Translate

среда, 31 марта 2021 г.

Программа производства ТБКМ «Дозор-Б»

03.08.2021

Швидкість і вогонь: перші фото нової 122-мм вогнеметної системи "Спека" на базі "Дозору-Б"

Нову розробку з термобаричними боєприпасами готують до заводських випробувань

На ХКБМ ім. Морозова завершили роботи з інтеграції пускової нової системи зброї з базовою платформою, під яку вона створювалась - це тактична колісна бойова машина 4х4 "Дозор-Б". Редакція Defense Express отримала перші фото цієї нової розробки, яка здійснюється за ініціативи ДК "Укроборонпром"




Основними виконавцями робіт зі створення першої вітчизняної легкої вогнеметної системи на базі шасі "Дозор-Б" є декілька підприємств, що входять до складу концерну "Укроборонпром". Головний виконавець та інтегратор - ХКБМ ім. Морозова, яке власне є розробником "Дозору".

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б"

Інші ключові партнери проєкту - це ДП "Шепетівський ремонтний завод", яке відповідає за пакет направляючих для малогабаритної системи запуску нових боєприпасів та ДАХК "Артем" - безпосередній розробник та виробник нових засобів враження.

Проєкт розроблений за участю фахівців Центрального науково-дослідного інституту ОВТ ЗС України.

Ідея розробки легкої мобільної вогнеметної системи "Спека" на базі ТБКМ "Дозор-Б" народилась у "надрах" Управління високоточної зброї та боєприпасів Концерну "Укроборонпром". А відповідне рішення на запуск внутрішньої ДКР по розробці системи"Спека" приймало керівництво Концерну.

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б" поєднує у собі низку ключових характеристик та можливостей, які вкрай потрібні на сучасному полі бою.

На переконання її розробників переваги системи - у її високій мобільності, непомітності для ворога, спроможності швидко проводити вогонь у відповідь і оперативно міняти місце знаходження, уникаючи загрози ворожих ударів.

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б"

"Вогневий" "Дозор" ззовні важко відрізнити від лінійної машини. Проте він отримав дійсно новий функціонал і перетворився на легку РСЗВ – в його кузові знаходиться система з 10 термобаричними снарядами, розміщеними у направляючих. При потребі пакет направляючих піднімається у бойове положення і розрахунок здійснює пуск. Максимальна дальність пуску до 7 км.

Нова система зброї, як очікується, матиме значну вогневу потужність з огляду на її оснащення саме термобаричними боєприпасами. Термобаричний реактивний снаряд у калібрі 122-мм РС-122ТБ під нову РСЗВ "Спека" на базі "Дозор-Б", перебуває у плановому графіку розробки.

Раніше Президент Компанії - Голова правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін повідомив про те, що "ми успішно випробували термобаричну бойову частину, вона показала дуже високу ефективність і на цей момент ми ведемо роботи по руховій частині. Я думаю, що в найближчі місяці ми вже вийдемо на вогневі випробування. Фактично, я вважаю, до кінця цього року снаряд буде готовий".

Також він стверджував, що українські військові виявили зацікавленість в цьому зразку озброєння. Раніше таких боєприпасів та систем в арсеналі Збройних Сил України не було. В той час як Російська Федерація активно розвиває цей напрям. На додачу до важкої вогнеметної системи ТОС "Буратино" на озброєння ЗС Росії заплановано прийняти нову важку вогнеметну систему ТОС-2 на колісному шассі під назвою "Тосочка".

Українську вогнеметну "Спеку" готують до заводських випробувань. У новому камуфляжі ця мобільна вогнеметна система на базі ТБКМ "Дозор-Б" буде продемонстрована на День Незалежності.

Наступний уже запланований етап у розробці системи "Спека" - це розробка роботизованої версії, яка зможе використовувати боєприпаси із комбінованою бойовою частиною.

https://defence-ua.com/weapon_and_tech/shvidkist_i_vogon_pershi_foto_novoji_vognementnoji_sistemi_speka_na_bazi_dozoru_b-4390.html

 


22.06.2021

Україна експортує до США один «Дозор-Б».

Один день із главою «Укроборонпрому» Юрієм Гусєвим. Він намагається реформувати концерн: сидить на нескінченних нарадах, хвалить Володимира Зеленського і думає про долю Батьківщини. Дуже великий репортаж

Одразу після екзекуції звітує Михайло Морозов, заступник Гусєва з маркетингу та збуту. Він розповідає про виставку «Зброя та безпека» Довідка

Відбувалася з 15 до 18 червня в Міжнародному виставковому центрі, у ній, крім українських підприємств, брали участь близько 30 іноземних — зі США, Литви, Чехії, Казахстану, Франції, Ізраїлю та багатьох інших країн.

. У ній беруть участь близько 40 підприємств, які входять до складу концерну і виставляють майже півтори сотні експонатів.

— На виставці є ціла низка технічних зауважень. Наприклад, там є радар на базі КАМАЗа, і ми докладаємо зусиль, щоб заклеїти назву КАМАЗ назвою фірми, яка його [радар] встановила — це чи то чехи, чи то турки, — говорить він.

Морозову не хочеться, щоб назва російської компанії «КАМАЗ» фігурувала на міжнародній виставці, що проходить в Україні.

Він кілька хвилин розповідає про чисельні контракти підприємств концерну: отримали гроші з Ефіопії, беруть участь у тендері Малайзії, можливе підписання контрактів в Іраку, продовжують боротися за гроші з Перу і сподіваються на партнерство з Бразилією. Але з промови не ясно, що це за контракти і партнерства, а також скільки це реально принесе грошей.

— Американці купили в «Укрспецекспорту» «Дозор» Довідка

«Дозор-б» — військовий бронеавтомобіль, розроблений на Харківському заводі.

. Контракт на понад 500 тисяч доларів. Я сподіваюся, що машини їм сподобаються, вони відмовляться від своїх Хаммерів і купуватимуть наші «Дозори», — чеканить Морозов.

«Укрспецекспорт» — держпідприємство у складі концерну, яке спеціалізується на експорті та імпорті продукції і послуг військового й спеціального призначення. У 2015 році «Дозор» проходив державні випробування — у нього виявили 49 різних недоліків. Після цього між Міноборони і концерном підписали договір, за яким машину могли прийняти на озброєння української армії, але тільки коли усунуть всі недоліки. Перші 10 автомобілів передали армії у 2016 році.

Автор: Марія Жартовська, Редактор: Євген Спірін

https://babel.ua/texts/65621-odin-den-iz-glavoyu-ukroboronpromu-yuriyem-gusyevim-vin-namagayetsya-reformuvati-koncern-sidit-na-neskinchennih-naradah-hvalit-volodimira-zelenskogo-i-dumaye-pro-dolyu-batkivshchini-duzhe-velikiy-repo

 


04.02.2021

Державне підприємство «ХКБМ» працює над протитанковою версією тактичної бойової машини «Дозор-Б».

Збірна модель протитанкового ракетного комплексу на базі «Дозор-Б» Стопкадр з відео «Сьогодні.Новини»

Про це повідомляє «Мілітарний».

Основне озброєння самохідного протитанкового ракетного комплексу – керовані ракети типу РК-2С (тандемно-кумулятивні) та РК-2ОФ (уламково-фугасні) аналогічні ПТРК «Стугна».

Возимий боєкомплект протитанкових ракет, що розміщуються у двох барабанах складає 10 одиниць. Споряджання барабанів – з бортів машини.

Пускова установка спарена для двох протитанкових ракет, з прицільним комплексом на ньому, схожа конструкція реалізована на протитанковому ракетному комплексі «Амулет» від КБ «ЛУЧ», чи бере останній у розробці – не відомо.


Підйом пускової установки з бойового відділення протитанкової машини на базі «Дозор-Б»

Підйом пускової установки з бойового відділення протитанкової машини на базі «Дозор-Б» Стопкадр з відео «Сьогодні.Новини»

Оскільки машина «Дозор-Б» має плавати для початку закупівель Міністерством оборони України, на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування» одразу опрацьовують протитанкову версію з цією можливістю.

Для цього машина дообладнюється боковими поплавками, розміщеними під боковими дверима та за задніми колесами, також там заплановано встановлення гребних гвинтів.

Базова версія «Дозор-Б» успішно пройшла державні випробування та влітку 2020 року машину прийняли на озброєння Збройних Сил України.

ХКБМ працює над протитанковою версією «Дозор-Б». Бронетранспортер «Дозор-Б» Фото: ДП «Львівський бронетанковий завод»

У серпні 2020 року в ході візиту віцепрем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова» було заявлено про наміри розгорнути на підприємстві серійне виробництво «Дозор-Б».

У червні 2016-го на основі конструкторської документації ХКБМ фахівці Львівського бронетанкового заводу виготовили першу партію з 10 одиниць машин «Дозор-Б» та передали їх до ЗСУ.

Тоді Збройні Сили України отримали машини виготовлені на ДП «Львівський бронетанковий завод» за угодою підписаною з Міністерством оборони України у грудні 2015-го року.

Після цього доопрацюваннями та покращенням технічних характеристик машини уже займалися харківські конструктори.

https://mil.in.ua/uk/news/hkbm-pratsyuye-nad-protytankovoyu-versiyeyu-dozor-b/

Комментариев нет:

Отправить комментарий