. За твердженням працівників заводу, на підприємстві відбулася велика активізація виробництва, яка стосувалася кожного підрозділу. Робота стала більш динамічною та енергійною, все ожило.

 

Модернізований командирський танк Т-64БВК  під час  польових випробувань. Фото з архіву ХБТЗ

Модернізований командирський танк Т-64БВК під час польових випробувань. Фото з архіву ХБТЗ

 

Передовсім було наведено порядок у колективі й на самих виробничих майданчиках. Тут провели ремонт дахів цехів, частково оновили верстатний парк, відремонтували виробниче обладнання, що дало змогу збільшити виробництво запасних частин, зменшивши затрати людських ресурсів. На ХБТЗ повністю позбулися затримок з виплати заробітної плати.

 

За неповний рік заводчани не лише опрацювали кілька глобальних тем з ремонту та модернізації бронетехніки для ЗСУ, а й подбали про наповнення портфеля замовлень на рік прийдешній. Однак про всі ці зміни найдокладніше може розповісти сам Герман СМЕТАНІН, з яким напередодні нового року поспілкувався наш кореспондент.

 

— Нещодавно заводський сайт та портал Укроборонпрому повідомляли про проведення вперше в історії України глибокої модернізації командирського танка. Завдяки яким конструкторським, інженерним, технологічним рішенням вдалося це зробити і чи можна було такі роботи виконати раніше?

 

— В Україні донедавна командирські танки не оновлювали. Глибоку модернізацію танка Т-64БВК  підготували і провели конструкторський і технологічний відділи Харківського бронетанкового заводу. Так, це можна було зробити й раніше, однак нам не надходили такі замовлення. Коли в замовника з’являються вимоги до певного танка, тоді, відповідно до цих вимог, наші конструктори, технологи, робітники починають працювати над їх виконанням. Замовлення на модернізацію командирської машини з’явилося лише цього року, і в листопаді ми провели типові випробування першого модернізованого танка.

 

Щодо суті самої модернізації, то передовсім ми замінили радянські радіостанції, в чому і полягає основна відмінність командирського танка. У модернізований танк на заводі встановили три радіостанції — дві на ультракороткі хвилі та одну — короткі з дальністю дії до 500 км. Для автономного живлення апаратури було встановлено додатковий енерго-агрегат потужністю 3 КВт. По суті, Збройні сили отримали пересувний командний пункт командира танкового підрозділу. Системи зв’язку єдині для ЗСУ, тому командир має змогу спілкуватися з усіма видами бронетехніки — БТР, БМП, командними пунктами. Як засвідчили типові випробування на полігоні, ухвалені й реалізовані працівниками ХБТЗ рішення виявилися вдалими.

 

Ще з часів СРСР зовнішньо такі танки відрізнялися тим, що на командирських машинах не було баштових кулеметів. Замість них встановлювали додаткову антену. Саме це, за  свідченням танкістів, часто ставало однією із причин підвищених втрат таких машин. Фахівці ХБТЗ встановили на машині нові прилади спостереження та прицілювання третього покоління — зокрема тепловізійний танковий приціл ТПН-1ТПВ, прилад спостереження денного та нічного бачення механіка-водія ТВНЕ-4БУМ, прилад спостереження денного та нічного бачення командира ТКН-ЗВУМ.

 

Раніше командирові не вистачало оглядового простору, тому ми встановили камеру, яка дає змогу вести спостереження з укриття до 2,5 метра заввишки. Тобто машина, розташована у бруствері, може вести вогонь відразу після виїзду. Оскільки наша шістдесятчетвірка не НАТОвських розмірів і значно нижча, то й точка прицілу командира була нижче. Це не давало змоги спостерігати за полем бою. Нині встановлена командирська камера з монокуляром цю ваду усунула. Командир може спостерігати за перебігом бою, виходом мішені, давати команду водієві, механікові-навідникові на початок виконання вправи.

 

З урахуванням досвіду спільних навчань з військовими НАТО оновлений танк отримав  апаратуру супутникової навігації CH-4215 — командирську башточку з кулеметом НСВТ калібру 12,7 мм з додатковим броньованим захистом магазина, електронний щит механіка-водія, телевізійну систему спостереження за навколишнім простором задньої півсфери танка з відображення даних на монітор щита механіка-водія,  додатковий броньований захист паливних баків,  кормові протикумулятивні решітчасті екрани та багато іншого обладнання, яке відповідає стандартам НАТО.

 

Провівши в листопаді типові випробування на першій машині, ми провели корегування ремонтної документації  і всю ремонтну партію машин допрацювали згідно з тими зауваженнями, що виникли під час випробування. Підприємство спроможне нині випускати не менш як чотири такі модернізовані машини на місяць.

 

— Пане Германе, а яким видався 2021 рік для Харківського бронетанкового заводу?

 

— 2021 рік став для нас дуже продуктивним, зокрема було освоєно капітальний ремонт з урахуванням глибокої модернізації танка Т-64БМ2, на який ми встановили тисячосильний двигун 6ТД. Це машина, без перебільшення, зразка 2022 року. Вона потужніша більш ніж на 300 кінських сил. Танк став більш маневреним, попри незначне збільшення ваги у зв’язку з підвищеним броньованим захистом. На машину встановлено багато модернізованих елементів, які збільшують тактико-технічні характеристики. Це зокрема нічні приціли командира, навідника, механіка-водія, решіткові кормові протикумулятивні екрани в кормі танка. Встановлено окрему камеру для командира, дві радіостанції тощо. Такі роботи в Україні ще не виконували. Першу партію цих модернізованих машин ми вже передали в ЗСУ, тож очікуємо на нове замовлення.

 

Рік, що спливає, був доволі насиченим. На початку року ми займалися ремонтом лінійних машин Т-64БВ, паралельно, як я вже говорив, освоювали ремонт танка Т-64БМ2, відновлювали БМ-2, займалися модернізацією командирського танка БВК. Одне слово, особливо у плані конструкторсько-технічної роботи рік  видався динамічним і плодотворним.

 

Нині ми цілковито справляємося з виконанням виробничого плану, тож, вважаю, рік був цілком успішним. Щоправда, наприкінці 2021-го, у зв’язку зі значним обсягом замовлень працюємо з подвійною віддачею.

 

 — А з якими проблемами довелося зіткнутися в Харкові в перші дні роботи на посаді директора ХБТЗ?

—  На початку року трохи затягнулося підписання ДОЗу (державного оборонного замовлення), але попри цю заминку, ми підписали контракти на виготовлення Т-64БМ2. І хоч в Україні таку модернізацію ще не проводили,  підприємство з честю виконало замовлення у визначені договором з МОУ терміни. Усю партію ми змогли виготовити до кінця 2021 року. А головне, спершу треба було навести порядок у кадровій політиці. Колектив певною мірою було оновлено, прийшло чимало молодих фахівців, як-ось головний інженер заводу Володимир Шаргаленко, який і опікувався веденням проєктів Т-64БМ2 (бойова машина), командирського танка. Тепер починаємо роботи з танком Т-64 2022, на якому вже зробили певні оновлення.  Отже, три великі теми ми істотно підтягнули.

 

На наступний рік обов’язково будуть нові проєкти, один з конт-рактів уже підписано. Підприємство завантажене до вересня наступного року. Днями підписуємо контракт із Міністерством оборони на капітальний ремонт танків Т-80. Це доповнення вже наявних замовлень.

 

— Яка стратегія розвитку ХБТЗ на наступний рік?

 

— Наші підходи до розвитку підприємства відштовхуються від того, що значна кількість танків ЗСУ уже пройшли капітальні ремонти і модернізацію. Для того, щоб розширити портфель замовлень, цього року освоїли ремонт колісних машин. Це БТР-4, які виготовляє конструкторське бюро ім. Морозова. Тож чекаємо на насичення лінійки замовлень на ремонт колісної техніки.

 

З’явилася перспектива співпраці у плані модернізації бронетанкових машині з іноземними партнерами, яким свого часу постачали нашу військову техніку.

 

— Германе Володимировичу, не можу втриматися від запитання, на якому акцентували чимало засобів масової інформації. Стосовно призначення 28-річного Сметаніна директором такого стратегічного державного підприємства, як ХБТЗ. До того ж наголошували саме на вашому віці. На вашу думку, вік і професійність — поняття тотожні?

 

— На власному досвіді можу переконливо засвідчити, що не вік визначає рівень фаховості. Просто необхідно пройти всі щаблі своєї справи й на кожному з них всотувати досвід. У студентські роки мріяв стати інженером-конструктором в автомобілебудівній галузі. Під час підготовки дипломного проєкту  ми розробили  екоавтомобіль ХАДІ-34, який на одному літрі палива проїхав 585 кілометрів.  Цей автомобіль брав участь в  екомарафоні, його внесено у Книгу рекордів України як найбільш економічний. Я в цьому проєкті займався розробленням трансмісії.

 

Проте так склалося, що реалізую себе в танкобудуванні. І з цього приводу аж ніяк не шкодую. Спочатку був провідним спеціалістом з розроблення ТБКМ «Дозор-Б», організовував проведення його державного випробування, потім виробництво перевели на Львівський бронетанковий завод, і мені запропонували посаду головного конструктора ДП ЛБТЗ, що, звісно, було підвищенням і відкривало нові можливості для самореалізації.

 

Через два роки став головним інженером. За час роботи у Львові на бронетанковому заводі під моїм керівництвом було розроблено ГПМ -72 (гусенична пожежна машина) на базі танка Т-72, яку розраховано на 20 тонн води. Це, до речі, за визнанням фахівців, одна з найкращих пожежних машин такого роду у світі.

 

Під моїм керівництвом було розроблено  БРЕМ «Зубр» та БРЕМ «Лев» на базі танка Т-72. Львів  мені дуже багато дав у плані професійного зростання. Там почерпнув цінний досвід з ремонту Т-64, який нині дуже знадобився. Тож молодість — це не гріх, а, на мою думку, значна перевага на тій професійній дистанції до мети, яку ставиш перед собою. Моя ж мета — щоб Україна стала законодавцем у створенні бронетехніки і, вірю, вона цілком реалістична.

 


ДОСЬЄ «УК»

Герман СМЕТАНІН. Народився 1993 року в Харкові. Закінчив ЗОШ №49, Харківський автомобільно-дорожній університет, де отримав диплом інженера-конструктора колісно-гусеничних транспортних засобів. Друга освіта — НТУУ «Київський політехнічний інститут» за спеціальністю менеджмент управління оборонно-промислового комплексу.

З 2014-го по 2015 рік працював на Державному підприємстві «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова» (ДП «ХКБМ»), що входить до складу державного концерну «Укроборонпром». Потім — головний конструктор на Львівському бронетанковому заводі й упродовж наступних трьох років — головний інженер цього підприємства.

З 2020-го по 2021 рік працював директором з виробництва ДП «Завод імені В.О. Малишева». У квітні 2021 року очолив Державне підприємство «Харківський бронетанковий завод».

Урядовий кур’єр, Володимир ГАЛАУР 29 грудня 2021, рубрика НАЦІОНАЛЬНИЙ ІНТЕРЕС

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/direktor-derzhavnogo-pidpriyemstva-harkivskij-bron/


07.12.2021

ВС ВСУ переданы отремонтированные Су-27П1М борт 38, Л-39 борт 17, Ан-26 борт 46 и Ми-8МТ борт 36



"Сегодня здесь и в других регионах Украины Вооруженным силам Украины будет передано около сотни единиц вооружения", - сказал Зеленский.

В Харькове главнокомандующий ВСУ генерал-лейтенант Валерий Залужный по случаю празднования Дня Вооруженных Сил передал военным сертификаты на современную технику.

 Сертификат на десять современных бронированных автомобилей, созданных в Украине по стандартам НАТО, получил начальник вооружения 3-го отдельного полка специального назначения им. Святослав Храброго подполковник Алексей Андрусевич.





 Зеленский принял участие в торжественных мероприятиях в Харькове, на площади Свободы. Во время торжеств, посвященных 30-летию создания Вооруженных Сил, состоялась передача техники боевым бригадам – 3 танков Т-64БМ2, 10 бронетранспортеров БТР-4Е и 10 бронированных автомобилей "Казак-2М1".

https://diana-mihailova.livejournal.com/7333915.html


30.11.2021

Харківський БТЗ вперше модернізував командирський танк



Дата публікації: 30.11.2021

Державне підприємство «Харківський бронетанковий завод», яке входить до складу ДК «Укроборонпром», вперше провело глибоку модернізацію командирського танка Т-64БВК. Оновлена техніка успішно пройшла типові випробування.

Фахівці підприємства встановили на машині сучасні прилади спостереження, зокрема тепловізійні, телевізійну систему спостереження за навколишнім простором задньої півсфери, новітню апаратуру супутникової навігації та командирську башту з кулеметом НСВТ калібру 12,7 мм. Були замінені  і прилади освітлення, радіостанція, апаратура внутрішнього зв'язку та комутації, передні викидні щитки тощо.




Оновлений танк отримав додатковий фільтр грубого очищення паливної системи котла-підігрівача, ще одну камеру спостереження для командира з дальністю виявлення до 2000 м, посилений захист кулемета НСВТ і паливних баків, дзеркала заднього виду, передні гумометалеві екрани та низку інших вдосконалень. Водночас схожі роботи працівники заводу проводять з партією танків Т-64БВ.

«Наше головне завдання – забезпечувати українських армійців надійною та оновленою бойовою технікою, яка відповідає умовам ведення сучасного бою, – зазначає директор підприємства Герман Сметанін. – Модернізація командирського танка є надвідповідальною, оскільки необхідно не лише значно поліпшити наявні характеристики, а й створити всі належні умови для ефективного керування підрозділом за будь-яких погодних умов та у будь-який час доби. Колектив заводу успішно виконав це завдання. Це має особливе значення в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України».

Haгадаємо, що Т-64БВ разом з Т- 64Б, є основою танкових військ Сухопутних військ України. Головною зброєю цих машин є 125-мм. гармата з ефективною дальністю вогню до 5 км.

https://ukroboronprom.com.ua/news/xarkivskii-btz-vperse-modernizuvav-komandirskii-tank



12 липня 2021

Битва за оновленний Т-64 як танк перехідного періоду: чи побачимо його на параді

Капітальний ривок: успіх ініціатив Міноборони тепер залежить від адекватності і потенціалу вітчизняних бронезаводів

Хочу бути оптимістом і тому з нетерпінням чекаю на гарні новини у проєкті, який був ініційований Міністерством оборони задля оновлення танків Т-64. Йдеться про наш наймасовіший танк у складі ЗС України, який має отримати нове серце - двигун 6ТД-1 замість більш слабкого 5ТДФ. Проте справа не лише у двигуні.

Йдеться про рішення, яке має надати "друге дихання" усім подальшим проєктам, що стосуються Т-64. З поступовим приведенням танків Т-64 до певного уніфікованого стандарту, з огляду на досвід бойових дій і оптимальну стратегію покращення можливостей нашого танкового парку.

 

Якщо підприємства "Укроборонпрому" - насамперед Завод ім. Малишева - не підведуть військових, то першу роту оновлених Т-64 ми зможемо побачити на параді на День Незалежності. Ну, це якщо бути оптимістами...

 

Танки Т-64БВ представлені у складі Збройних сил у найбільшій кількості. Вони складають і значний проміжок часу складатимуть силовий хребет танкових та важких бригад, танкових батальйонів механізованих бригад. Ці танки найактивніше застосовувались у ході бойових дій, саме щодо цих машин перелік модернізаційних заходів та рекомендацій є найдовшим

Що за танк взагалі робиться?

 

Спочатку зафіксуємо декілька важливих речей.

По-перше, те, що зараз Міноборони та бронетанкові підприємства роблять з Т-64 за цим проєктом - за юридичною стороною жодним чином не стосується ДКР "Краб". Тобто - глибокої модернізації Т-64, за яку відповідає "Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова".

 

Проте у цьому контексті нагадаю: у інтерв'ю нашому виданню заступник міністра оборони Олександр Миронюк заявив, що він сподівається, що від ХКБМ "до кінця 2021 року або на початку 2022 ми отримаємо перший дослідний зразок модернізованого Т-64". Тож чекаємо...

 

На ХКБМ обіцяють, що Т-64 "Краб" вийде на полігон узимку 2021-22 років

По-друге, ремоторизація Т-64 - це не відновлення радянського проєкту "Кедр". Інтерв'ю гендиректора Харківського заводу імені Малишева Василя Криласа Укрінформу з твердженням, що "Міністерство оборони України замовило у заводу 12 танків Т-64 за програмою модернізації "Кедр" лише додало плутанини.

 

Хоча головна складова - встановлення на Т-64 замість 5ТД більш потужного двигуна - збереглась, це вже далеко не "Кедр", і Завод ім. Малишева - не головний виконавець цього контракту з Міноборони. І точно, що оновлені танки не матимуть індекс, який вже гуляє у ЗМІ - "Кедр Т64БМ2".

Отже, про що ж йдеться?

 

У оборонному відомстві стверджують, що зараз мова йде про повноцінну ремонтну дослідно-конструкторську роботу, яка проводиться Міністерством оборони при ключовій ролі Центрального бронетанкового управління та 482 конструкторсько-технологічного центру (КТЦ) МОУ.

 

З 2018 року КТЦ визначена Міністерством оборони як головна організація з технічного супроводження бронетанкового озброєння та техніки, за якою не здійснються авторський нагляд.

 

Щодо техніки, яка розроблена ХКБМ, на кшталт того ж Т-64, то конструкторська документація на цей танк - це звісно "священа корова" конструкторського бюро. На неї ніхто не зазіхає.

 

Але КТЦ має усі необхідні повноваження щодо розробки та внесення змін у ремонтну документацію. Бо ремонтна доля своїх броньованих "синів" та "дочок" для ХКБМ, звісно, задрібні речі. Тож з певного періоду всі нові доробки штатньої бронетехніки Міноборони запроваджує та легітимізує на етапі капітального ремонту.

 

Зараз йдеться про пік ініціатив від українських військових

Так само це стосується і усіх доробок, які відбуваються з Т-64. У процесі капітального ремонту у ремонтну документацію вносяться зміни, які потрапляють у графу "модифікація" або "доробка". Такий підхід забезпечує однозначність при виконанні ремонтних робіт по единій документації. Фактично зазвичай це звучить так - "доробка у ході капітального ремонту".

 

Проте зараз йдеться про пік ініціатив від військових. У Міноборони говорять, що це "ремонтна ДКР щодо Т-64, з модернізацією у ході капітального ремонту".

 

Встановлення дизельного двигуна в зону моторно-трансмісійного відділення

Головне питання - встановлення двигуна 6ТД-1. Це необхідно: з огляду на поступове вичерпання запасів двигунів 5ТД, які потрібні для підтримання у боєзданому стані Т-64; а також на недоцільність і, власне, неможливосіть поноволення виробництва старих "п'ятірок" на ЗіМ - адже завод вже давно налаштований на виготовлення двигунів 6ТД-1 та 6ТД-2.


Модернізація Т-64 до версії "Булат". Дизеля 5ТДФМ виявилось замало для необхідної рухливості та прохідності "Булату". Графіка - Олександр Костур

І головне - йдеться про потребу підвищення потужності машини і уникнення тех недоліків, які стосувалиися Т-64, модернізованих до рівня БМ "Булат". Бо форсований 5ТДФМ з потужністю у 850 к.с. виявився заслабким для машини, вага якої зросла до 45 тонн. При цьому двигун форсували, а системи постачання та очистки повітря залишились у старих об'ємах. Як наслідок - вихід "Булатів" з ладу через пильовий знос форсованих двигунів.

 









Що вже зроблено

 Основним виконавцем договорів з Міноборони України на капітальний ремонт 12 танків Т-64 є Державне підприємство "Харківський бронетанковий завод". В рамках домовленостей ДП "ХБТЗ" проводить ремоторизацією 12 танків Т-64БМ2 - з заміною двигуна 5ТДФ на більш сучасний та потужний 6ТД-1.

 

Модернізація танка Т-64 в цеху ДП

Танк Т-64 в цеху ДП "Харківський бронетанковий завод"

Проте фактично йдеться про заміну усього моторно-трансмісійного відділення з системами постачання повітря, охолодження і багатьма іншими речами.

 

Ці договори між МО та ДП "ХБТЗ" укладені у грудні 2020 року, хоча по суті ідеологічна підготовка до виконання цього проєкту почалася значно раніше. Відтоді, коли було проаналізовано досвід застосовування у бойових діях з Російською Федерацією у 2014-15 роках модернізованих Т-64 до рівня "Булат". І на тлі повільної реакції ХКБМ ім. Морозова на побажання військових зробити реальні кроки з оновлення усіх Т-64.

 

Саме тому і був ініційований Міністерством оборони проєкт з ремоторизації і результат був отриманий надвичайно швидко. Перший ремоторизований Т-64БМ2 з новим МТО і двигуном 6ТД-1 потужністю у 1000 к.с. почав заводські випробовування у квітні 2021 року, про що ми першими повідомили наших читачів.

Вкотре зазначимо, що головною особливістю Т-64БМ2 є встановлення нового моторно-трансмісійного відділу з двигуном і трансмісією. Тобто замість штатного 5ТДФ із потужністю 700 к.с. встановлюється 1000-сильний 6ТД-1.

Це сталося через девять місяців після наради у заступника міністра оборони разом з представниками ЦБТУ та КТЦ на тему того, що з оновленням Т-64 далі зволікати вже не можна. Дев'ять місяців - це рекордний срок для будь-якого танкового проєкту на тлі зусиль ХКБМ по тому ж "Кедру", або по імпортозаміщеному "Оплоту", де йдеться про роки. І то - без розуміння крайнього рубежу, коли насправді буде результат.

 

За часів СРСР ХКБМ проводило роботи зі встановлення на танк Т-64 двигуна 6ТД. Проєкт мав назву "Кедр", або Об'єкт 476.

Чому це не "Кедр"

За часів СРСР ХКБМ ім. Морозова вже проводило роботи зі встановлення на танк Т-64 двигуна 6ТД. Результати були успішними. Проєкт мав назву "Кедр", або Об'єкт 476.

"Так, документація на "Кедр", яка передбачає встановлення 6ТД-1 на ходову частину Т-64 існує. Це Об'єкт 476. І ця документація має літеру серійного виробництва. Але зараз вже не можна перенести ті рішення часів Радянського Союзу на наші танки без змін.

Тож задля вирішення головного завдання - ремоторизації машини - була обрана стратегія використання деталей вузлів та агрегатів, які зараз можуть серійно виготовлятися на заводі ім. Малишева". По кожній складовій бралися наявні можливості Заводу ім. Малишева і найсучаснішй зразок, який він може серійно виготовляти у цій категорії. І тому там є рішення і від Т-80УД, і від "Оплоту", інші нові напрацювання.

Йдеться про новий двигун, нові бортові коробки передач,так звані "березівські", аналогічні тим, що застосовуються на Т-80УД, нова криша МТО, така, що вже є на "Оплоті".

Це було потрібно, аби мінімізувати ризики виготовлення необхідних вузлів, забезпечити максимальну серійність і уніфікацію, і, власне, облегчити завдання ЗіМ і потім експлуатантам.

Всі ці вузли та агрегати може виготовити лише Завод ім. Малишева. Також завод має устаткування, яке дозволяє провести операцію відрізання задньої частини корпусу танку Т-64 і приварювання замість неї нової - під розміщення усіх оновлених вузлів разом з двигуном.

Тобто однозначно, це вже не "Кедр". І він не буде називатися БМ2", - пояснила мені посадова особа, обізнана з ходом проєкту ремоторизації Т-64.

Хоча ремонтний ОКР зараз проводиться саме на Т-64БМ2, але у подальшому він стосуватиметься усіх "шістьдесят четвірок", які будуть проходити капітальний ремонт та машин на їхній базі.

"Це значний крок уперед - бо з цим двигуном і новим рівнем потужності машина вийшла на новий рівень. Надалі при потребі можна буде доопрацьовувати питання щодо бронювання. Можливо, ми зможемо вийти на нову зварно-катану башню для Т-64 з усім устаткуванням нового, цифрового рівня. Але це вже - робота для ХКБМ.

 

Але зараз як мінімум ми матимемо суттєві плюси з огляду на майбутнє наших ремоторизовних Т-64. Ми уникаємо ризику браку працездатних 5ТД. Можна виходити на створення відповідних запасів під єдине МТО з 6ТД. Таке уніфіковане рішення спростить і підготовку механіків-водів, і процедури різних рівнів обслуговування та ремонту. Фактично Т-64 з новим МТО може бути танком перехідного періоду на достатньо тривалий час. Бо це дозволяє на цій ходовій і з цим броньовим корпусом отримати від конструкції Т-64 усі показники по максимуму".

 

Питання по ходу

Ремоторизація Т-64 за проєктом "Кедр"/Об'єкт 476 передбачала посилення ходової. На Т-64БМ2 все залишилось без змін. Ну, хіба що ведуче колесо, як мені здалось, дещо інше, а так все - як і на штатному Т-64. Чи витримає ходова нову силу двигуна? Чи забезпечать штатні гусениці прохідність по важким грунтам?

На ці мої закиди відповідь була такою.

"Ми виходимо з інших позицій. Коли ми говоримо про "Булат", то головним викликом стало збільшення масси до 45 тон. А його двигун потерпав від пильового зносу. Також були і інші проблеми, які стали помітними у ході бойових дій.

Але ходова на "Булатах" не розсипалась. І на в'язких грунтах він не міг нормально пересуватись не тому, що з гусеницями щось було не так. А лише тому, що не вистачало потужності у двигуна 5ТДФМ для маси у 45 тонн. З новими системами і новим двигуном все буде по іншому."

 

"У випробуваннях першого ремоторизованого Т-64БМ2 на наше прохання брав участь механік, який, не дивуйтесь, ще випробовував нашу секретну "Ноту" і ганяв 476 Об'єкт".

 

А щодо поведінки ходової, то нам буде потрібна статистична вибірка".

 

Вид на ходову Т-64, пристосованого для встановлення нового МТО

Що, окрім МТО, в танку змінилося ще? Є нюанси...

 

Щодо інших нововведень, то, власне, вони вже відпрацьовані у ході попередніх заходів з покращення можливостей Т-64.

Це встановлення тепловізійного прицільного комплексу вітчизняного виробництва; встановлення прицілу 1Г46М з можливістю ведення вогню керованими ракетами вітчизняного виробництва "Комбат"; доробка приладів спостереження та прицілювання нічного бачення шляхом встановлення електронно-оптичних перетворювачів 3-го покоління; встановлення сучасних елементів динамічного захисту; встановлення комплексу танкових інформаційно-управляючих систем типу "Базальт" для комплексного геоінформаційного забезпечення; нових систем зв'язку тощо.

Схема бронювання ДЗ відповідає рішенням, застосованим на БМ "Булат". Проте у порівнянні з "Булатом" по бортам на Т-64БМ2 доданий ще один блок з модулями ДЗ "Ніж". Також встановлені решітки для захисту від РПГ.

Додаткове бронювання усієї машини - за допомогою модулів з ДЗ "Ніж". Схема бронювання ДЗ відповідає рішенням, застосованим на БМ "Булат". Проте у порівнянні з "Булатом" по бортам на БМ2 добавлений ще один блок з модулями ДЗ "Ніж" для захисту ззовні усього конвейера з БК та площі, де є загроза для боєзапасу. У контейнери ДЗ можуть ставитись або елементи ХСЧКВ, або 4С20, виробництво яких освоєно в Україні. Також встановлені решітки для захисту від РПГ.

 

Оновлений Т-64 з новим МТО. З задньої частини танку встановлені розкладні драбинки, камери заднього виду тощо.

Для захисту групи зовнішніх паливних баків встановлюється додатковий броньований лист товщиною у 12 мм. Також передбачений захист закритої кулеметної установки.

 

З задньої частини танку встановлені розкладні драбинки, які спрощують екіпажу забирання на машину, що значно полегшує такі операції як, наприклад, завантаження БК.

 

У механіка-водія блок індікації системи геоінформаційного забезпечення від "Орізон Навігації" при русі танку назад переключається на режим роботи камери заднього виду. Система зв'язку забезпечується двома радіостанціями - це "Либідь-2" та завадозахищений Harris з ППРЧ.

 

Втім, є один нюанс, який не можу не відмітити. Нове МТО з двигуном 6ТД-1 має вищий рівень по кришці, аніж штатне з 5ТД. Це спричинило упирання бронемаски гармати в одному з місць при обертанні башти. Було ухвалене рішення встановити на корпусі проміжне проставочне кільце, за рахунок чого вдался підняти башту на декілька сантиметрів і забезпечити безперешкодне "обмітання", тобто проходження гармати по колу при її найнижчому куті схилу. По діаметру проміжне кільце закрито додатковим бронюванням - барбетою, тобто броньованою полосою, розміщеною на корпусі.

Нове МТО з двигуном 6ТД-1 має вищий рівень по кришці, аніж штатне з 5ТД. Було ухвалене рішення встановити на корпусі проміжне проставочне кільце.

Це рішення, ймовірно, є перехідним, і остаточне бачення сформується при модернізаціях Т-64 за проєктом "Краб", яке у перспективі все одно вимушено вийде на нову башту. При цьому фахівці ХКБМ поділилися з військовими частиною документації за проєктом "Кедр" - з огляду на те, що роботи, які проводить ДП "ХБТЗ" з ремоторизації Т-64 і по суті є частиною завдань ХКБМ за проєктом "Краб".

Не в параді - ціль, хоча...

Про долю першого ремоторизованого Т-64БМ2 – більш-менш зрозуміло. Він є. Він пройшов заводські випробування у присутності представників замовника, підтвердивши насамперед покращені ходові та вогневі можливості.

Проте головні і більш системні висновки можна буде робити лише після експлуатації у військах дослідної партії. Бойова практика найкраще покаже, чи є у цього проєкту тонкі місця, що треба буде посилювати, вдосконалювати чи взагалі переробляти. Тож один оновлений Т-64БМ2 у полі, звісно, не воїн. Наступний етап - випробування серії зразків у складі дослідної партії. Замовлена Міноборони партія у складі 12 машин – зрозуміле і оптимальне рішення.

Стан контракту з ремоторизації Т-64 буде помітний одразу: ці танки або будуть на параді. Або не будуть...

Але ж коли будуть інші танки з цієї партії? Десь на середину травня було відомо, що ЗіМ, попри своєчасне отримання передплати від ДП "ХБТЗ" і усіх давальницьких матеріалів від Міноборони, поставив Харківському бронетанковому лише один перероблений корпус (без врахування найпершого) і один двигун . Замість п'яти корпусів і п'яти двигунів. Причин - ціла низка, і всі вони впираються у професійність чи, навпаки, непрофесійність посадових осіб.

 

На середину травня ЗіМ поставив Харківському бронетанковому лише один перероблений корпус і один двигун. Замість п'яти корпусів і п'яти двигунів...

Відтоді ЗіМ жорстко затиснув ДП "ХБТЗ" з термінами виконання замовлення для Міноборони, яке має вже і суспільно-політичну складову. Бо попередньо планувалось, що Т-64 з новими серцями гучно та ефектно проїдуть Хрещатиком на День Незалежності у складі окремої коробки.

Керівництво "Укроборонпрому" днями стверджувало, що за рік показники діяльності дивізіонів концерну лише покращились. Але ці цифри з "покращенням" ми з вами вимушені сприймати на слово, без можливості їхньої перевірки. А от стан контракту з ремоторизації Т-64 буде помітний одразу: ці танки або будуть на параді у єдиній коробці. Або не будуть.

Але ж до параду ще купа часу, аж понад місяць. Звісно, концерн встигне. Ми ж усі у цій країні оптимісти…

Сергій Згурець

https://defence-ua.com/weapon_and_tech/onovlenij_t_64_jak_tank_perehidnogo_periodu_chi_pobachimo_jogo_na_paradi-4190.html


21.05.2021

Харківський бронетанковий завод відвантажив армійцям чергову партію Т-64 - Укроборонпром.

Харківський бронетанковий завод передав Збройним Силам України другу у цьому році партію танків Т-64, які пройшли капітальний ремонт і модернізацію.

Об этом в пятницу, 21 мая,сообщила пресс-служба концерна на своем сайте.

В Укроборонпромі повідомили, що таким чином завод достроково завершив виконання контракту в рамках держзамовлення за 2021 рік, навіть за умови обмеженого фінансування.

«Завдяки модернізації було розширено бойові можливості машин і збільшено надійність їхніх вузлів, агрегатів і озброєння», – йдеться у повідомленні концерну.

У повідомлені не зазначається кількість переданих танків. Водночас на фото можна побачити п'ять машин. Перша партія передана ХБТЗ у березні складалася з дев'яти танків Т-64БВ.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/harkivskyj-bronetankovyj-zavod-vidvantazhyv-armijtsyam-chergovu-partiyu-t-64.html


18.03.2021 р.

Суд скасував патент «Трімен Україна» на танковий приціл за позом Харківського бронетанкового заводу

Автор: Олексій Махно

Приватна компанія «Трімен Україна» оформивши патент намагалась через суд заборонити Харківському бронетанковому заводу використовувати модернізовані танкові приціли.

 У відповідь Харківський бронетанковий завод оскаржив в суді реєстрацію патенту, через загальну доступність його ознак. Справу щодо визнання недійсним патенту на комплект модернізації танкових прицілів ТПН-1 розглянув Печерський районний суд м. Києва.

 Судом встановлено, що ДП «Харківський бронетанковий завод» у січні 2015 року розпочало модернізацію танкових прицілів нічних ТПН-1. Зокрема згідно з наказом №52 головним інженером ХБТЗ було прийнято технічне розпорядження № 5 від 20 січня 2016 року, яким затверджено конкретний план модернізації нічного прицілу ТПН1-42-23 та створення дослідницького зразка.

 З метою створення якого, держпідприємство залучило фірми-постачальники комплектуючих, зокрема і ТОВ «Трімен Україна», яке на підставі Договору №304 від 30 квітня 2015 року поставило ХБТЗ комплект тепловізійного каналу та каналу передачі даних для приладу ТПН-1 до якого входило наступні компоненти:

 тепловізійний модуль;

об'єктив;

захисна германієва пластина;

вбудований в окуляр, РК дисплей;

перетворювачі;

електромонтажний комплект;

комплект передачі даних (передатчик, приймач, монітор);

матеріали.

З використанням отриманих комплектуючих Харківським бронетанковим заводом протягом 2015-2016 років було проведено модернізацію танкового нічного прицілу ТПН-1-49-23 до виду ТПН-1ТПВ та зібрано дослідницький зразок.

 У листопада 2016 року завод отримав свідоцтво про реєстрацію предмета постачання «Танковий приціл нічний ТПН-1ТПВ», який було допущено до експлуатації у Збройних Силах України. А дослідний зразок у липні 2017 року було встановлено на танк Т-80 в рамках виконання державного замовлення для Міністерства оборони України.

 Згодом, а саме 12 вересня 2018 року, Сафонов Дмитро Вікторович, який є засновником компанії «Трімен Україна», подав до Мінекономіки заявку на реєстрацію корисної моделі, об'єктом якої був комплект для модернізації танкових прицілів серії ТПН-1. 26 грудня йому було видано патент № 130938, що надав виключні права на використання комплекту модернізації.

 28 грудня 2018 року він уклав Ліцензійний договір з ТОВ «Трімен Україна» на використання корисної моделі за патентом. Компанія отримала виключні майнові права на патент щодо виготовлення продукції із застосуванням корисної моделі; застосування такої продукції; пропонування її для продажу, в тому числі через Інтернет; продаж; інше введення продукції в цивільний оборот або зберігання в зазначених вище цілях, а також застосування процесу, що охороняється патентом, при виготовлені продукції.

 танки ТПН-1-ТПВ на стенді «Трімен-Україна» на виставці «Зброя та Безпека-2018».

У січні 2020 року ТОВ «Трімен Україна» подало до суду на ДП «Харківський бронетанковий завод» з вимогою припинити використовувати у будь-який спосіб об'єкт інтелектуальної власності – корисну модель «Комплект для модернізації танкових прицілів серії ТПН-1» права на яку захищенні патентом.

 Своєю чергою Харківський бронетанковий завод вважає, що реєстрація патенту порушує його права на ведення господарської діяльності та може мати наслідком зупинення ремонтних робіт при виконанні оборонного замовлення для Міністерства оборони України.

 ХБТЗ звернувся до суду з вимогою визнати патент не дійсним посилаючись на невідповідність корисної моделі такій умові патентоздатності, як новизна, оскільки сукупність її суттєвих ознак стала загальнодоступною у світі до дати подання заявки на визнання права інтелектуальної власності. Що в подальшому було підтверджено судовою експертизою.

 В результаті Печерський районний суд Києва 20 січня 2021 року визнав недійсним патент України № 130938 на корисну модель «Комплект для модернізації танкових прицілів серії ТПН-1», виданий Дмитру Сафонову, від дати публікації відомостей про його видачу.




 Також суд зобов'язав Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» внести запис до Державного реєстру патентів на корисні моделі стосовно визнання недійсним вказаного патенту та опублікувати ці відомості в Офіційному бюлетені «Промислова власність».

 Нагадаємо, що раніше пан Сафронов розповів, що компанія «Трімен Україна», де він працює технічним директором, серійно виготовила і поставила понад триста прицілів ТПН-1-ТПВ, що були використані для модернізації танків української армії.

 https://www.ukrmilitary.com/2021/03/patent.html


15.03.2021

Харківський бронетанковий завод передав ЗСУ дев’ять танків Т-64БВ

Від початку 2021 року державне підприємство "Харківський бронетанковий завод", яке входить до складу Укроборонпрому, передало Збройним силам України дев’ять танків Т-64БВ, які пройшли капітальний ремонт і модернізацію.

Із цим замовленням харків’яни почали працювати наприкінці минулого року та виконали його не лише якісно, але й із суттєвим випередженням строків. Машини отримали розширені бойові можливості, а надійність їхніх вузлів, агрегатів і зброї збільшилася.

Важливо наголосити, що контракт виконується за обмеженого фінансування. Замовлення виконане із випередженням строків та за обмеженого фінансування через відсутність державного оборонного замовлення на 2021 рік.

Нагадаємо, що Т-64БВ разом з Т-64Б є основними танками сухопутних військ України. У 2017 році в Україні розпочалася масштабна модернізація цієї моделі бойової техніки. Т-64БВ отримав оновлений приціл нічного бачення, сучасну радіостанцію, модернізований двигун тощо. Український танковий взвод, оснащений цими машинами, яким командував капітан Роман Багаєв, брав участь у міжнародних змаганнях бронетанкових підрозділів армій країн – членів НАТО The Strong Europe Tank Challenge 2017.

https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/harkivskyj-bronetankovyj-zavod-peredav-zsu-dev-yat-tankiv-t-64bv.html


27.03.2020
Харьковский бронетанковый завод передал ВСУ 3 модернизированных танка Т-64БВ обр. 2017 г и 10 Т-80БВ


Директор завода Вячеслав Стрилец добавил, что с началом боевых действий на Донбассе специалисты завода изготовили (отремонтировали и модернизировали) и передали на передовую около 400 машин.

Всего же до настоящего времени «Харьковский бронетанковый завод» изготовил 250 модернизированных боевых машин: 162 танка Т-64БВ образца 2017 года и 88 танков Т-80БВ.


Еще одно предприятие бронетанкового дивизиона «Укроборонпрома» своевременно, качественно и в пределах отведенного бюджета выполнило свои обязательства перед Министерством обороны Украины.


Только что эти 13 модернизированных танков от Харьковского бронетанкового завода были переданы для нужд Вооруженных сил.

Что это за машины?

- 3 танка Т-64БВ образца 2017 года. Это основная боевая машина бронетанковых подразделений ВСУ, которая отлично проявила себя в войне на Востоке Украины. При модернизации танк получил расширенные боевые возможности за счет тепловизионного прицела, новой усовершенствованной динамической защиты, новой цифровой радиостанции, современных ночных приборов наблюдения с электронно-оптическим преобразователем третьего поколения, системы информационного оповещения об аварийной ситуации, телевизионной системы наблюдения за окружающей средой, а также средств спутниковой навигации.


- 10 танков Т-80БВ - при модернизации танк получил аналогичные улучшения, новое оснащение значительно усиливает боевые характеристики машины: новая система навигации, новая динамическая защита, прицельный комплекс наводчика со встроенным тепловизором, система информационного оповещения об аварийной ситуации, телевизионная система наблюдения за окружающей средой, пр.



Руководство Концерна и Харьковского бронетанкового завода совместно сделали всё необходимое, чтобы критически важное производство и ремонт для нашей армии не прекращались при любых условиях.


«Еще одно предприятие бронетанкового дивизиона Укроборонпрома своевременно, качественно и в пределах отведенного бюджета выполнило свои обязательства перед Минобороны: по двум государственным контрактам ХБТЗ модернизировал почти 100 единиц военной техники. Концерн совместно с руководителями предприятий бронетанкового кластера принимают необходимые меры для того, чтобы критически важное производство и ремонт для нашей армии не прекращались при любых условиях работы. На отдельных заводах уже начата контрактная кампания - заключение договоров в рамках недавно принятого ГОЗ. Если процесс будет происходить без проволочек, бронетанковые предприятия будут загружены работой и сохранят положительную динамику увеличения объемов производства. Напомню, в начале нового года бронетанковая отрасль начала постепенно наращивать производство по различным видам продукции и услуг. За первые два месяца текущего года предприятия концерна бронетанкового дивизиона увеличили производство в более чем два раза по сравнению с аналогичным периодом 2019 г.», - рассказал Игорь Фоменко, заместитель генерального директора по бронетанковой, радиолокационной и специальной техники.


«Харьковский бронетанковый завод продолжает своевременно и качественно выполнять государственные заказы, несмотря на чрезвычайную ситуацию в области из-за особого режима работы предприятия во время карантина. Специалисты постоянно вводят современные и актуальные элементы модернизации, чем обеспечивают конкурентную боеспособность Вооруженных сил Украины», - прокомментировал передачу техники директор завода Вячеслав Стрилец.



«С введением режима карантина в Украине завод перешел в режим частичной работы (простоя), что дало возможность остаться дома более 300 сотрудникам предприятия с сохранением 2/3 заработной платы. Для них введен дистанционный мониторинг состояния здоровья. Для поддержания безопасности предприятия и выполнения критически важных работ в рамках выполнения плана по оборонному заказу полный рабочий день работает около 90 сотрудников Завода», - рассказал директор ХБТЗ.

https://diana-mihailova.livejournal.com/4696231.html





15.08.2019
Чергова партія Т-64БВ пройшла ремонт та модернізацію



Львівський бронетанковий завод Т-64 Т-80 Харківській бронетанковий завод


У Харкові на Державному підприємстві «Харківський бронетанковий завод» завершено регламентований ремонт та модернізацію партії Т-64БВ в кількості 10 машин для потреб ЗСУ.
Про це повідомляє Армія Inform


Окрім цього наприкінці липня ДП «Львівський бронетанковий завод» передав партію відновлених та модернізованих Т-64БВ до ЗСУ у кількості восьми одиниць.
До харківського підприємства Т-64БВ прибули весною 2019-го року з району проведення бойових дій на Донбасі у досить поганому стані.
Впродовж декількох місяців фахівці підприємства оборонно-промислового комплексу виконали вагомий обсяг робіт: відновили роботу майже усіх систем та агрегатів, замінили несправні прилади, перевірили роботу озброєння, а також встановили сучасні засоби зв’язку, апаратуру супутникової навігації і навіть камери заднього виду.
Партія Т-64БВ після ремонту та модернізації.


З початку 2014-го харківськими танкоремонтниками вже відремонтовано понад 230 одиниць танків типу Т-64 різних модифікацій та Т-80.

Нині у цехах ремонтують іншу велику групу бронетехніки типу Т-80. Планується, що вже у жовтні, після успішного відновлення і проведення полігонних випробувань, ці танки також направлять до бойових частин Збройних Сил України.

https://mil.in.ua/uk/news/chergova-partiya-t-64bv-projshla-remont-ta-modernizatsiyu/

04.04.2019
Интересные данные по истории ряда танковых проектов

Интересные данные по истории ряда танковых контрактов сообщает в ФБ В. Федосов (был во главе 115 БТРЗ и Завода им. Малышева).

Все жалуются на то, что для ремонта российских систем требуются исключительно российские комплектующие...
Расскажу вам о двух моментах, которые говорят, что всё абсолютно не так.
В 2009 - 2011 гг Харьковский бронетанковый ремонтный завод (БТРЗ), совместно с "Белтехэкспорт" поставил в Йемен 124 единицы танка Т-80БВ.

Танки были белорусские, но в связи с отсутствием в Беларуси технологи ремонта танков столь высокой сложности, "Белтехэкспорт" заключил с Харьковским БТРЗ договор о ремонте наиболее сложных агрегатов танка: 
- двигателя ГТД-1250, 
- прицела-дальномера-прибора слежения (ПДПС) 1Г42 с лазерным дальномером, 
- комплекса управляемого танкового ракетного вооружения 9К112 "Кобра". 

Если по двигателю ГТД-1250 технология ремонта на заводе ранее существовала (и мы её восстановили за счёт йеменско-белорусского контракта), то прицел, лазерный дальномер и ракетное вооружение, Харьковский БТРЗ никогда не ремонтировал, так как это была номенклатура Главного ракетно-артиллерийского управления (ГРАУ) МО СССР и ремонтировалась на заводах ГРАУ, расположенных на территории рф. За время независимости Украины, её заводы, ремонт вышеуказанной номенклатуры, за ненадобностью, не осваивали.

В апреле 2009 г, для обеспечения выполнения контракта, Харьковский БТРЗ принял решение на восстановление технологии ремонта газотурбинных двигателей ГТД-1250 и на освоение новых для завода технологий:

- ремонт прицела 1Г42 и его лазерного дальномера,
- ремонт управляемого танкового ракетного вооружения 9К112 "Кобра".

При отсутствии технической документации по осваиваемым направлениям, нам за 4 месяца, тем не менее, удалось отработать технологию их капитального ремонта, выпустить ремонтную документацию, изготовить технологическую оснастку и приспособления, обучить персонал. 
Насколько сложно это было? В полной мере это может оценить только профессионал, но для общего понимания, хотел бы сказать, что 1Г42, при внешней схожести с прицелом 1А40-1 танка Т-72Б, в несколько раз его сложнее, так как кроме измерения дальности и прицеливания, 1Г42 получает корректирующие команды от баллистического вычислителя (которого в Т-72Б нет) и, самое главное - управляет полётом ракеты (в Т-72Б это делает другой прицел 1К13). 

Танки Т-64БВ и Т-80БВ, по системе прицеливания и комплексу управляемого ракетного вооружения, полностью идентичны. У того и другого используется радиокомандный принцип управления ракетой. Разработан такой комплекс в середине 1970-х на соответствующей элементной базе того времени... 

Как ни странно, практически все необходимые детали для ремонта электронных схем первых партий оборудования, нам удалось закупать в обычной торговой сети и на радиорынке (благо все диоды, сопротивления, конденсаторы, транзисторы, линии задержки и др. были обычного назначения). Также удавалось восстанавливать аппаратуру методом "пересыпки" плат блоков. 

Однако, где-то после отгрузки в Беларусь для сборки танков (март 2010) сорока комплектов ракетного вооружения, оказалось, что находить необходимую для ремонта комплектацию было всё сложнее. Учитывая практически полное освоение конструкции и ремонта аппаратуры 9К112 "Кобра", инженерной группы, обеспечивающей ремонт и сопровождение этой системы, было поручено переработать электронную схему под современную элементную базу. После изучения вопроса, нашими инженерами был дан положительный ответ.

Здесь, несколько отклонение в сторону, но, полагаю не безынтересное. Такое изменение конструкции, как замена элементной базы, достаточно сложный конструкторский шаг, который в теории и практике, порой, занимает годы. Будучи глубоко убеждённым, что в пределах компетентности, ГОСТами прикрываются только люди, желающие избежать ответственности, мы начали работы по замене элементной базы 9К112 без всяких согласований. Да и с кем согласовывать, если российский КБ - разработчик уже более как 20 лет прекратил своё существование? 

Учитывая нормальные рабочие отношения с представителями йеменской приёмки, мы всё-же решили поставить их в известность о предстоящей замене элементной базы. Ответ нас удивил. "Делайте что хотите. Танк должен стрелять не хуже, чем до этого". На наш вопрос, нужно ли им официальное уведомление, нам ответили, что нам во всём доверяют...

Так вот, около 75 оставшихся к поставке в Йемен танков Т-80БВ (12 командирских танков были без аппаратуры 9К112), имели в составе ракетного вооружения системо-технические решения, частично и полностью связанные с заменой ранее существовавшей элементной базы.

При этом, аппаратура с новой элементной базой имела большую надёжность и эксплуатационную устойчивость при высоких температурах окружающей среды (до 55 градусов Цельсия). Иными словами, технологический уровень элементной базы начала 2000-х кардинально отличается в лучшую сторону от элементной базы начала 1970-х по надёжности, габаритам, энергопортеблению и возможностью дальнейшей модернизации. 
С учётом вышесказанного. 

А возможно ли распространить подобный опыт на системы ПВО, стоящие на вооружении ВСУ? Полагаю, что можно. 
И, если на харьковском БТРЗ освоением, ремонтом и доработкой танковых прицелов и управляемого ракетного вооружения занималась группа из трёх - четырёх человек, то, при наличии в Украине нескольких тысяч высококласных инженеров, обеспечивающих работы по модернизации и созданию комплексов ПВО на специализированных предприятиях, вопрос снятия зависимости от российских комплектующих, может быть решён быстро и эффективно. При чём за небольшие деньги. Была бы политическая воля и люди, способные взять на себя ответственность за выполнение поставленной задачи.

Второе. 
В процессе выполнения контракта (2009 - 2011) и освоения ПДПС 1Г42 и комплекса управляемого ракетного вооружения 9К112 "Кобра", у нас на Харьковском БТРЗ возникла идея сменить принцип управления ракетой с радиокомандного на лазерный. Причин было несколько. Аппаратура комплекса 9К112, выполненная на устаревшей элементной базе обладала низкой надёжностью, большими габаритами, высоким энергопотреблением и постоянной потребностью в наладках и регулировках. Кроме того, управляемые реактивные снаряды (ракеты) 9М112 для стрельбы из танка, которые хранились на складах МОУ, многократно превысили сроки своего хранения - при допустимых 5-7 лет, самая "свежая" партия снарядов имела срок хранения 23 года, а основная масса - более 27 лет, что полностью исключало, по правилам безопасности их использование. С 1989 года производитель снарядов 9М112 их производство свернул. Снаряды такого типа производились только в РФ. 

Украина, в лице КБ "Луч", разработала и производит с 1998 г управляемый реактивный снаряд с управлением по лазерному лучу типа "Комбат". Именно возможность применения в украинских танках управляемого ракетного вооружения с использованием снаряда "Комбат", повлекла за собой сложную и дорогую модернизацию Т-64БВ - танк Т-64БМ2 "Булат". 

Конструктор, вероятно, не слишком утруждал себя вопросами исследования различных возможностей такой модернизации и просто "сменил" комплекс управления огнём 1А33 танка Т-64БВ, на комплекс управления огнём 1А45, который освоили в производстве украинские предприятия. Чем, безусловно, обрадовал предприятия ОПК за счёт необходимости приобретения у них такого дорогого изделия (1А45), но существенно огорчил МОУ, у которого средств на проведение такой модернизации, хватило лишь на 5% танков.

Поэтому и возник вопрос экономии, то есть, возможна ли стрельба управляемым реактивным снарядом типа "Комбат", управляемым по лазерному лучу с использованием прежней системы управления огнём 1А33 с прицелом 1Г42, без замены на новый дорогостоящий комплекс управления огнём 1А45 с прицелом 1Г46.
После проведения ряда исследований, был получен позитивный ответ и появились собственные предложения по оптимизации комплекса 1А33 путем замены принципа управления ракетой. 

Работы в инициативном порядке, начались с мая 2010 г. Целью данной работы была установка в существующий серийный прибор 1Г42 современный комплекс наведения ракеты по лазерному лучу.
Схожая аэродинамика ракет 9М112 и «Комбат» давала возможность использовать канал управления ракетой прибора 1Г42 с соответствующей доработкой баллистического вычислителя БВ В517 и других функциональных блоков 1А33.

Для макетирования МЛН был использован блок координатора штатной станции 9С461 и серийно выпускаемый блок 9С516 комплекса 9К119 «Рефлекс». 
... Если сократить повествование, то Харьковский БТРЗ работы по созданию действующего макетного образца МНЛ (модуль наведения лазерный) для комплекса 1А33 выполнил, а предприятие-партнёр, обладающее серьёзными возможностями по производству современных электронно-оптических приборов, создало опытный образец МНЛ, который, после смены руководства Харьковского БТРЗ и "Завода имени В. А. Малышева, так испытания стрельбой и не прошёл. Без огневых испытаний, МНЛ в полигонных условиях на танке Т-64БВ, все свои характеристики подтвердил. 
То есть, Украина способна сделать очень многое, в том числе и в сфере ОПК. Так что, ещё раз. Разруха - в головах, а не в ватерклозете...

https://andrei-bt.livejournal.com/1227888.html

20.03.2019
Более 400 единиц военной техники передано Вооруженным Силам Украины

Сегодня, 20 марта, в Староконстантинове на Хмельнитчине, подразделения Вооруженных Сил Украины получили очередную партию новой и модернизированной военной техники.

Мероприятие прошло с участием Президента Украины Петра Порошенко, который вручил звезду Героя Украины подполковнику Виннику Ивану Ивановичу и жене погибшего Героя, старшего сержанта Коноплева Андрея Анатольевича, военнослужащего 128-й горно-штурмовой бригады, ценной собственной жизни спас боевых товарищей.

Перед церемонией вручения сертификатов на военную технику, были проведены показательные испытания и демонстрационные полеты турецких ударных беспилотников Bayraktar TB2, в ходе которых БПЛА успешно поразил цель. Президент поручил как можно быстрее закончить весь комплекс испытаний и поставить этот комплекс на вооружение Вооруженных Сил Украины.

Соответствующие фото обнародовал у себя на странице в Facebook советник Президента Украины и Министра обороны - Юрий Бирюков.

Военные получили новую и восстановленную и модернизированную технику:







10 танков Т-64БВ (ХБТЗ)

28.02.2019
Из истории проектов


Из истории проектов БМПТ-64 и Т-64Е
В. Федосов сообщает (в ФБ Andrei Btvt). Если рассматривать краткосрочную перспективу, то для, в том числе и эффективного обслуживания БТТ.



Предлагалось ввести на постоянной основе в штат танкового взвода четвёртую единицу - БМПТ-64, и ещё одну - в штат танковой роты, то есть танковая рота должна была состоять из 10 танков Т-64БВ или Т-64Е и четырёх БМПТ-64, в каждой из которых размещалось 10 человек. Кроме того, предполагалось для формирования мобильной группы придавать роте одну универсальную машину боевого снабжения (УМБС) с 0.5 заправки такой роты, 0.5 БК, 4 тонны запчастей, продовольствие, кухню, запас медикаментов.



БМПТ-64 и Т-64Е - есть результат НИР, а не ОКР. Эти ходовые макеты ответили на главный вопрос НИРов - возможно ли это в принципе? Ответ положительный - возможно.



А ведь до этого, даже НИИ-38 говорил, что тяжёлую БМП нужно создавать на новой базе...




https://andrei-bt.livejournal.com/1151307.html

22.02.2019
Вот так новость «Мы начинаем модернизировать танки Т-80УД до уровня БМ «Оплот»…
Этих Т-80УД на территории Украины всего несколько десятков и некоторое число опытных машин в разной комплектации (см. фото).
Ну, что же, идея интересная. Т-80УД можно без проблем модернизировать до уровня объект 478ДУ9 (т.н. Т-84) и 478ДУ9-1 (БМ «Оплот»). Но вот только проблема – таких танков мизерное количество.

Государственное предприятие «Харьковский бронетанковый завод» (ХБТЗ, т.е. БТРЗ 115), входящий в состав ГК «Укроборонпром», начало модернизацию танков Т-80УД до уровня «Т-84У».
Об этом рассказал коммерческий директор ХБТЗ Александр Столярчук во время недавнего интервью журналистам.

«Мы начинаем модернизировать танки Т-80УД до уровня Т-84», - отметил Александр Столярчук.

«... Трехлетний у нас заказ.  Он уже у нас открыт.  Мы уже начали работы.  Есть уже первые образцы, которые пришли к нам на завод.  Мы уже начинаем их дефектавать, и будем и дальше наращивать эти усилия», - отметил коммерческий директор ХБТЗ.

Количество танков, которые подлежат такой модернизации пока не раскрывается (канал ICTV сообщил о «десяток панцерников (танков)» - прим. ДЭ), известно, что это достаточно крупный контракт, над которым предприятие будет работать несколько лет.

https://andrei-bt.livejournal.com/1136799.html




28.01.2019
Посещение Министром обороны Украины Степаном Полтораком производственных мощностей предприятия


Участок ремонта танковых башен, на переднем плане наклонный поворотный стол с башней от Т-80Б – ей собираются приделывать крепления под блоки динамической защиты.
 

За ней в собранном состоянии башня Т-64БВ, явно пришедшая из действующей армии.
 

Башня в процессе сборки, видны свежеприваренные резьбовые втулки ("бонки") под ДЗ.

Соседний участок – справа готовая продукция в виде танков Т-80БВ, слева рем фонд.

На переднем плане очень редкий экземпляр – Т-80УД, позади как танки с кладбища, так и пришедшие из частей (с клетками камуфляжа).

Этот Т-80УД, похоже, притянули из базы КБ Морозова в Клугино-Башкировке, царапина на кожухе ствола идентичная. Фото 2013 года.


Отремонтированный Т-80БВ.



Этот же заводской участок с обратной стороны.











21.12.2018
(на территории аэродрома пгт. "Озёрное", Житомирской области)

Президент Украины Петр Порошенко, 21 декабря, с рабочим визитом находился в Житомирской области. Во время визита Верховный Главнокомандующий Вооруженных Сил Украины передал 206 единиц вооружения и военной техники на аэр. пгт. Озерное.

В частности, президент передал армии основные боевые танки:





14 Т-64БВ с тепловизионными прицелами (ХБТЗ)




4 танка Т-80БВ с тепловизионными прицелами (ХБТЗ)

03.10.2018 
(на территории ГП "Завод имени В.А. Малышева")
Передано Вооруженным силам Украины секретарем СНБО Украины  Александром Турчиновым:




6 отремонтированных и модернизированных танков Т-80Б к виду Т-80БВ (ГП "ХБТЗ")


10 отремонтированных и модернизированных танков Т-64Б к виду Т-64БВ (ГП "ХБТЗ")

14.10.2017
(на территории аэродрома пгт "Озёрное", Житомирской области)
По случаю праздника 14 октября, Дня защитника отечества, на аэродроме Озерное президент Украины Петр Порошенко передал Вооруженным Силам Украины более 200 единиц различных образцов военной техники и вооружения.

Было передано:


31 танк Т-64Б1В (ГП "ХБТЗ")



20 Т-80БВ для 36-й бригады морской пехоты (ГП "ХБТЗ")

19.08.2017
«Раніше міняли техніку взводами, нині — батальйонами»

Модернізація танків, які нині надходять до війська, відбувається за трьома напрямками: озброєння, маневреність, захищеність.

Спочатку війни до середини 2015 року наші танкові частини зазнали певних втрат — як бойових, так і не бойових. Останні нерідко були викликані порушеннями правил експлуатації техніки, пожежної безпеки та іншими причинами. Частину проблем було з’ясовано та усунуто, над іншими триває робота.

Нині ЗМІ поширюють чутки про некомплект техніки в частинах. Як повідомив заступник начальника ЦБТУ Озброєння ЗСУ полковник Володимир Дудар, це зумовлено передусім різким збільшенням новостворених частин і танкових бригад, а також введенням танкових підрозділів до складу Високомобільних десантних військ.

Саме тому ухвалено рішення про прийняття на озброєння танків Т-72 і Т-80, що розподілені за родами військ відповідно до їхньої специфіки. Так, десантники отримали високошвидкісні Т-80, в яких готовність до бойового застосування становить близько однієї хвилини (газотурбінний двигун не вимагає попереднього розігріву). На озброєнні механізованих бригад стоять Т-72 і Т-64. Плюс у тому, що мобілізовані військовослужбовці, а нині контрактники раніше служили саме на цій техніці.

Основним танком ЗСУ є Т-64 і його модифікації Т-64БВ та БМ «Булат». Із БМ «Булат», зокрема, в одній із бригад у ході експлуатації нерідко виявлялися деякі проблеми. Найчастіше вони обумовлені тим, що серед призваних до війська танкістів небагато тих, хто знається на цій техніці. Неправильна її експлуатація часто призводила навіть до виходу з ладу двигуна.

Модернізація танків нині йде за трьома основними напрямками: озброєння, маневреність, захищеність. З урахуванням усіх бюрократичних зволікань офіцерам ЦБТУ вдалося істотно скоротити терміни отримання дозволу на використання нових приладів і обладнання. Так, після проведення випробувань у грудні 2016 року нові прилади встановлено на машини вже навесні 2017-го. Таким чином, термін допуску техніки до експлуатації скорочено буквально до одного-двох місяців.

Здійснюється модернізація в плановому порядку. Машини, які відпрацювали ресурс, заходять на танкоремонтні заводи для проведення регламентних робіт, у ході яких проводиться дооснащення їх новим обладнанням.

Загалом у ході модернізації проводиться заміна системи управління вогнем. На танки Т-64БВ встановлюється такий самий приціл, як на БМ «Булат» і Т-80УД, із можливістю стрільби снарядом типу «Комбат».

Із огляду на те, що свого снарядного виробництва в Україні поки що нема, роль високоточних снарядів зростає в рази. Під час боїв під Дебальцевим снаряди «Комбат» вражали цілі на відстанях 3600 і 4000 м. Зокрема одним пострілом знищили ворожу машину із ПТУР та влучили прямо у віконце ДОТа. Цей тандемний боєприпас пробиває будь-який динамічний захист. На випробуваннях він показав, приміром, наскрізне пробиття башти танка.

Також на оновленому Т-64БВ у навідника встановлюється тепловізорний приціл. Прилади нічного бачення 3-го покоління монтують на робочих місцях механіка-водія й командира танка. Після їхньої установки машина може діяти як удень, так і вночі. При цьому, що дуже важливо, вночі прилади працюють у пасивному режимі.

Приціли, що встановлюються на танки, українські. Їхній випуск, так само, як і виробництво приладів нічного бачення, вже освоєно. Вони монтуються на бойових машинах на Харківському бронетанковому (ХБТЗ), Київському і Львівському танкоремонтних заводах. Зрозуміло, що про повнокомплектний випуск усього прицільно-спостережного обладнання в Україні поки що не йдеться. Для освоєння виробництва електронно-оптичних перетворювачів і тепловізійних матриць знадобиться років 10–15, а то й усі 20. Стільки чекати ми не можемо, тому частину комплектуючих закуповуємо за кордоном.

На запитання про можливий перехід на озброєння за натовськими стандартами заступник начальника ЦБТУ полковник Володимир Дудар коротко відповів:

— Зараз в Україні вже можуть виробляти гармати різних калібрів, причому вони кращі за продукцію російських заводів, звідки раніше ми їх отримували. У нас може бути вироблена гармата й натовського калібру 120 мм.

Рухливість танка зумовлена в першу чергу силовою установкою, тому глибока модернізація Т-64БВ передбачає заміну силового агрегату й конфігурації моторно-трансмісійного відділення. Ставитиметься нова кришка МТВ з новою системою повітропостачання. Замість двигуна 5ТДФ потужністю 700 к. с. встановлять двигун 6ТД потужністю 1000 к. с., аналогічний тому, який стоїть на Т-80УД «Береза». Цей двигун добре зарекомендував себе у Пакистані у важких кліматичних умовах.

Захищеність танка — один із ключових показників у бойовій обстановці. Як показують результати боїв на Донбасі, нерідко після кількох влучань і спрацьовування динамічного захисту — як «Контакт», так і «Ніж» — танки зберігали боєздатність, продовжували вести бій і перемагали.

Зараз враховано досвід використання обох схем динамічного захисту (ДЗ): вмонтованого динамічного захисту на танках БМ «Булат», що відмінно проявив себе в ході бойових дій, і навісного — на танках Т-64БВ. Виявлено основний недолік вбудованого ДЗ — це низька ремонтопридатність у польових умовах. Для заміни блоків ДЗ необхідна евакуація на завод або на рембазу. У нових машинах цей недолік усунуто: блоки захисту стануть змінними.

Водночас з глибокою модернізацією на заводах проводиться так звана мала модернізація, яка не перевищує 50% вартості капітального ремонту. Першими її пройшли машини, які брали участь у танковому біатлоні НАТО «Сильна Європа». Вони вийшли на змагання з новими системами навігації і зв’язку, тепловізійним прицілом та приладами нічного бачення. Двигун при цьому залишиться рідний — 5ТДФ потужністю 700 к. с.

Разом із тим проводиться модернізація танків Т-72. На Київському заводі на них пропонують встановити двигун В-84, нові приціли, прилади нічного бачення та засоби зв’язку. Для підвищення прохідності сімдесятдвійку «взують» у гусениці від танка Т-80. Їх виробництво вже налагоджено на наших заводах. Окрім цього, встановлюється новий посилений динамічний захист. Що цікаво — карта розміщення елементів динамічного захисту буде єдиною для Т-64, Т-80БВ і Т-72. Його розраховано на захист не тільки від кумулятивного, а й бронебійно-підкаліберного снаряда.

Що стосується БМ «Оплот», то слід нагадати: поставлено завдання наступного року закупити для ЗСУ 10 таких сучасних танків. Вони відрізнятимуться від прийнятих на озброєння 2009 року відсутністю в них комплектуючих російського виробництва.

У легкій бронетехніці основну ставку буде зроблено на «Дозор». Від ходової частини до башти ця бойова машина повністю українська. Іноземні виробники, які привозили в Україну на випробування свої машини, допомогли виявити слабкі сторони наших. Зокрема став у пригоді приклад польської «Ацілли».

Начальник ЦБТУ Озброєння ЗСУ генерал-майор Юрій Мельник зазначив:

— Я вважаю, що їхнє виробництво має бути налагоджено в Україні, адже це розвиток нашої економіки, підвищення зарплати робітників, упровадження нових технологій. Наші конструктори повинні бачити передові зразки, впроваджувати їх у свої розробки.

«Дозор», розробка Харківського конструкторського бюро машинобудування, — хороша машина. Чекаємо на її повну гаму: плаваючу, десантну, командно-штабну, медичну версії.

Якщо брати шасі TOYOTA Land Cruiser, FORD, IVECO й ставити на них броньований корпус, озброєння, то в майбутньому ми матимемо чимало проблем. Провести, припустимо, капітальний ремонт своїми силами не вийде — ніхто не дасть нам повну документацію на ту ж ходову, і ми будемо змушені закуповувати запчастини за кордоном. Через кілька років машина стане «золотою».

Стосовно відновлення танків: змінювати по одній машині в бригаді — не вихід. Раніше ми міняли техніку взводами, зараз — батальйонами.

Олександр Шульман
http://na.mil.gov.ua/54859-ranishe-minyaly-tehniku-vzvodamy-nyni-bataljonamy




15.10.2016
(на территории аэродрома г. Чугуев, Харьковской области)
15 октября 2016 президент Петр Порошенко во время рабочей поездки в Харьковскую обл. принял участие в церемонии передачи вооружения и военной техники личному составу Вооруженных Сил Украины, которая состоялась на аэр. Чугуев.

Было передано всего более 150 единиц техники различного назначения:


5 Т-64Б1В (ГП "ХБТЗ")


5 Т-80БВ (ГП "ХБТЗ")



23.08.2016
(на территории аэродрома г. Чугуев, Харьковской области)

По случаю праздника Дня прапора Украины 23 августа 2016 года и в преддверии Дня Независимости Украины, на аэродроме под Чугуевом Харьковской области президент Украины Петр Порошенко передал Вооруженным Силам Украины 73 единицы военной техники:



10 танков Т-64Б1В (ГП "ХБТЗ")


5 танков Т-80БВ (ГП "ХБТЗ")


11.08.2016
Заводы "Укроборонпрома" получат заказ на сотни бронемашин
Харьковские военные заводы получили госзаказ по программе кредитования под госгарантии. Об этом 9 августа в пресс-центре Status Quo сообщил народный депутат Иван Винник. По его словам, правительство дает гарантии, под которые кредитные средства направят на 10 госпредприятий военно-промышленного комплекса Украины, в том числе харьковские. Заводы выпустят продукцию и поставят ее Минобороны, а это ведомство заплатит за нее в 1 квартале 2018 года. Проценты по кредитам компенсируют из госбюджета. Средства могут начать поступать уже в сентябре.

Как отметил Винник, госгарантии получили:
ГП "Харьковское КБ по машиностроению им.Морозова" - на 1 млрд. 350 млн. грн. для производства 60 БТР-4Е;
ГП "Харьковский завод спецмашин" - на 59 млн.грн. на ремонт автомобилей "Урал" и "КамАЗ", которые он получит со складов Минобороны;
ГП "Харьковский бронетанковый завод" - на 550 млн.грн. на ремонт 94 танков Т-64 и 10 танков Т-80;
ГП "Харьковский автомобильный ремонтный завод" - на 23 млн.грн. для ремонта автомобилей "МаЗ" и МТЛБ, которые он получит со складов Минобороны.
http://m.autoconsulting.ua/news/default/view/36765





20.10.2015
Интервью начальника ЦБТУ ВСУ генерал-майора Юрия Мельника на сайте МОУ

Украинские танкисты получат в следующем году для использования в зоне АТО машины «Оплот», которые сейчас идут на экспорт. Одновременно танки оснастят натовскими системами управления огнем. Об этом в интервью Радио Свобода рассказал начальник бронетанкового управления Вооруженных Сил Украины Юрий Мельник. Недавно он получил новое звание — генерал-майора. А еще полковником Юрий Мельник принимал участие в битве под Іловайськом и руководил выводом украинских войск. Генерал Мельник рассказал, как осуществляют перевооружения бронетанковых сил украинской армии и почему приняли на вооружение танк Т-72, который начали выпускать в СССР более 40 лет назад.

Есть договоренность государственного концерна «Укроборонпром» с польскими партнерами, которые помогут улучшить прицел, установить оптические приборы, вообще модернизировать систему управления огнем. Экипажи смогут видеть дальше и стрелять метко, что главное для наших танкистов.
Президент Украины поставил задачу «Укроборонпрома» развивать украинские предприятия и производить продукцию в нашей стране. Польская сторона, в принципе, была согласна изготавливать продукцию в Украине, оснащать наши машины с помощью наших же государственных предприятий. Оптические приборы машин будут значительно улучшены, это касается и танков, и БМП. У нас есть украинские разработки, но они находятся в стадии совершенствования, а нам нужно уже иметь технику с определенными характеристиками. Итак, польские технологии будут внедрены в Украине.

Харьковская модификация Т-64, который мы используем, превосходит Т-72 с комплексом вооружения, но Т-72 проще в запуске в зимних условиях. Также военные заводы сейчас ремонтируют танки Т-80, а харьковскую машину Т-84 «Оплот» мы будем закупать в следующем году.

— А раньше не закупали «Оплоты» - за недостаточного финансирования?

— Танк «Оплот» был принят на вооружение в 2010 году и также экспортируется в некоторые страны мира. Сейчас Харьковский завод получает деньги на развитие его производства. Освоить данный образец в Украине будет довольно сложно. Надо научить его эксплуатации личный состав, затем включить в состав учебных подразделений, а только потом, после обретения способности личного состава, вводить «Оплот» в подразделения Вооруженных Сил.

— В Украине также есть танк «Булат». Где он используется?

— Это модернизация танка Т-64. Он стоит на вооружении одной из танковых бригад и достаточно хорошо зарекомендовал себя во время проведения АТО. «Булат» принимал участие в дуэлях с российскими танками и побеждал в них. К сожалению, у него довольно сложный процесс текущего ремонта — защита танке надежнаяый, но её восстановление потребует достаточно много времени.

Поэтому основные наши усилия мы возлагаем на модернизацию танка Т-64БВ, которую начнем в следующем году. Оптические приборы и вооружение поставим из танка «Булат», также поставим двигатель большей мощности — это даст возможность нашей машине лучше маневрировать и метко стрелять. Итак, наш модернизированный Т-64 сможет еще лучше побеждать русские машины.

— Когда ждать на оснащение армии новыми бронетранспортерами украинского производства?

— Конечно, можно набрать технику, например БТР-3, в том виде, как он есть сейчас, и потратить большие государственные деньги. Но для Вооруженных сил Украины главное — это надежность, а существующей образец не удовлетворяет наших потребностей. Сейчас завершаются заводские испытания нового образца этого бронетранспортера, на следующей неделе перейдем к межведомственных испытаний. Тот вариант, который киевский государственный завод сделает для нас, будет действительно надежной машиной. И будет принят в кратчайшие времена.

— Как оснащают танки комплексами активной защиты?

— Есть определенные украинские разработки, но возникают некоторые проблемы с отдельными деталями. В изготовлении этих систем были задействованы предприятия из Донецка. Но все равно наши разработки будут внедрены, и начиная со следующего года защита техники будет улучшен. Будем менять системы динамической защиты. В частности, вместо системы 4С20 возьмем на вооружение систему ХСХЧВ, чьи характеристики значительно лучше. Будем внедрять и системы активной защиты.

— Какие Вы можете назвать успешные операции именно танковых войск? Все знают, например, о Донецкий аэропорт или операции десантников, но о танкистах говорят мало.

— О танкистах говорят много. Даже десантники празднуют день танкиста не потому, что им ввели в штат танки, а потому, что за надежной броней воевать лучше. Танкистам большой почет, к сожалению, достаточно много из них погибло в боях. Но наши танки и экипажи доказали, что являются одними из первых в мире, а харьковские танки лучшие. Баталии и дуэли всегда были, практически на всех участках фронта, особенно в 2014 году и в начале 2015 года. Это касается, например, 1-й и 17-й танковых бригад. Последняя начинала войну еще в Изюме и поддерживала рейдовые действия высокомобильных десантных войск. По 1-й бригады можно вспомнить и Луганский направление, в частности возле Луганского аэропорта, и Горловский направление.

Танки применились и в районе Донецкого аэропорта — в поселках Спартак, Водяное, Пески. Были танки и в Дебальцево, и в Амвросиевке, и в Степановке. Только с помощью танков взяли когда Саур-Могилу.

— Как Вы оцениваете введение танковых подразделений до отдельных батальонов Вооруженных Сил?

— Есть отдельные штурмовые батальоны, в частности 46-й и 24-й «Айдар», в состав которых по решению начальника генерального штаба, главнокомандующего Вооруженными силами Украины ввели танковые роты. Также танковые роты были введены в отдельные мотопехотные бригады для поддержки подразделений. Батальон должен выполнять любую поставленную задачу и ввода танков дает большие возможности для этого.

Т-64 «Булат»
— Во время активной фазы АТО мы часто слышали о захваченные образцы российской техники, в частности танки. Как они отличаются, если не по серийным номерам?

— Во-первых, техника действительно проверяется по серийным номерам. Во-вторых, образцы вооружения, которые зашли на территорию Украины из России, более новейшие в настоящее время. Надо же помнить, что Россия готовилась к войне больше 10 лет. Они выделяли из государственного бюджета на армию очень большие средства. Несмотря на это, я подчеркиваю, что наши образцы бронетанкового вооружения лучшие — все истоки танкостроения, начиная с Т-34, шли из Харькова.

Хотя якобы мы стоим на одной советской «линейке», наша техника значительно отличается от российской. Россия завозила, например, модернизированные Т-72 с улучшенными оптическими приборами. Также завозила бронетранспортеры, которые в Украине не используются, например БТР-82, и даже комплексы «Буратино», которых в Украине вообще нет. Поэтому когда говорят, что боевики используют украинскую боевую технику, это неправильно. У нас не было в Луганской и Донецкой областях механизированных или танковых бригад.

— Уже давно говорят о необходимости получения или закупки западной противотанкового оружия. С другой стороны, в Украине производятся свои образцы противотанкового оружия, которые не хуже аналоги, констатируют специалисты. Как считаете, что выбрать?

— Я считаю, что в Украине действительно есть разработки, которые могут по своим характеристикам превосходить аналоги западных стран, в частности ПТУР «Стугна», которая и сейчас применяется в антитеррористической операции. Но это пока исследовательские образцы. Поэтому если есть возможность закупить иностранную оружие, тем более такие, как Javelin, надо это делать. Это даст возможность развиваться нашим предприятиям.

Конечно увы, но Украина имеет возможность использовать и проверять свое оружие в боевых действиях. Мы можем проверить ее надежность, эффективность и улучшить ее характеристики. Мы будем одной из стран мира, которая будет не только экспортировать оружие, но и улучшать обеспечение нашего собственного войска.

Михаил Штекель, «Радио Свобода»
http://www.mil.gov.ua/news/2015/10/19/zsu-otrimayut-oploti-i-natovski-sistemi-keruvannya-vognem-nachalnik-bronetankovogo-upravlinnya-zs-ukraini-general-major-yurij-melnik--/



22.08.2015
(на территории аэродрома г. Чугуев, Харьковской области)
На военном аэродроме в Чугуеве Харьковской области 22 августа состоялась церемония вручения вооружения и военной техники личному составу вооруженных сил Украины (ВСУ) и других украинских силовых структур при участии президента Украины Петра Порошенко и высшего командования ВСУ.

Всего было передано около 250 единиц новой либо отремонтированной техники, включая:


5 Т-80БВ (ГП "ХБТЗ")



5 Т-64Б1В (ГП "ХБТЗ")


13.07.2015, 17:15 | ID: 11573

У Харкові для потреб Збройних Сил передані 8 танків типу Т-80


Сьогодні, 13 липня, у Харкові на Державному підприємстві «Харківський бронетанковий завод», що входить до Державного концерну «Укроборонпром», завершено передачу 8-х танків типу Т-80 представникам Збройних Сил України. З початком проведення Антитерористичної операції харківські танкоремонтники вже відремонтували понад 50 одиниць танків.

За словами керівництва підприємства, згідно умов чинного контракту у липні вони повинні були поставити до війська 4 танки. Проте, продумана організація роботи у дві зміни та старання ремонтників дозволили значно пришвидшити темпи передачі бойових машин і перевиконати виробничий план.

 — Це перша група бронетехніки типу Т-80, відремонтована на заводі. До цього ми направляли до армії лише різні модифікації танку Т-64. «Вісімдесятка» ж відрізняється швидкістю і мобільністю, а це саме ті характеристики, які підходять для воїнів-десантників. Зауважу, що увесь трудовий колектив із порозумінням ставиться до виконання оборонних контрактів. Адже від цього залежить мир і спокій в країні, — розповів директор ДП «Харківський бронетанковий завод» Віктор Козонак.

 Усі одиниці техніки з даної партії направлені для озброєння танкового підрозділу однієї з частин Високомобільних десантних військ Збройних Сил. Офіцери та солдати, які прибули приймати бойові машини, відзначають високу якість ремонтних робіт.

 — Як зовні, так й усередині танки просто не відрізнити від нових. Наші екіпажі вже перевірили техніку в дії і зауважень на адресу цивільних ремонтників не поступило. Вважаю, що з такими броньованими «крилами» наші воїни-десантники будуть непереможними, — зауважив заступник командира танкового підрозділу капітан Віктор Чарлін.


За новою військовою традицією, сьогодні ж механікам-водіям танків Т-80 дозволили дати назви своїм бойовим машинам. Серед бойових позивних, були здебільшого жіночі імена чи назви Українських міст.

https://www.mil.gov.ua/news/2015/07/13/u-harkovi-dlya-potreb-zbrojnih-sil-peredani-8-tankiv-tipu-t-80--/



26.06.2015
Ударим по врагу качеством ремонта боевой техники!

Не лучше выглядит положение дел и в сфере ремонта вооружений и военной техники. Из бюджета на эти цели выделены четыре с половиной миллиарда гривен. Минобороны в ряде случаев разрешено проведение 100% авансирования.

По итогам работы за пять месяцев текущего года предприятиями ГК "Укроборонпром" план работы, согласованный с Минобороны, не выполнен на 25%. При этом не исполнены в полном объеме даже договоры за 2014 год.

В своем письме в "Укроборонпром" начальник Генштаба В.Муженко указывает, что предприятиями госконцерна не отремонтировано 43 единицы боевой техники и вооружений, включая 7 БТР-80, 8 БТР-70, 12 БМП-2, 6 БМ-21 "Град".


Госпредприятие "Житомирский бронетанковый завод" из запланированных для ремонта в первом полугодии текущего года 80 двигателей УТД-20 для БМП отправило в войска после ремонтных работ лишь 8 единиц.

О качестве уже проведенного ремонта надо сказать отдельно. 

В феврале 2015 года во время приемки 11 танков Т-64БВ, отремонтированных на ГП "Киевский БТЗ", вияснилось, что все боевые машины не были укомплектованы ЗИП (запасными инструментами и приборами), а на двух танках выявлена неисправность системы управления огнем.

На ГП "Николаевский БТЗ" в апреле-мае текущего года ремонтники вообще "забыли" установить на 17 БТР крепления для пулемета, а на одном из бронетранспортеров после проведенного ремонта оказался неисправным двигатель.

По данным Генерального штаба, в 2014–2015 годах во время эксплуатации на 151 единице боевой техники выявлены неисправности, связанные с некачественным ремонтом.

Из 102 отремонтированных БМП-2 неисправными оказались 85! При этом неисправности обнаружились в системах управления огнем, электрооборудовании башен, системах охлаждения и смазки. 

Из 90 танков Т-64 и БМ "Булат" на 66-ти были после ремонта выявлены поломки, которые также касались систем управления оружием, электрооборудования и силовых агрегатов.

Еще более поразительными оказались данные о состоянии исправности боевой техники, поставленной в рамках выполнения оборонного заказа. 

Не секрет, что в прошлом и текущем годах вооруженные силы получили 20 единиц БТР-3 и 25 — БТР-4. Все помнят красочные, шумные шоу с участием руководителей страны по передаче боевой техники вооруженным силам.

Так вот, из этого количества современной боевой техники на ходу осталось лишь 18 штук. И паралич произошел не в результате боевых действий!

Как отметил В.Муженко в упомянутом мною выше письме генеральному директору концерна Р.Романову, причиной поломки этих изделий являются конструктивные недоделки, но руководство концерна игнорирует неоднократные обращения военных по этому поводу.

Единственное, что непонятно, почему В.Муженко чувствует себя комфортно, прося команду молодых менеджеров "Укроборонпрома" исполнить должным образом свои обязанности? Почему до сих пор эти материалы не отправлены в Генеральную прокуратуру? 

Об успешной деятельности Государственного концерна "Укроборонпром" и его предприятий чаще всего можно услышать из уст его собственных руководителей и пресс-службы. Тон этих сообщений и публикаций торжественен и бравурен. Каждый раз хочется стоя аплодировать назначенцам от автотрейдинга и их многочисленным советникам и помощникам, в короткие сроки "освоившими" абсолютно новую для себя стезю — оборонную промышленность. 

Очень жаль, что оценки "кропотливого" труда менеджмента "Укроборонпрома" не находят своего подтверждения у потребителя его услуг и продукции — вооруженных сил страны.

Дмитрий Менделеев, отрывок из материала "Очередь в спину", №23«ЗЕРКАЛО НЕДЕЛИ. УКРАИНА»26 июня — 3 июля
https://m.zn.ua/internal/ochered-v-spinu-_.html

17.06.2015
Специалисты ГП «Харьковский бронетанковый завод», входящего в состав ГК «УКРОБОРОНПРОМ», завершили капитальный ремонт новой партии из 6 единиц танков Т-64 и модернизировали их до версии Т-64БВ (Б1В).


Работы выполнили в рамках соответствующего заказа Министерства обороны Украины.
Корпуса и башни танков были оснащены навесной динамической защитой типа «Контакт», это обеспечит защиту от широкого спектра современных противотанковых средств и значительно повысит «живучесть» бронетехники.
Вся техника прошла испытания после проведения вышеуказанных работ и уже ожидает отгрузки заказчику. Восстановленные танки будут направлены в зону проведения антитеррористической операции на Востоке страны.

Сегодня Харьковский бронетанковый завод продолжает проводить капитальный ремонт танков Т-80.
http://ukroboronprom.com.ua/ru/newsview/1/693


05.06.2015
Оценка Юрия Бирюкова о производстве налаженном на ГП ХБТЗ:
Бирюков писав: Прелюбопытнейший процесс реанимации Т-80 у меня прошел вчера перед глазами. Берем старый-старый, дохлый-дохлый танк. Не такой старый, как Т-64 (производство 80-к было в середине 80-х годов, не тавтология). Но дохлый. Снимаем с танка башню, разбираем все и начинаем чистить-драить-красить-менять-ремонтировать-сбоирать-тестировать. И вот это все делается на Харьковском заводе в режиме конвейера. Теперь. В этом году.
Не могу писать про качество ремонта танков - это должны оценивать специалисты. Визуально - разбирают и перебирают капитально. Двигатели новые, с хранения. Перед установкой его ставят на специальный стенд где несколько часов "гоняют" в разных режимах. Оптику чинят в отдельном цеху уникальные специалисты. Которых некому заменить, новых спецов на постоянной основе нигде не учат, а пенсионеры завода сами пытаются сейчас подготовить себе смену, передавая знания прямо в цеху.
4 года назад было принято решение о расформировании завода и продаже территории. Удобная ж/д ветка на территорию заходит, да еще и в центре Харькова, понимаете? Ремонт зданий не делался десятилетиями, обвалившаяся несколько лет назад крыша никого не беспокоила, уникальные станки и стенды срезали на металлолом. Да, именно так и во всей нашей оборонной промышленности, везде. Теперь ситуация в корне изменилась.
Завод работает в две смены, сделает в этом году капитальный ремонт многих-многих десятков танков. Мог бы работать в три смены, мог бы делать сотни танков, но нет специалистов. С этим самая большая беда. Опытные и трудолюбивые сотрудники получают и 10, и 12, а несколько человек - 17 тысяч гривен. А вот молодежь проходит тестовые период в пропорции 1 к 10. И не выстраиваются в очередь перед отделом кадров. Хотя белая зарплата, какой-то социальный пакет, автобус-развозка до метро, отпуск, общежитие. Мне показали новые раздевалки, но нет людей. Мне показали новые станки, но не хватает специалистов. Заводчане просили опубликовать вакансии, что с удовольствием делаю.
Вакансии на Харьковском БТРЗ:
- электрик
- слесарь механосборочных работ
- сварщик (полуавтомат, ручная, дуговая)
Телефон для контактов и справок: +380 67 626 2511
P.S. Уместные благодарочки руководителям Укроборонпрома и Харьковского БТРЗ за экскурсию.
P.P.S. Репост будет уместен - обороне страны нужны умелые руки!
https://www.facebook.com/yuri.biriukov/posts/1612418989026912

04.06.2015
Мнение Юрия Бирюкова на счёт БМПТ-64:
"БМПТ-64 суперская разработка, отлично себя показал, а ее не покупают - правда или нет.
Неправда. БМПТ-64 существует в одном экземпляре, это прототип. Танк Т-64 сделали переднемоторным (там потрясающее инженерное решение), наварили на него корпус, добавили динамическую защиту и муляж боевого модуля. Внутри там ничего нет, это прототип. Как НЕспециалисту мне идея понравилась: универсальная платформа, знакомая основа (Т-64), большое количество "болванок". Но все равно - это пока только прототип. Скорее всего он будет доделываться, будет передаваться на испытания, будет приниматься на вооружение (или не будет). На это уйдет много времени. В этом году точно этого не будет".

06.12.2014
(на территории аэродрома г. Чугуев, Харьковской области)

6 декабря 2014 года в День вооруженных сил Украины (ВСУ) на аэродроме в Чугуеве Харьковской области президент Украины Петр Порошенко вручил личному составу ВСУ вооружение и военную технику: как новую, так и модернизированную. Президент вручил военным сертификаты госпредприятий на более чем 100 единиц техники:




10 Т-64Б1В (ГП "ХБТЗ")

02.12.2014

Минобороны получило партию танков Т-64 для АТО (ФОТО)

Как сообщили в пресс-службе концерна, техника прошла текущий и восстановительный ремонт и готова к выполнению задач в зоне АТО.

Также отмечается, что ХБТЗ проводит капитальный ремонт танков Т-64 для Нацгвардии, а также текущий и капитальный ремонт тяжелой бронетехники на заказ Минобороны. Кроме того, выездные бригады предприятия восстанавливают технику в зоне боевых действий.

 Фото: Укроборонпром

https://racurs.ua/n40316-v-moskve-sud-perenes-rassmotrenie-jaloby-na-arest-savchenko-na-15-dekabrya.html

https://green-stone13.livejournal.com/301198.html



02.12.2014
Минобороны дало 22 миллиона на ремонт и защиту танков

Министерство обороны заключило соглашение с ГП "Харьковский бронетанковый завод» на ремонт и дооборудование танке по  - 21 674 999,7 грн.
Об этом пишут "Наши деньги" со ссылкой на "Вестник государственных закупок".
Как отмечается, заказано заводской ремонт по техническому состоянию с доработкой Т-64Б (Б1) к виду Т-64БВ (Б1В). Второй отличается динамической защитой "Контакт-1" и усиленным противорадиационной защитой.
Количество техники должны отремонтировать в тендерной документации не уточнили.
Харьковский бронетанковый получил заказ по переговорной процедурой через настоятельную потребность Минобороны. Работы должны быть завершены до конца текущего года.

Всего на эту программу работает три завода и выделено почти 97 млн. Грн.
Государственное предприятие "Львовский бронетанковый завод" - 44837160 грн.
Государственное предприятие "Харьковский бронетанковый завод» - 21 674 999.7 грн.
Государственное предприятие "Киевский бронетанковый завод" - 29700000 грн.

Дополнительно харьковчанам (заводу имени Малышева, на ремонт Булатов, выделено - 40 255 251.71 грн.)

13.11.2014
Информация о срыве контакта на поставку украинских танков в Конго не подтвердилась. Ранее польское издание Altair заявило, что Украина решила расторгнуть контракт с Демократической Республикой Конго, предполагающий поставку 50 модернизированных основных боевых танков Т-64БМ1М. Об этом сообщает “Военный информатор”.
Согласно информации от представителей завода изготовителя проблема с поставкой танков Т-64БМ1М для вооруженных сил Конго на самом деле есть, но благодаря проведенным консультациям было принято решение об отсрочке поставки оставшихся танков Т-64БМ1М.
Часть танков, как сообщает источник, уже отправлена заказчику и успела даже провести там стрельбы. Оставшиеся 15 танков Т-64БМ1М, предполагается изготовить и передать заказчику уже в 2015 г. Стоит отметить, что 10 танков Т-64БМ1М, предназначенные для ВС Конго, были поставлены в Нацгвардию, хотя данная модификация никаких испытаний не проходила и на вооружение Украины не принималась, так что окончательно с ними ситуация пока не ясна.
Всего было модернизировано 45 Т-64Б1 к виду Т-64Б1М (Т-64БВ-1) из них 35 отправлено в Конго и 10 передано Национальной Гвардии Украины.

http://defense-ua.com/rus/news/?id=43390


26.07.2014

(Учебный центр Национальной гвардии Украины, Новые Петровцы)




Порошенко и Турчинову представили новейшую боевую технику новой механизированной бригады Нацгвардии.



23.05.2013
Танки Т-64, Т-72, Т-80 та інша військова бронетехніка, що нині зберігається на території державного підприємства “Харківський бронетанковий завод”, була передана до військової частини А1569 (правонаступник – державне підприємство “Харківський бронетанковий завод”) в ході заходів реформування Збройних Сил України. Ця техніка є надлишковою для потреб Збройних Сил України. Про це сьогодні, 22 травня, повідомив начальник Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Роман Башинський.

Відповідно до наказу Міністра оборони України від 30.01.2006 № 43, протягом 2006 року облік зазначеної техніки було передано до Центру обліку надлишкового військового майна Збройних Сил України.

Сьогодні на обліку в Центрі перебуває 126 танків Т-72 (А, Б-1, Б-1К), 198 танків Т-64 (А, Б-1, Б, БВ), 2 БРЕМ -1Ч, 2 ТРМ-80-1, які зберігаються на території державного підприємства “Харківський бронетанковий завод”.

Зазначену техніку включено до Переліку військового майна Збройних Сил України, яке може бути відчужено. Даний Перелік затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 року № 1022-р.

http://www.mil.gov.ua/index.php?lang=ua ... d&id=29173


09.06.2011
Украина продаст Эфиопии 200 танков на более чем $100 млн

КИЕВ, 9 июн - РИА Новости, Алена Мейта. Украинская государственная компания "Укрспецэкспорт" подписала контракт с министерством обороны Эфиопии на поставку более 200 танков, сообщает в четверг украинское информагентство УНИАН со ссылкой на украинскую компанию. Стоимость контракта составила более 100 миллионов долларов. Он вошел в число восьми крупнейших договоров, заключенных "Укрспецэкспортом" за 15 лет деятельности.

По данным "Укрспецэкспорта", этот вид боевой техники будет оснащен модернизированной силовой установкой и комплексом управления вооружением.

Как отмечают в компании, соглашение стало возможным благодаря рекламной политике и выставочной деятельности, проводимой государственным концерном "Укроборонпром".

"Укрспецэкспорт" считает, что для Украины контракт имеет важный экономический и социальный эффект. Его реализация позволит загрузить мощности украинских предприятий, создать новые рабочие места и увеличить бюджетные отчисления. Также благодаря соглашению Украина рассчитывает в дальнейшем получить заказы на ремонт и модернизацию поставляемой техники на базе своих предприятий.

Как отмечают в компании, соглашение стало возможным благодаря рекламной политике и выставочной деятельности, проводимой государственным концерном "Укроборонпром".
"Укрспецэкспорт" считает, что для Украины контракт имеет важный экономический и социальный эффект. Его реализация позволит загрузить мощности украинских предприятий, создать новые рабочие места и увеличить бюджетные отчисления. Также благодаря соглашению Украина рассчитывает в дальнейшем получить заказы на ремонт и модернизацию поставляемой техники на базе своих предприятий.

http://podrobnosti.ua/economy/2011/06/09/774522.htm

Nick62 о закулисье выполнения эфиопского контракта по состоянию на 2015 год:
История давняя (относительно) и довольно запутанная.
Был период, когда ХКБМ плодил множество идей, но не воплощал их в жизнь за невостребованностью (Т-72АГ был показан на выставке "IDEX'97" (Абу-Даби, Объединённые Арабские Эмираты) в 1997 году.).
В то же время на 115-м ХБТРЗ одна из таких идей была воплощена в жизнь в виде установки в МТО двигателя 5ТДФ в двух вариантах с эжекционной схемой охлаждения и с вентиляторной.
Для адаптации 5ТДФ к Т-72 Федосов обратился в ХКБД. 
И Алёхин быстро написал статью о возможности установки двигателя 5ТДФ в МТО Т-72 и даже со схемой. Так эта схема явилась яркой иллюстрацией незнания Алёхиным и его соавторами конструкции МТО Т-72. Но участок был застолблён.
В 2010-м замаячил эфиопский контракт. И тут начались чудеса, так как Укрспецэкспорт не нашёл ничего лучше, как отдать модернизацию Киевскому БТЗ. У тех не было ни наработок, ни опыта. Алёхин пообещал, что у него всё отработано. Три машины с ХБТРЗ отправили в Киев. В итоге решили делать машину с вентиляторной схемой охлаждения заработав гемморой с приводом вентилятора. Встроенную силовую установку сделали с отдельной схемой охлаждения и, как результат, при температуре окружающего воздуха больше 50 градусов по Цельсию ВСУ начинает перегреваться через полчаса работы. 
Одна из машин из пилотной партии в Эфиопии полыхнула, благо за рычагами был механик-испытатель и пожар потушили. И начались командировки Салтовского со товарищи в Эфиопию.
А теперь и виновных нет, и награждать некого.

https://mil.in.ua/forum/viewtopic.php?f=45&t=837&start=1690#p151168

12.05.2011
Харьковский бронетанковый ремонтный завод выполнил двухгодичный ближневосточный контракт

ГП "Харьковский бронетанковый ремонтный завод" (ХБРЗ) выполнило двухгодичный контракт на капитальный ремонт танковых газотурбинных двигателей. Об этом сообщили "SQ" на заводе. Контракт был заключен со страной Ближнего Востока. Было отремонтировано около 150 газотурбинных двигателей, проводился ремонт комплекса управляемого вооружения и прицелов. Окончательно контракт закрывается в июне.

Как пояснили на заводе, в годы СССР Калужский моторный завод (Россия), на котором производятся танковые газотурбинные двигатели, смонтировал на ХБРЗ ремонтное оборудование и передал технологию капитального ремонта. После распада СССР на российских ремонтных заводах не смогли наладить капремонт этих двигателей и передали эту процедуру на Калужский завод. Но заводу-производителю очень сложно ремонтировать двигатели, гораздо проще выпускать новые. "Сейчас ХБРЗ – монополист по капремонту газотурбинных двигателей мощностью 1100 и 1250 л.с. на постсоветском пространстве", – отметили на заводе.

https://vpk.name/news/52636_harkovskii_bronetankovyii_remontnyii_zavod_vyipolnil_dvuhgodichnyii_blizhnevostochnyii_kontrakt.html

12.05.2011
ГП "Харьковский бронетанковый ремонтный завод" (ХБРЗ) успешно завершило испытания модернизированного танкового двигателя типа 5ТД. 
Об этом сообщили "SQ" на заводе. В результате модернизации мощность двигателя увеличилась с 700 л.с. до 850 л.с (один вариант модернизации) и до 900 л.с. (второй вариант модернизации). Предполагается, что двигатель с мощностью 850 л.с. будет использоваться на танках Т-64, а 900 л.с. – на танках Т-72.

Как сообщили на заводе, конструкторская разработка модернизации двигателей была заказана на казенном предприятии "Харьковское КБ по двигателестроению". За разработку завод полностью рассчитался с КБ, и все права на двигатели принадлежат заводу. В дальнейшем планируется отправить двигатели за границу для получения экспертного международного заключения. Скорее всего, двигатель мощностью 900 л.с. будет отправлен в Израиль на тестовые испытания. Возможно, израильские специалисты дадут рекомендации по улучшению характеристик дизеля.

По информации бронетанкового завода, предприятие готово наряду с ГП "Завод им.Малышева" (Харьков) обеспечить модернизированными двигателями спецназначения любой контракт. Преимущество модернизации в том, что она обходится дешевле изготовления нового двигателя, а в Украине большие запасы 700 сильных двигателей.

http://www.sq.com.ua/rus/news/ekonomika/12.05.2011/u_harkovskogo_zavoda_immalysheva_poyavilsya_konkurent_po_tankovym_dvigatelyam/

08.05.2011
К празднику разрешили экспонировать машину, бывшую до этого "закрытой" Т-64Е
Машина будет демонстрироваться в статической экспозиции харьковского парада, наряду с "айдексовской семьдесятдвойкой" и "Оплотом".(с)Брєйнштиль с Отваги.

24.03.2011
ГП "Харьковский бронетанковый ремонтный завод" заключило контракт на модернизацию танков Т-72.
По информации завода, контракт был заключен с иностранным государством по итогам выставки вооружений в Абу-Даби (ОАЭ), которая прошла 20-24 февраля. На выставке был представлен действующий образец модернизированного танка Т-72, который вызвал высокий интерес. Еще до окончания выставки было принято решение о подписании контракта.
Как отметили на заводе, в результате модернизации танк Т-72 стал современной боевой машиной мирового класса. На танке обновлено вооружение, повышена защищенность машины (например, установлена защита типа "Нож"), а также полностью заменена силовая установка. Ранее на танке устанавливался V-образный двигатель мощностью 780 л/с, который перегревается в условиях жары. Теперь установлен опозитный двигатель 5ТДФМА-1 мощностью 1 тыс. 50 л/с, который хорошо работает в условиях повышенной температуры. Двигатель разработан КП "Харьковское КБ по двигателестроению". Производить двигатели для обеспечения заключенного контракта будут на ГП "Завод им.Малышева". Ожидается, что заказ поступит также и на модернизацию танков Т-64.

01.03.2011
IDEX-2011 презентация Т-72Е1











ХБТЗ

11.09.2010

Новая БМП от Харьковского БТРЗ

 









https://shushpanzer-ru.livejournal.com/859678.html



08.08.2010
Конструкторы закончили разработку нового «умного» пожарного танка, который может тушить пламя высотой с девятиэтажку.
Если танк пройдет государственные испытания, гасить пожары можно будет, не рискуя жизнями спасателей. Конструкторы утверждают: это самое новое поколение пожарной техники в мире.

Собранный на основе агрегатов легендарного танка Т-64, его пожарный потомок наделен высокими «умственными способностями». «Сегодня в мире нет аналогов ГПМ-64, — заверяет заместитель директора Харьковского бронетанкового ремонтного завода (ХБРЗ) Николай Степанов. — В отличие от своих предшественников, которые просто выполняли роль бочки на гусеницах, наша машина — настоящий пожарный комплекс, созданный, чтобы ликвидировать пламя, а не просто доставить воду к месту возгорания».

Использовать пожарный танк собираются в первую очередь для ликвидации пожаров на военных складах (напомним, при тушении артскладов в Лозовой старые танки не справлялись с задачей: не могли подъехать близко к эпицентру взрывов, иногда — закапывались в грунт. — Ред.). «ГПМ-64 со всех сторон защищен от попадания осколков, то есть ничего не грозит не только экипажу, но и емкости для воды, — рассказывает Николай Степанов. — Кроме того, на пожарном комплексе установлена ходовая часть от танка Т-64, где нет прорезиненных частей. Предусмотрена и система орошения гусениц на тот случай, если машина находится очень близко от источника огня». В отличие от «предков», ГПМ-64 сможет попасть в эпицентр огня. «В случае возгорания на арсеналах главная задача пожарных — локализовать огонь в течение первых 10 минут, — поясняет Николай Степанов. — Если сделать это не удалось — остается эвакуировать людей и ждать, пока все сгорит».

Управлять уникальным пожарным комплексом — очень просто, уверяет Степанов, особых навыков здесь не нужно. «Наша пожарная машина создана на основе агрегатов танка, поэтому управлять ею сможет любой танкист, имеющий опыт вождения Т-64», — заверяет конструктор. Еще одно преимущество огнеборца на гусеницах — возможность тушить пожар без человека. «Пока мы можем управлять машиной с помощью пульта на расстоянии трех с половиной километров, — говорит заместитель директора завода. — Однако этого расстояния может быть недостаточно при тушении лесных пожаров, со временем хотим достигнуть отметки в 5 километров».

Сейчас ГПМ-64 готовится к заводским испытаниям, в сентябре на одной из военных баз Украины должны пройти государственные. «Механика, защита, трансмиссия — все эти узлы уже прошли заводские испытания, — рассказывает Степанов. — Осталось получить необходимые характеристики струи воды: она должна «бить» на 100 метров по горизонтали и примерно на 30 — по вертикали». Скорее всего, осенью наш танк получит зеленый свет от Минобороны и рабочие смогут поставить его на поток.

Тем временем пожарный танк заждались не только в Украине — уже сейчас ясно, что большинство машин пойдет на экспорт. «Мне каждый день обрывают телефоны, звонят из России, Израиля, Саудовской Аравии, Китая, в прошлом году заинтересованность выразили американцы, — говорит конструктор. — Создаем ГПМ-64 на деньги предприятия, государство оплатит, в лучшем случае, проведение госиспытаний. Однако в Киеве обещали, что деньги вернут, более того — дадут госзаказ на 70 машин». Ориентировочная цена чудо-танка — 1,5 миллиона долларов.

МИНУС – ДОРОГО ВЕЗТИ НА МЕСТО

Основная сфера применения пожарных танков — ликвидация пламени в местах с затрудненным доступом и на складах боеприпасов. Находится такая техника на балансе Министерства обороны и региональных лесничеств. Есть один пожарный танк и на балансе харьковского лесничества. «Эта техника хороша для тушения как верховых, так и низовых пожаров, мы использовали его во время пожаров в Изюме в 2008 году», — рассказал главный лесник Харьковской области Александр Попов. Однако называет эксперт и недостатки машины: мол, ее транспортировка к месту пожара занимает много времени и требует немалых средств. Но даже при этих минусах танки-огнеборцы нужны лесам, куда иногда не могут доехать спасатели из-за сложной проходимости, говорит Попов. Но при такой стоимости первого экземпляра госбюджет вряд ли сможет массово закупать эту технику.

«ОГНЕБОРЕЦ» НА ГУСЕНИЦАХ:

масса — 50,3 т
забор воды — 25,2 т
производительность насоса — 100 л/сек.
максимальная скорость движения — 30 км/ч
мощность двигателя — 900 лошадиных сил

Павел Федосенко "Сегодня"

15 сентябрь 2009

















http://gs-kharkov.at.ua/blog/2009-09
http://gs-kharkov.at.ua/blog/tankoremont_chast_3/2009-09-15-10


16.03.2008
ХБРЗ разработал гибридный танк
Специалисты Харьковского бронетанкового ремонтного завода разработали гибридный танк на основе модернизации машин Т-55 и Т-64, сообщает пресс-служба отдела маркетинга предприятия. 

Боевые машины Т-55 и Т-64 десятками тысяч были выпущены танкостроительными заводами СССР. Значительная часть танков до сих пор находится на вооружении в государствах, которым поставляли технику советский ВПК. Специалистами уже предложено несколько вариантов модернизации таких машин. Особенность подхода конструкторского бюро Харьковского бронетанкового ремонтного завода в том, что при модернизации предлагается объединить достоинства Т-55 и Т-64, создав новую гибридную машину Т-55-64. 

Испытания опытного образца показали, что модернизированный танк отличается высокой скоростью, улучшенной броневой защитой, маневренностью, большим запасом хода, упрощенным обслуживанием и ремонтом. 
Укринформ

14.06.2007
Очень интересная статья по тяжелым БМП на базе Т-64, озвучена и стоимость моденрнизации - всего 350 тыс гривен для БМПВ-64.
Тяжелую БМП на базе Т-64 планируется включить в состав танковоо взвода на постоянной основе, они предназначены заменить слабозащищенные БМП-1, 2. Десант машины - 12 человек, экипаж - 2, вооружение - дистанционныо-упраляемый боевой модуль с размещением бк вне забронированного объема.
Масса БМПВ-64 (БТР-64) 34,5 тонн. Габарит по корпусу - 6,5Х3,3Х1,95. Масса (полная) БМПТ-К-64 (без вооружения) - 17,7 тонн.
Бронирование лба БМПВ-64 выше, чем у БМПТ-К-64, но не принципиально.

Т-64: модернизация или сдача в металлолом ?!
Такая дилемма встает перед харьковскими танкоремонтниками
Недавно ГП МО Украины "Харьковский бронетанковый ремонтный завод", который
возглавляет Вадим Федосов, посетила комиссия в составе специалистов Центрального
бронетанкового управления Минобороны, Департамента экономической и
хозяйственной деятельности, конструкторско-технологических центров и должностных
лиц правительственных структур. И не случайно, ведь речь шла о дальнейшей судьбе танка
Т-64: модернизировать его или сдать в металлолом?

Напомним, что украинские танкостроители на момент развала Союза выпустили
около 19 000 Т-64 серии "А" и "В". Основная масса машин была сосредоточена в
четырех республиках СССР: более семь тысяч танков в Узбекистане, три из
половиной тысячи в Казахстане, примерно по три тысячи в России и Украине.

Что делать с таким большим количеством лишней техники, которая досталась нашей
государству в наследство? Конечно, можно пойти простым путем - порезать ее и сдать на металлолом, а полученные средства направить на решение социальных потребностей военнослужащих ВС Украины. Но есть и другой - предложенный харьковскими
танкоремонтникамы, причем за свой счет.

Он заключается в том, что специалисты завода после тщательного анализа военной
промышленности Украины и мира и изучения опыта локальных конфликтов последних лет предложили на основе танка Т-64 разработать несколько образцов
бронированной техники. При этом разработка подобных проектов не потребует выделение больших средств.

Харьковские танкоремонтникы также учли то, что наибольшим спросом вскоре будет тяжелая бронированная техника, ориентированная как на перевозки пехоты, так и на ведение боя непосредственно в едином боевом порядке во взаимодействии с
танками. Такие боевые машины будут защищены на уровне танка, обеспечивать быстрое десантирование пехоты без риска поражения фронтальной огнем, нести оружие, предназначенное для уничтожения прежде всего противотанковых целей.

По словам заместителя директора по внешнеэкономической деятельности завода
Владимира Воробьева, наибольшего успеха в этом направлении получила военная
промышленность Израиля: бронетехника с целью максимальной защиты жизни
экипажей имеет компоновку, отличную от распространенного классического варианта. ведь
для дополнительной защиты личного состава двигатель израильского танка, БМП или
БТР размещены впереди, а не позади. Кроме того, заднюю часть оборудовано бронированными дверями, через которые экипаж имеет возможность быстро покидать технику
в случае необходимости.

- Так с учетом мировой тенденции развития бронетехники на базе танка Т-64 мы создали тяжелый БТР (БТРВ-64), - рассказал главный конструктор предприятия Николай Степанов. - В отличие от прототипа израильского образца "Немерах", при подобном уровне защиты отечественная машина имеет меньший габарит и массу, а также больший полезный объем боевого и десантного отделений.

Прежде всего таких характеристик достигают благодаря использованию в Т-64
малогабаритного плоского двигателя украинского производства. К тому же двигатель
вместе с моторно-трансмиссионным отделением иметь более чем вдвое меньше объем в отличие от "Намера". Благодаря прочной танковой базе БТРВ-64 также
может нести разнообразное вооружение массой до 5,5 тонны, что превращает его в боевую машину пехоты с тяжелым бронированием (бмпв-64).
Кроме того, учитывая общемировую статистику и имея соответствующее
производство, специалисты завода предлагают использовать башню с вооружением, которое сегодня пользуется спросом и относительно недорогое. Прежде всего это 30 мм пушка 2А42, 7,62-мм пулемет ПКТ, стабилизатор вооружения, телевизионный прицел с
системой трансфокации и дымовые гранатометы. Сама башня может быть подключена к каналу дистанционного управления, что позволит командиру или оператору вести огонь, находясь вне корпуса машины, например, когда ее
подведены.

Николай Степанов также добавил, что от существующих систем с аналогичным вооружением
эту башню отличает полное выполнение современных требований к безопасности экипажа и десанта. А именно: боезапас вооружение находится вне бронированного корпуса машины и размещается снаружи в развитом замане башни.
Такой вариант также значительно упрощает систему питания оружия и повышает надежность ее функционирования. Однако самое главное - боезапас не занимает место внутри бмпв-64, что позволяет разместить, кроме экипажа, еще 12 пехотинцев в полной амуниции, а в случае необходимости - дополнительно две носилки с ранеными.

Это, безусловно, свидетельствует о том, что предложение по изменению БМП-1 и БМП-2 советского производства на унифицированную с танками БМПВ-64 украинского
производителя может быть удобным. Ведь БМПВ-64 благодаря унификации ее ходовой
части и моторно-трансмиссионного отделения может быть введена в штат танкового взвода на постоянной основе. Это даст возможность уже на таком уровне
формировать общевойсковые подразделения, заниматься расширенным типом боевой
подготовки и выполнять более сложные тактические задачи, а в техническом аспекте - эффективнее обеспечивать обслуживание и ремонт.

Как отметил начальник подразделения ремонта департамента экономической и
хозяйственной деятельности МО Украины Дмитрий Колесник, сегодня переработка корпуса Т-64 на БМПВ-64 в условиях ремонтного предприятия стоит около
450000 гривен, без учета стоимости вооружения. Он также добавил, что
окончательная цена модернизации будет состоять из стоимости шасси Т-64 - 70000 гривен, их капитального ремонта - еще 80 000, и стоимости КД на каждую единицу - 70000 гривен. А вместе это составляет 670 000 гривен.

Учитывая вышеизложенное, хочется надеяться, что возможно вскоре, после принятия соответствующих решений на уровне руководства государства и проведения
необходимых "тест-драйвов" все же будет найден средства на модернизацию Т-64. Если так произойдет, то уже в скором будущем на вооружение
подразделений ВС Украины поступит современная, бронированная, эффективная и усовершенствованная техника, которая заменит устаревшие образцы БМП-1, 2 и т. Также вероятно, что эти модернизированные на Харьковском БТРЗ машины заинтересуют мировой рынок
вооружения и принесут государственной казне немалые средства. Ведь некоторым их
образцами уже интересовались страны Африки, Азии и Южной Америки.

Виктор ГРОМ, Назар ВОЛОШИН, Газета "Народная Армия" 2007.06.14


31.05.2007
Cоздание многофункционального шасси на Харьковском бронетанковом ремонтном заводе соответствует национальным интересам - Комитет по вопросам национальной безопасности Верховной Рады

Комитет по вопросам национальной безопасности и обороны Верховной Рады на своем заседании пришел к заключению о необходимости создания многофункционального шасси на базе Т-64 разработки ГП "Харьковский бронетанковый ремонтный завод" (БТРЗ), что соответствует национальным интересам. Об этом 31 мая сообщили "SQ" в секретариате комитета. Проблема создания шасси была рассмотрена с участием специалистов Министерства обороны, Генерального штаба Вооруженных Сил (ВС), научно-исследовательских ведомств ВС, генеральных конструкторов по танкостроению и моторостроению. Решение комитета направлено для рассмотрения Кабмином.

Справка "SQ". Харьковский БТРЗ планирует создать на основе танка Т-64 три базовых шасси, на каждое из которых можно устанавливать до 15 различных боевых модулей. Предприятие выступает против утилизации танков Т-64. На заводе разработан гибридный танк Т-55-64. На начало 2006 г. около 95% объема производства бронетанкового завода отправляется на экспорт. В 2005 г. директором завода был назначен Вадим Федосов.

В начале июня 2007 г. планируется провести первый испытательный пробег ТБМП-55 разработки Харьковского БТРЗ. ВС Украины проявили интерес к созданию пожарной машины на базе танка Т-64. Руководство Харьковского КБ им.Морозова считает целесообразными предложения Харьковского БТРЗ по созданию шасси на базе Т-64. Харьковское казенное КБ по двигателестроению предлагает ряд двигателей для многофункционального шасси.
Алексей Грищенко

Масса этой необычной машины составляла всего 33,8 тонн, что положительно сказалось на подвижности – максимальная скорость возросла до 65 км/ч. Предполагалось, что Т-55-64 будут покупать страны Африки, другие небогатые государства, однако заказов так и не последовало.



09.02.2007
УКРАИНСКАЯ «МОДУЛЬНАЯ» БРОНЕТЕХНИКА. НА ОЧЕРЕДИ Т-55
На государственном предприятии «Харьковский бронетанковый ремонтный завод» разработан проект тяжелой боевой машины пехоты БМПТ-55 на основе танка Т-55. Эта программа стала очередным шагом специалистов харьковского завода по созданию базовых модулей на основе танковых корпусов - вслед за созданием ходового макета боевой машины на основе танка Т-64 пришла очередь «пятьдесятпятки». Богатый практический опыт создания и использования в реальных боевых условиях тяжелых БМП «Ахзарит», созданных как раз на базе танков Т-55, имеет Израиль. Чем обусловлена инициатива харьковских разработчиков, каковы технические особенности и перспективы на внешнем рынке украинского варианта?


Справка "SQ". Харьковский бронетанковый ремонтный завод ремонтирует бронетехнику по заказу Министерства обороны Украины. Завод принимает участие в программе модернизации танков Т-64 в боевую машину "Булат". Ранее на заводе был разработан вариант создания сельскохозяйственных тракторов на основе ходовой части списанных танков. На трактора устанавливался мотор ЯМЗ. Проект создания тракторов не получил поддержки и был закрыт. В годы СССР на заводе работало 2 тыс. чел., сейчас - 300 чел. http://www.sq.com.ua/show_news/0/67676/index.html
Справка "SQ". ГП "Харьковский бронетанковый ремонтный завод" специализируется на проведении капитальных ремонтов и модернизации танков Т-64, Т-80, Т-72 и танковых двигателей 5ТДФ и ГТД-1250. Завод также производит ремонт танковых прицелов, лазерных дальномеров и комплекса управляемого вооружения. К моменту развала СССР завод производил капремонт около 60 танков и 55 двигателей в месяц.

Справка "SQ". ГП "Харьковский бронетанковый ремонтный завод" специализируется на проведении капитальных ремонтов и модернизации танков Т-64, Т-80, Т-72 и танковых двигателей 5ТДФ и ГТД-1250. Завод также производит ремонт танковых прицелов, лазерных дальномеров и комплекса управляемого вооружения. К моменту развала СССР завод производил капремонт около 60 танков и 55 двигателей в месяц.

По результатам первого квартала 2011 г. средняя зарплата на ХБРЗ составляет  3,1 тыс.грн. Плановые объемы производства были выполнены полностью. Ежегодный рост объемов производства составляет 10-15%.

Комментариев нет:

Отправить комментарий