Translate

пятница, 16 ноября 2018 г.

ЧАО Украинская бронетехника

14.06.2021

Гендиректор КВП «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас: «Маємо низку нових розробок, прийшли на ринок серйозно і надовго»

Активна робота Конструкторсько-виробничого підприємства «Українська бронетехніка» у галузі розробок та виробництва спеціалізованих броньованих автомобілів (СБА) розпочалася з 2015 року. Нині, незважаючи на ще досить юний вік, компанія вже є відомим постачальником озброєння та військової техніки силам оборони України.

 

Свого часу підприємство починало з виготовлення для Збройних Сил та Національної гвардії України спеціалізованих броньованих автомобілів «Варта» та «Новатор», але нині спектр компетенцій КВП «Українська бронетехніка» суттєво розширився. Досить показово, що підприємство самостійно за власні обігові кошти та на замовлення Міністерства оборони веде цілу низку дослідно-конструкторських робіт, впевнено розгорнуло нові виробництва, зокрема мінометів та мінометних пострілів до них. А в 2021 році стало одним з п’яти підприємств вітчизняного ОПК, що взяли участь у конкурсі військового відомства на розробку нового автомобіля на заміну радянського УАЗ-469.

 

Фактично «Українська бронетехніка» є одним із компактних, високотехнологічних підприємств, що формують зовнішній вигляд сучасного ОПК України. Щоб дізнатися про те, чим сьогодні живе компанія та які плани реалізовує, редакція агентства «Оборонно-промисловий кур’єр» попросила розповісти генерального директора КВП «Українська бронетехніка» Владислава Бельбаса.

Владиславе Володимировичу, хотілося б почати з питання щодо появи ідеї створення бронемашин? Як ви до цього прийшли та яким був початок шляху компанії на ринку?

 

Будь-які ідеї народжуються із попиту. А якщо брати Україну часів початку російської агресії, йдеться про гострий попит. У 2014-2015 роках броньованих автомобілів в Україні не було. Тоді велися пошуки таких машин для України по всьому світі, щоб купити їх для армії й інших силових відомств. Пам’ятаєте, у ті часи купували древні британські машини SAXON, які виявилися непридатними до використання їх у сучасній війні. Важливо було розв’язати цю проблему швидко, крім того, надзвичайне значення мала максимальна захищеність автомобілів для армії. Це породило відповідну мотивацію, але створення бронеавтомобілю справа дуже непроста, оскільки це симбіоз творчої діяльності та бізнесу. Але саме тоді у нас на підприємстві була зібрана ініціативна група співробітників, і ми ризикнули узятися за реалізацію такої ідеї. Зауважу, що у нас існували початкові напрацювання – наша компанія до війни займалася бронюванням банківських автомобілів. Крім того, в 2015 році вже були й досвідчені армійці, які щойно повернулися із війни внаслідок відповідної ротації. Тобто, вони провоювали більше року і вже дуже чітко розуміли, яка саме техніка потрібна для забезпечення вдалого ведення бойових дій. Виходячи з цього, ми почали швидко опановувати нову для себе справу – формувати створення сучасного військового автомобілю та готувати оперативні пропозиції для замовника. Це була ініціатива, але зрозуміло, що без замовника не можна було б виробляти військову техніку. Через певний час нашій команді вдалося отримати технічне завдання та підготувати необхідну документацію – паперової роботи було чимало, але без цього ми б не просунулися із втіленням розробки у життя. Це були офіційні документи, вони містили й побажання військових. Отже, технічні характеристики нашої техніки, зокрема спеціальних броньованих автомобілів «Варта», не вигадані з голови, а повністю відповідають запиту і вимогам замовника.

 

Можете розповісти про цей перший автомобіль «Української бронетехніки» докладно? Як він відвоював свою нішу у складі сил оборони держави?

 

Згідно з термінологією вітчизняного оборонного відомства, «Варта» знаходитися в класі «Спеціальних броньованих автомобілів». Такі автомобілі, у першу чергу, призначені для перевезення персоналу. «Варта», згідно з міжнародною класифікацією, є автомобілем MRAP, тобто mine resistant ambush protected (з англійської – захищений від підриву і атак із засідок), що означає: автомобіль стійкий до мін. То ж такий автомобіль призначений для транспортування солдатів в небезпечних зонах, де можуть бути диверсійні групи і підриви. Наша компанія пройшла випробування на підриви, успішно відстояла обстріл. Якщо хтось думає, що цей процес був прогулянкою, то це хибне уявлення. Усі етапи проходження випробувань відбувалися в умовах гострої конкуренції та досить жорстких підходів військової прийомки. Будь-яку заявлену характеристику потрібно було доводити на практиці. Багато чого довелося допрацьовувати, але завдяки цим зусиллям народився бронеавтомобіль, яким ми пишаємося. Хочу наголосити, що зі своїм завданням «Варта» цілком справляється. Більше того, за період її експлуатації не було випадку, щоб під час виконання бойового завдання загинув хоч один військовослужбовець, який використовував нашу техніку. Це свідчить, що команда розробників рухалася у вірному напрямку.

 

 А як ви проводили випробування щодо мінної стійкості?

 

В рамках державних випробувань саме з Міноборони. До слова, наша машина єдина, яка проходила вказані випробування в найбільш повній відповідності до вимог STANAG. На жаль, в Україні поки немає відповідних лабораторій та устаткування, тож у нас не вийшло зробити так, щоб випробувальний підрив стався в Україні, під контролем міжнародної лабораторії, щоб мати змогу отримати повноцінний STANAG сертифікат. Проте, як показали практичні результати, ми цілком готові до такого випробування.

 

А чому «Варта» потрапила в армію в рамках №345 постанови?

 

Тут немає нічого дивного. Усі машини, які купувалися в ті роки, переважно поставлялися за постановою №345 – це рішення народилося в умовах війни, щоб можна було одразу отримувати новітню техніку, не чекаючи прийняття її на озброєння. Тобто автомобілі були допущені до експлуатації в рамках відомчих випробувань. Такий же шлях проходили і «Варта», і «Новатор», які були розроблені відповідно до технічного завдання замовника. Проводилися випробування на відповідність, і на підставі них машини вже в подальшому поставлялися. Звісно, тут є дві сторони медалі. Міністерству оборони була терміново потрібна така техніка, і ми постачали бронеавтомобілі. З іншого боку, ми зацікавлені у прийнятті «Варти» і «Новатора» на озброєння, тому що це могло б суттєво сприяти реалізації продукції іноземним замовникам. Але нам постанова №345 допомогла. Наразі маємо автомобілі, які отримали бойове хрещення на справжній війні, підтвердили характеристики та довели свої високі операційні показники.

 

Коли очікуєте прийняття автомобілів на озброєння в ЗСУ?

 

На сьогоднішній день «Варта» завершує державні випробування, а «Новатор» проходить їх в рамках підконтрольної експлуатації у державного замовника. Гадаю, що в цьому році така подія відбудеться. Нам це потрібно, передусім, для виходу із цією продукцією на світовий ринок озброєння.

 

А як народився проект «Новатор»? Можливо, на якомусь етапі військовим стали потрібні додаткові функції?

 

Є розуміння тактичного автомобілю. Тобто, ТБКМ – тактична броньована колісна машина. Але це все-таки не MRAP, тобто автомобіль вже не такої захищеності, як «Варта». Автомобіль MRAP захищає від підривів, тому висота від рівня землі до днища автомобіля в квадратичній залежності впливає на силу впливу вибуху на транспортний засіб і, відповідно, на захищеність екіпажу. Більш низька машина легше захищена і, зрозуміло, не зможе витримувати такі підриви. Зараз всі, хто беруть участь в бойових діях, – представники радянської школи танкобудування. Вони наполягають, що висока машина – добра мішень для РПГ або ПТРК.

 

А «Новатор» має нижчий силует, він легший, швидший, маневреніший. Філософія його створення зовсім інша – зараз більшість світових виробників пішли в напрямку виробництва саме таких автомобілів. Тобто, це п’ятимісна машина з пікапом для перевезення вантажу або корисного навантаження (до прикладу, той же JLTV, який є наймасовішим зараз). Така компоновка надає  можливість створення на базі «Новатора» різних бойових систем – ударних або розвідувально-ударних. Розміщувати на них лазери, засоби боротьби із безпілотниками, ПЗРК, ПТРК, радари та інші озброєння або обладнання. Наші автомобілі повністю відповідають тактико-технічним вимогам до ТБКМ та можуть слугувати колісною базою, що може використовуватися у різних видах і родах військ ЗСУ.

 

Вивчаючи попит, наша команда намагається на випередження пропонувати новітні системи озброєнь на базі «Новатора», в тому числі за рахунок створення спільних проектів з іншими збройними компаніями. Приміром, днями на виставці «Зброя та Безпека-2021» ми вперше продемонструємо «Новатор» із дистанційно керованим бойовим модулем НСВТ 12,7 мм та можливістю модифікації під встановлення кулемету Browning M2. Використання ДКБМ переводить «Новатор» в розряд бойових броньованих колісних машин переднього краю з повним функціоналом як наступального, так і оборонного характеру. Підтримка мотопіхотних підрозділів в оборонному бою, супровід десантно-штурмових військ і вогневе ураження супротивника при прориві оборони, несення служби на блок-постах – ось неповний перелік функціональних завдань ББКМ «Новатор» з модулем 12,7 мм третього покоління.

Або ще один показовий приклад у галузі розвитку сучасних озброєнь: під час цієї ж виставки ми також вперше продемонструємо новий розвідувально-ударний безпілотний авіаційний комплекс (БАК) RAM II на базі бронеавтомобілю «Новатор». БАК RAM II – це високоточний ударний баражуючий безпілотник, призначений для нанесення точних та ефективних ударів по ворожих силах та мінімізації супутнього збитку при використанні в міській місцевості на відстані до 30 кілометрів.

 

То ж ці приклади мають переконати потенційних замовників у тому, що КВП «Українська бронетехніка» здатна пропонувати комплексні рішення щодо забезпечення сил оборони новітнім озброєнням.

 

Чому було обрано шасі МАЗу для «Варти», а для «Новатора» шасі Ford?

 

Для «Варти» було обрано автомобільне шасі МАЗ-5434, оскільки на той момент це було найдоступніше автомобільне шасі із розгалуженою дилерською мережею, достатніми технічними характеристиками і лагідними ціновими параметрами. Щодо технічної частини, це шасі повністю відповідало вимогам технічного завдання. В результаті випробувань машина повністю підтвердила свої характеристики. Крім того, МАЗ посідає близько 20% всього українського ринку. Третій параметр – це вартість життєвого циклу. Зараз, до речі, навіть закон з’явився, де чітко вказано: імпортувати техніку або вузли для неї можливо державному замовнику, якщо вона на 10% дешевше вітчизняної. До речі, МАЗ як раз був помітно дешевше КрАЗу. Крім того, в ті роки АвтоКрАЗ був завантажений та й мав свої власні проекти. Наразі МАЗ і дотепер постачає в Україну продукцію без проблем, крім того, немає проблем і з експортом.

Що стосується шасі Ford, то це найбільш використовуване у світі шасі на всіх бронеавтомобілях до 10 тон. Аналітичним шляхом ми прийшли до вибору цього шасі. Ми взяли його за основу, і суттєво допрацьовували – посилили мости, підвіску, пристосувавши до експлуатації в найскладніших умовах бездоріжжя. І час свідчить про те, що ми прийняли вірне рішення.

 

В ході розробок та виробництва автомобільної техніки були створені певні технології. Деякі з них навіть запатентовані. Чи можете про це більше розповісти?

 

Гадаю, ключова з них – це технологія зварювання. На ринку України ми єдині працюємо зі шведською сталлю. Ця сталь має твердість 560 HB і є найбільш твердою у порівнянні із сталями, що обирають інші вітчизняні виробники бойових машин, – 500 НВ. При цьому питання обробки матеріалів – непересічне, воно відноситься до головних та напряму пов’язане із мінною стійкістю автомобілю. Наші машини ніколи не прострілювали на випробуваннях, в тому числі у місцях зварювання. Важливо розуміти, що є методика зварювання різних елементів. Вона розроблялася нами з постачальниками і спільно з Інститутом електрозварювання імені Є. О. Патона. При випробуваннях прострілюються всі шви, замки і т.д. У підсумку, наша технологія витримала всі випробування. Це переконлива перемога, що досягнута завдяки поєднанню сучасних технологічних рішень та вдалому вибору матеріалів.

 

Крім того, в нас V-подібне днище з броньованої сталі, потім йдуть елементи підвіски автомобіля, а потім ще один елемент V-подібної сталі, що є ефективним захистом від вибуховій хвилі. До речі, всі роки на ринку сила нашої компанії була в ціні – ми завжди були дешевші за конкурентів при збереженні високої якості. Хоча будь-яке підприємство є передусім комерційною структурою, філософія роботи нашої команди полягає у тому, щоб забезпечити збереження життів та здоров’я наших військовослужбовців. Зокрема, при проектуванні та виробництві нашої техніки для армії або гвардійців ми завжди ставимо на чільне місце принцип: там, де присутні вітальні питання безпеки, обираємо найкраще.

 

 А які у ваших автомобілях протимінні сидіння?

 

Ми оснащуємо свої бронемашини імпортними сидіннями, сертифікованими в НАТО. У нас є низка елементів і комплектуючих, які поставляються партнерами в рамках імпорту та мають натовські сертифікати. Системи пожежогасіння у нас теж імпортні – турецькі. А от систему підкачки шин ми робимо самостійно – це наша власна високотехнологічна розробка. До слова, у наших машин дуже хороша прохідність. Броньовики були в експлуатації в різних точках та умовах, і жодних нарікань на конструкцію не було.

 

Як ви можете прокоментувати вашу взаємодію з військовими, зокрема з Генеральним штабом ЗСУ? Багато хто говорить, що є велика потреба в орієнтуванні підприємств ОПК. Щодо планів закупівлі озброєнь та військової техніки, щодо планування кількості номенклатури для закупівлі, дослідно-конструкторських робіт? Орієнтування на 3 – 5 років – це доречно?

 

Звісно, ключова мета будь-якого підприємства ОПК – замовлення. Аби їх отримати і реалізувати, є кілька шляхів. У моєму розумінні, в Міноборони має відбуватися диверсифікація постачальників різних систем озброєння, в тому числі колісної техніки. На мій погляд, ризиковано закуповувати продукцію виключно однієї конкретної компанії. Військово-політичне керівництво держави має чимало механізмів для тестування та перевірки постачальників озброєнь і військової техніки – головне, щоб такі дії були прозорими, а усі учасники знаходилися в рівних умовах. Приміром, восени 2019-го РНБО організувала випробування всіх бронеавтомобілів, які представлені в Україні. На ці випробування ми заявилися і з «Вартою», і з «Новатором», хоча деякі наші конкуренти просто відмовилося від участі. Наразі пишаюся, що обидві наші машини блискуче пройшли випробування і повністю підтвердили відповідність заявленим ТТХ.

 

Минулого року в одному з інтерв’ю ви зазначали, що у машинах виробництва «Української бронетехніки» близько 55% становить імпорт, а українських комплектуючих близько 45%. Є в планах корегувати таку ситуацію?

 

На сьогоднішній день поки так само і залишається. Виробництво цих машин сформоване і відпрацьоване. Більше того, у нас на автомобіль, коли він проходить державні випробування, формується список комплектуючих, список постачальників і т.д. Щоб його змінити, нам довелося б проходити додаткові випробування. Тому збільшувати локалізацію виробництва краще вже у нових розробках, це буде більш доцільним та спиратиметься на отриманий досвід організації виробництва. Такі плани у нас опрацьовуються, але говорити про це публічно поки що зарано.

 

Крім того, ми як розробник і виробник, завжди прив’язані до фінансів. Прибуток від Міноборони у нас мінімальний, він автоматично не забезпечує нам умов для подальшого розвитку, зокрема, розробок нової техніки. Рентабельність проєкту загалом з’являється за умови замовлення від ста машин. Тому нам треба чітко розуміти, якою буде середньострокова та довгострокова політика замовника. Після президентських і парламентських виборів у нас відбулися певні зміни у сприйнятті гостроти військового конфлікту, який розгорнула Росія. Складається враження, що військово-політичне керівництво не вбачає необхідності закуповувати озброєння і військову техніку із прицілом на масштабне переозброєння. Це здається ризикованим, враховуючи, що розгорнуті проти України російськи з’єднання у безпосередній близькості до наших кордонів у середньому на 60 відсотків переозброєні новітньою технікою. До того ж, у поточному році відчутними стали загальні орієнтири Міноборони України на імпорт. Інколи навіть йдеться про номенклатуру озброєння та військової техніки, яка виробляється в Україні.

 

Цікавою ілюстрацією може стати закупівля БМП. В 2018 – 2019 роках держава проводила тендер, на який з пропозиціями прийшло чотири виробники, в тому числі «Українська бронетехніка». Ми всі подали аванпроекти, а в Міноборони повинні були обрати компанію та профінансувати подальшу роботу у цій сфері. Але у відомстві на цьому зупинилися. Тепер «Українська бронетехніка» пропонуватиме цей проект на світовому ринку озброєння.

 

Але, так чи інакше, в нас вже потужний бекграунд розробок та різних компетенцій. Наприклад, наша команда навіть здійснювала бронювання колісних машин для проекту берегового ракетного комплексу «Нептун», – а це специфічні технологічні та дизайнерські рішення.

 

Ви торкнулися чутливої теми. А які взагалі розробки веде сьогодні «Українська бронетехніка»?

 

Можу запевнити, що на місці ми не стоїмо – у нас чимало перспективних проектів та дослідно-конструкторських робіт (ДКР). Наприклад, нещодавно ми виконали ДКР «Сокіл» – розгортання на базі автомобілю «Варта» безпілотного ударного комплексу. Про дві нові розробки — дистанційно керований бойовий модуль та розвідувально-ударний безпілотний авіаційний комплекс на базі бронеавтомобілю «Новатор» я вже згадував.

Ще одна масштабна ДКР стосується створення на базі автомобілю «Варта» мобільного самохідного двокаліберного мінометного комплексу «Смерека» з автоматичною системою цілевказання. До речі, із десятка дослідно-конструкторських робіт це єдина, яку нам профінансувало Міноборони.

 

Але загалом кількість та спектр розробок надає доволі широку панораму наших намірів та зусиль. Хочу розповісти про ще один напрям діяльності, який сигналить, що КВП «Українська бронетехніка» прийшла на ринок серйозно та надовго.

 

Так, у 2018 році розроблений КВП «Українська бронетехніка» міномет УПІК-82 пройшов державні випробування і був прийнятий на озброєння ЗС України. На цей час вже понад 300 зразків поставлено у ЗСУ і активно експлуатуються українським військом. Поруч із цим завершено державні випробування міномету калібру 120 міліметрів МП-120. До речі, це єдиний міномет цього калібру, що пройшов державні випробування в Україні. Просунулися ми й у розробках мінометних пострілів: 60 мм, 82 мм та 120 мм. 60 мм єдиний мінометний боєприпас українського виробництва, що пройшов державні випробування та поставлений на озброєння. Крім того, у червні 2021 року мають завершитися визначальні відомчі випробування розробленої нашою командою зенітної установки ЗУ-23-УБ.

 

Нарешті, триває розробка мобільного протитанкового ракетного комплексу «Кларнет». А ще – 30-мм гранатометного пострілу до автоматичного гранатомету АГС-17 та 40-мм гранатометного пострілу до підствольного гранатомету ГП-25.

 

Що стосується команди розробників та інженерів, то кожну машину супроводжують різні конструктори – протягом шести років нам вдалося зібрати досить потужну конструкторську команду. При цьому ми завжди відштовхуємося від ідеї. Ось, наприклад, опрацьовуємо свіжий проєкт бойової броньованої машини 6 х 6 – дуже перспективна, потужна ідея, яка має вирости в реальну розробку натурного зразку.

 

Скільки на сьогодні автомобілів виробництва КВП «Українська бронетехніка» експлуатується в силах оборони? Чи є зворотній зв’язок?

 

Всього нами поставлено біля 300 автомобілів – близько 200 «Варт» і близько 100 «Новаторів». Замовниками виступили Збройні сили України та Національна гвардія України. Якщо казати про зворотній зв’язок, то експлуатанти однозначно задоволені.

 

Чесно кажучи, в разі масштабного замовлення ми здатні оперативно розгорнути додаткові виробничі потужності – це не проблема. Якщо говорити про терміни виробництва, ми цілком здатні чітко їх дотримуватися. На жаль, протягом останніх трьох років виробничі можливості підприємства значно перевищують обсяги замовлень. Власне кажучи, це мотивує нас більш ретельно працювати над питаннями організації експорту.

 

А що стосується озброєння автомобілів? Чи складно домовлятися з державним підприємством, наприклад, щодо комплектації автомобілю бойовим модулем або ракетними комплексом?

 

На «Новатор» може бути встановлений ПТРК «Стугна». Домовлятися з підприємствами не складає особливих труднощів. Це, за великим рахунком, питання замовника. Крім того, впродовж двох останніх років ми проактивно намагаємося знизити вартість бронеавтомобіля «Новатор». Наприклад, минулого року завдяки професійним діям команди з оптимізації виробничих процесів, нам вдалося досягти економії коштів в рамках державного контракту на виробництво партії «Новаторів» і поставити Нацгвардії дев’ять автомобілів за ціною восьми. В цьому році ми зробили машини дешевше, аніж розрахункова ціна. Другий момент – це комплектація. Ми підписали контракт щодо поставки бронеавтомобілів з однієї комплектацією, а Національна гвардія звернулася до нас з проханням замінити засоби зв’язку. Для цього потрібно було перепроектувати кріплення, компонування і т. д. Але без жодних проблем із цим завданням впоралися.

(продовження інтерв’ю генерального директора КВП «Українська бронетехніка» Владислава Бельбаса у наступних випусках ІА «ОПК»).

Источник


31.05.2021 р.

Збитковий рік «Української бронетехніки»: падіння на 600%

За підсумками 2020 року падіння чистого прибутку ТОВ «Українська бронетехніка» відносно попереднього склало майже 600%. У підсумку – 57,2 млн грн збитків.

 Про це свідчить оприлюднена фінансова звітність підприємства.

 Так згідно зі звітом, чистий дохід ТОВ «Українська бронетехніка» впав майже у десятеро – з 1,15 млрд грн у 2019-му до 124 млн грн за підсумками 2020 року (падіння на 89%). А чистий прибуток підприємства (що залишився після операційних витрат та сплати податків) впав на 597% та перетворився з 11,5 млн прибутку в 2019-му на 57,2 млн грн збитку на кінець 2020-го.

 Собівартість продукції у 2020 році склала усього 122 млн грн проти 1,1 млрд у 2019-му.

 Середня кількість працівників у 2020 році складала 78 осіб проти 83 у 2019-му. Витрати на оплату праці зменшились на 3,6% – з 13,4 млн до 12,9 млн грн.

 Повідомляється, що 89-відсоткове зниження доходу обумовлене зменшеними обсягами виробництва за державним оборонним замовленням. Також мали вплив інфляційні процеси в країні та знецінення національної валюти (підвищення закупівельних цін на сировину, комплектуючі, енергоносії тощо). Починаючи з червня 2020 року курси валют суттєво знизились, вплинувши на динаміку більш стрімкого зростання інших оперативних витрат (253%), які переважно представлені збитками від курсових різниць.

 «Для запобігання подальшої збитковості [...] ТОВ «Українська бронетехніка» була проведена робота щодо аналізу запитів основних споживачів продукції з метою розробки нових актуальних продуктів, що відповідатимуть більш вибагливим потребам сектору», – йдеться у звіті.

 Нагадаємо, що продукція, що виробляється підприємством допущена до експлуатації та прийнята на озброєння ЗС України. Серед продукції броньовані автомобілі «Варта» і «Новатор», 82-мм міномет «УПІК 82», 60-мм міномет МП60, завершує державні випробування 120-мм міномет. Компанія також виробляє боєприпаси: 60-, 82- та 120-мм мінометні міни.

 ТОВ «Українська бронетехніка» виконує дослідно-конструкторські роботи, зокрема були розроблені складові елементи протикорабельного комплексу «Нептун» та РСЗВ «Вільха-М». А у рамках ДКР «Сайгак» підприємство готується представити на конкурс новий багатоцільовий позашляховик, яки має замінити в ЗСУ радянські УАЗи.

 https://www.ukrmilitary.com/2021/05/ub-600.html

  

16.05.2021 р.

Міноборони визначило вимоги до автівки, що замінить УАЗ

 

Позашляховик, що розробляється за відкритим конкурсом у рамках дослідно-конструкторської роботи «Сайгак», має замінити технічно і морально застарілі УАЗ-469, УАЗ-3151.

Тактико-технічне завдання на «Сайгак» ще очікує на затвердження, проте, як стало відомо Defense Express відомо, новий легковий автомобіль підвищеної прохідності має бути придатний для забезпечення службової діяльності осіб командного складу; перевезення особового складу та вантажів; буксирування причепів; створення спеціалізованих та спеціальних машин; виконувати функції за призначенням у зонах помірного клімату у будь-яку пору року при експлуатації у гірській, лісовий та степовій місцевостях, по всіх видах доріг і бездоріжжю.

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ має стати використання сучасної дизельної силової установки, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання.

Що ж до інших потрібних характеристик для «Сайгака», то вони представлені у таблиці.

 

 Основні тактико-технічні характеристики (ТТХ)


Сайгак (за ТТЗ)

УАЗ-3151

Вантажопідйомність, кг

не менше 1000

750

Повна маса причепа, що буксирується, кг

не менше 1500

1500

Максимальна швидкість, км/год

не менше 130

130

Мінімальний радіус повороту, м

не більше 6,5

6,5

Підйом крутістю, град

не менше 31

31

Дорожній просвіт, мм

не менше 300

210

Можливість руху при відсутності тиску повітря в шинах

на відстань не менше як 100 км

не передбачена

Запас ходу по шосе, км

не менше 1000

650

Глибина броду без попередньої підготовки, м

не менше 0,7

0,5

 

Нагадаємо, що на конкурс щодо розроблення нового багатоцільового автомобіля, оголошений Міноборони 1 березня, заявились п'ять приватних компаній і одна громадська організація. Зокрема за контракт змагатимуться виробники «Новаторів» і «Богданів».

https://www.ukrmilitary.com/2021/05/new-euaz.html

 


26.02.2021

«Українська бронетехніка» передала нацгвардії партію СБА «Новатор».


У п’ятницю, 26 лютого, Національній гвардії України передано партію спеціалізованих броньованих автомобілів «Новатор», виготовлених КВП «Українська бронетехніка» в рамках державного контракту. Машини виготовлені відповідно до умов укладеного контракту згідно з технічним завданням замовника.

Процедура передачі відбулася на технічній базі «Української бронетехніки» у Нових Петрівцях за участю генерального директора компанії Владислава Бельбаса.

«Для нас передача замовлення силовим відомствам України – урочиста подія. З одного боку, затребуваність наших машин свідчить про їхню надійність, функціональність і відповідність вимогам до колісної броньованої техніки, що експлуатується в НГУ і ЗСУ. З іншого, кожна партія підвищує обороноздатність українського війська. Пишаємося тим, що броньована техніка нашого підприємства рятує життя захисників України», –зазначив пан Бельбас.

За рахунок оптимізації виробничих процесів команді «Української бронетехніки» вдалося досягти економії коштів, які – за домовленістю з Нацгвардією – будуть використані для виготовлення додаткового бронеавтомобіля «Новатор» в рамках діючого державного контракту.


Нагадаємо, що поточна партія бронемашин є вже третьою, виготовленою в інтересах Національної гвардії України. Попередній контракт з НГУ було виконано у травні 2020-го, коли «Українська бронетехніка» за рахунок оптимізації виробничих процесів поставила замовникові на одну одиницю техніки більше, аніж передбачалося контрактом.

https://ukrarmor.com/uk/news-uk/ukra%d1%97nska-bronetehnika-peredala-naczgvardi%d1%97-partiyu-sba-novator/

07.08.2020

Interview: Vladislav Belbas shares the latest on Ukrainian future combat vehicles

Недоліки в експлуатації мінометів M120-15 виробництва АТ «Завод Маяк» (частина Держконцерну «Укроборонпром») мотивували нас розпочати розробку 120-мм мінометів, які не мали б ні несправностей, ні технічних недоліків. В даний час наш мінометний міномет MP-120 проходить національні випробування на полігоні.

 

Крім того, в рамках програми розвитку артилерійських систем наша компанія виконує нашу розробку, шифровий код Смерека, 120-мм самохідний мінометний комплекс на базі MRAP Varta. Сильно оцифрована та інтегрована система дозволяє автоматично розгортати та націлювати. В цілому Смерека призначений для участі у ворожих цілях і зміни позицій задовго до контратак ворога.

 


https://defence-blog.com/news/army/interview-vladislav-belbas-shares-the-latest-on-ukrainian-future-combat-vehicles.html


07.08.2020

«Украинская бронетехника» поставила более 250 СБА «Варта» и «Новатор» Нацгвардии и ВС Украины

Как отметил в интервью Defense Express генеральный директор ООО «Конструкторско-производственное предприятие «Украинская бронетехника» Владислав Бельбас, на сегодняшний день cпециальные бронированные автомобили (СБА) «Варта» и «Новатор» успешно прошли определяющие ведомственные испытания в соответствии с программами и методиками испытаний Минобороны,

Национальной гвардии и Государственной пограничной службы Украины. СБА приняты на обеспечение силовых структур Украины в соответствии с порядком, определенным Постановлением КМУ №345. Сейчас продолжаются государственные испытания.

«По «Варте» и «Новатору» мы завершаем государственные испытания. «Варте» заданных 30000 км пробега осталось меньше 5000 км. Далее мы её должны проверить на подрыв. Фактически, по ней, если все пойдет хорошо, рассчитываем завершить государственные испытания уже в сентябре 2020 года», - отметил Владислав Бельбас.

В свою очередь, по отношению к «Новатору» руководитель предприятия заявил: «Новатор» тоже уже наездил более 30000 км. Осталось несколько тысяч. Рассчитываем к  сентябрю 2020 г. завершить госиспытания. При весе 8,8 т «Новатор» демонстрирует хорошие показатели. Он легкий, маневренный и очень быстрый. За три года эксплуатации системных проблем по нему не было. Но, конечно, любая машина в процессе испытаний дорабатывается, чтобы быть безупречной».

Также Владислав Бельбас назвал общее количество поставленных в силовые структуры Украины машин: «Сейчас поставлено более 200 СБА «Варта» и более 50 СБА «Новатор». Их потребителями сегодня является Национальная гвардия и Вооруженные силы Украины».

https://diana-mihailova.livejournal.com/5268960.html

 

 31.07.2020

У четвер, 30 липня, на технічну базу КВП «Українська бронетехніка» у Нових Петрівцях завітали Секретар Комітету ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки народний депутат Роман Костенко і Консультант Комітету Юрій Федоренко.

 

https://ukrarmor.com/uk/news-uk/do-ukra%d1%97nsko%d1%97-bronetehniki-zavitali-predstavniki-komitetu-vr-ukra%d1%97ni-z-pitan-naczionalno%d1%97-bezpeki-oboroni-ta-rozvidki/

 


20.05.2020
Чистий дохід ТОВ «Українська бронетехніка» за підсумками 2019 року збільшився на 74,7% у порівнянні з 2018 роком, що зумовлене збільшенням кількості реалізованої продукції.



Попри збільшення доходу – до 1,153 млрд грн проти 660 млн, чистий прибуток підприємства впав на 70% і склав усього 11,5 млн проти 38 млн у 2018-му. Зокрема це пов'язано зі зростанням собівартості продукції на 96,4% (1,118 млрд проти 569 млн) через підвищення закупівельних цін на сировину, комплектуючі та напівфабрикати, енергоносії, збільшення витрат на оплату праці, йдеться в оприлюдненій фінансовій звітності підприємства за 2019 рік.

Середня кількість працівників у 2019 році складала 83 особи.


https://www.ukrmilitary.com/2020/05/ukrarmor.html


03.04.2020
Проект БМП компанії «Українська бронетехніка»


Війна на Донбасі, що почалась в 2014  році дала значний поштовх розвитку військової промисловості в Україні. Особливо у приватному сегменті ОПК.
Спочатку розвитку набули наукомісткі зразки військової продукції:  примітивні БПЛА, військове спорядження, легкі бронемашини, але поступово (завдяки накопиченому інженерному досвіду, та фінансовим ресурсам), приватні компанії  ОПК – почали розробляти більш технологічну та складну техніку.


Одним з таких проектів військової техніки є нещодавно представлений проект бойової машини піхоти БМП-В від компанії Українська бронетехніка.
Українська бронетехніка, це приватна компанія, що займається розробкою та виготовленням військової техніки. Відомими її проектами є бронемашини «Варта», та міномети, один з яких нещодавно проходив випробування.
БМП-В має класичну для сучасних БМП компоновку:  переднє розміщення МТО, розміщення механіка-водія зліва від двигуна, десант у задній частині машини.
Як можна побачити на графіці – конструктори Української бронетехніки планують оснастити свою БМП відеокамерами кругового огляду та штурвалом механіка-водія.

Також передбачається, що машина буде мати можливість плавати по воді, про це свідчить зображення гребних гвинтів
Для виходу десанту передбачена апарель з заднім люком.
Варіант апарелі замість задніх десантних люків до речі вже використовується українськими інженерами ХКБМ у БТР-4МВ1 та проекті перспективної БМП-У
Корпус БМП планують оснастити додатковим бронезахистом –  бронепластин з карбіду кремнію

Десантне відділення повинно бути оснащене кріслами з протимінною стійкістю, що вже стало нормою для українських бронемашин
Двигун бойової машини

Розробники пропонують декілька варіантів двигуна для нової БМП:  Caterpillar Cat 9.3,  Scania DC13 . Україна має і власні двигуни для подібного класу техніки: 3-ТД, 4-ТД. Але їх серійний випуск поки що не налагоджений.


На БМП планують встановлювати трансмісію американської фірми Allison 3040МХ. Трансмісія цієї компанії вже давно встановлюють на БТР-3, БТР-4.  А також буде встановлена на перспективному шасі ОТРК Грім-2.

Озброєння
Найбільш важливий елемент бойової машини. Розробники пропонують встановлювати на БМП-В декілька бойових модулів на вибір – на щастя  українська промисловість має цілу лінійку таких модулів, що випускаються різними підприємствами.
Найбільш вдалими та надійними є бойові модулі розробки ХКБМ. Особливо їх новий модуль БМ-8 “Чекан”, що повинен бути встановлений на перспективній БМП-У розробки харківського КБ.
порівняння БМ-8 “Чекан” та серійного БМ-7 (що встановлюють на БТР-4)
Бойовий модуль БМ-8 “Чекан”  на перспективній БМП-У ХКБМ:


Також На БМП-В можуть  бути встановлені бойові модулі іноземного виробництва
Ходова частина
Ходова частина найбільш складний елемент для приватної компанії.  Якщо Українська бронетехніка має досвід збирання бронекорпусів для колісних броне машин, то досвіду розробки та виготовлення елементів ходової частини вона не має.  Крім виготовлення елементів підвіски, також складною задачею є розрахунок конструкції ходової частини для конкретної БМП (зважаючи на певну вагу, компоновку і т.п).

Скоріш за все цю частину роботи буде виконувати підрядник, найбільш компетентним у цьому напрямку в Україні є Харківське конструкторське бюро ім. Морозова (ХКБМ). Виготовлятись елементи ходової частини напевно також будуть в Харкові.

Загальні ТТХ

Конструктори Української бронетехніки опублікували порівняльну таблицю ТТХ їхньої БМП та основних іноземних аналогів. Вцілому прогнозовані ТТХ перспективної БМП-В  мають бути на рівні світових аналогів. Про те ці ТТХ не відображують реальний потенціал машини



–  бойовий потенціал сучасної БМП визначається не швидкістю руху, чи товщиною броні корпусу, а характеристиками озброєння, характеристиками системи управління вогнем та С4I (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence)
Тож розробники розробники мають зосередити свої зусилля у двох напрямках – надійність машини, та сучасний комплекс озброєння та С4І БМП.
Висновки
Аналізуючи представлену в презентації інформацію, що до прогнозованих ТТХ перспективної БМП, та графіку конструкції цієї машини, можна зробити висновок  – що нова БМП-В  не буде надсучасна бойова машина,  в ній не передбачається використання перспективних технологій: матеріалів з новими характеристиками, перспективних елементів трансмісії (наприклад гібридна електро-механічна трансмісія),  перспективного озброєння – нових типів боєприпасів (телескопічні боєприпаси і т.п), нових гармат. Але в цілому машина буде на рівні вже існуючих іноземних аналогів.

Головні зусилля розробники мають зосередити на елементах БМП які визначають бойовий потенціал машини – це озброєння, та бойові інформаційні системи управління боєм С4І (зв’язок, контроль, комунікація, розвідка).
Слабкою стороною підприємства українська бронетехніка є відсутність досвіду у створенні гусеничної ходової частини. Самостійна її розробка може потребувати великих фінансових затрат і тривалого часу, тому доцільним буде створення елементів ходової частини підрядником.

Також не менш важливим завданням при створенні бойової машини – є якість. По відгукам експлуатації у військах СБА Варта, є чимало нарікань на конструкцію і якість цієї машини.




Варто відзначити, що нова БМП створюється за власні гроші української бронетехніки. Навіть якщо нова БМП-В  буде мати серйозні недоліки, то розвиток конкуренції у створенні гусеничних бойових машин, буде мати надзвичайно великий позитивний ефект для розвитку  бронетанкової галузі України в цілому!

*Аналізуючи зображення можна припустити, що у створенні БМП-В брали участь інженери ХКБМ. Про це свідчить схожість конструкції, та деякі аналогічні елементи обох машин.
 Автор MARINER

https://mil.in.ua/uk/blogs/proekt-bmp-kompaniyi-ukrayinska-bronetehnika/


26.03.2020
«Українська бронетехніка» достроково виконала держконтракт.



У четвер, 26 березня 2020 року, ТОВ «Українська бронетехніка» розпочала процедуру передачі партії спеціалізованих броньованих автомобілів «Новатор», які були виготовлені в рамках державного контракту між підприємством і Національною гвардією України.

Згідно з технічним завданням замовника, машини укомплектовані радіостанцією, приладами нічного бачення, автоматичною системою пожежогасіння, відео-реєстратором спеціального типу і напівавтоматичною системою підкачки шин.

СБА «Новатор» пристосований до експлуатації в складних умовах бездоріжжя. Автомобіль з колісною формулою 4×4 і 6,7-літровим турбодизельним двигуном здатен долати без підготовки водні перешкоди глибиною до 1,4 м і підйоми до 60%, а також розвивати швидкість по шосе від 140 до 170 км/год залежно від типу двигуна. Запас ходу по пересіченій місцевості становить 700 км, по автошляхах – 1000 км.

«Завдяки злагодженим і професійним діям команди підприємства і незважаючи на складну ситуацію в країні, нам вдалося на місяць раніше терміну завершити виробництво броньовиків для Нацгвардії», – зазначив голова Наглядової ради ТОВ «Українська бронетехніка» Андрій Сенченко.

Наразі на базі рухомої платформи «Новатор» ведеться розробка лінійки бойових і транспортних машин для потреб Збройних Сил і силових структур України. Презентацію заплановано наступного місяця.

https://ukrarmor.com/uk/news-uk/ukra%D1%97nska-bronetehnika-dostrokovo-vikonala-derzhkontrakt/



25.02.2020
Корупція перейшла у наступ!



Протягом останніх місяців, паралельно з процесом формування і затвердження Державного оборонного замовлення на 2020 рік, розвивається скандал зі спробою «продавити» небувалу за масштабами корупційну оборудку з постачання Збройним Силам України броньованих машин «Козак 2» і «Козак 2М1». Організатори корупційної угоди мають намір покласти в кишеню понад 300 мільйонів гривень українських платників податків.
Першою перешкодою в реалізації цих планів стала позиція Ради національної безпеки і оборони України, яка зобов’язала Генеральний штаб ЗСУ провести Національні порівняльні випробування нових і модернізованих зразків бронетехніки, що пропонуються для забезпечення української армії.
Після переконливої перемоги на зазначених випробуваннях спеціалізованих броньованих машин «Новатор» і «Варта» від компанії «Українська бронетехніка», організатори цієї безпрецедентної корупційної угоди вдалися до спроб дискредитувати саму ідею таких випробувань, як кваліфікаційного етапу, що передує конкурсній процедурі закупівлі техніки в інтересах армії. Національні порівняльні випробування, проведені на спеціалізованому полігоні «КРАЗа» і полігоні Десантно-штурмових військ, спробували перейменувати на демонстраційний показ і представити такими собі «покатушками».
Другою перешкодою для корупціонерів стала позиція компанії «Українська бронетехніка», яка офіційно запропонувала бронемашини свого виробництва за цінами на 23% нижче, аніж аналогічна продукція інших виробників. При цьому броньовані машини «Української бронетехніки» за багатьма важливими показниками перевершують зразки конкурентів. Крім того, у разі закупівлі понад 30 машин одного типу компанія зобов’язалася додатково надати спеціальну знижку в розмірі 5%.
Зазначену пропозицію було направлено до Кабінету міністрів України, Міністерства оборони і Генерального штабу ЗСУ – державних органів, відповідальних за формування Держоборонзамовлення. Зокрема, компанія «Українська бронетехніка» звернула увагу, що застосування конкурентних процедур при закупівлі подібної техніки, яка виготовляється кількома українськими підприємствами, дозволить на партії в 150 машин заощадити до 300 млн гривень бюджетних коштів або – без збільшення запланованих асигнувань – поставити армії додатково до 40 машин. В компанії впевнені, що лише надійність техніки та її ціна повинні бути визначальними критеріями при таких закупівлях.
Відповіддю на пропозицію «Української бронетехніки» стало не запрошення до участі в тендері з закупівлі броньованої техніки, а обшук в офісі компанії і на виробництві. При цьому ділки з оборонного відомства, які ініціювали розслідування, цинічно сформулювали звинувачення в постачанні «Українською бронетехнікою» неякісної військової техніки за завищеними цінами!
З метою остаточно відвести громадську думку від скандалу зі спробою крадіжки 300 мільйонів бюджетних гривень і дезінформувати Офіс Президента України, в якому назріло обґрунтоване невдоволення підготовкою ДОЗа на 2020 рік, ті ж зацікавлені особи через ЗМІ спробували представити рутинну процесуальну дію в якості «масштабної операції по боротьбі з корупцією в оборонці» і водночас прив’язати «Українську бронетехніку» до представників минулої влади, які ніколи не були серед засновників компанії.
Команда Конструкторсько-виробничого підприємства «Українська бронетехніка» заявляє, що, незважаючи на масований тиск, і надалі наполягатиме на прозорих процедурах закупівлі озброєння і військової техніки для української армії. Кожен зі співробітників компанії, як і всі українські платники податків, усвідомлено сплачує військовий збір і має право наполягати, аби ці кошти йшли на зміцнення української армії, а не по кишенях і офшорах представників минулої, теперішньої чи майбутньої влади.
http://ukrarmor.com/uk/news-uk/korupcziya-perejshla-u-nastup/




24.02.2020
Липовая «Смерека» от «Украинской бронетехники» и чисто украинский «Козак-2М» от «Практики»



Такие приятные новости о создании мобильной минометной системы. У меня на глазах слезы выступили, затмили мир, уже чувствовал, как меня сводит сладкая судорога счастью, но в последний момент заметил, п…ть, в новости название «Украинская бронетехника». Такой кайф испортили.
Я, п…ь, не знаю, как эти го…робы могут сделать свой мобильный миномет от начала до конца. Тюрингизмус был на испытании ММС на базе Барс-8М. На той системе единственная деталь, которую поставила «Украинская бронетехника», - это ствол миномета. В целом машина - нормальная и имеет мощный потенциал, который, надеемся, будет раскрыт. А что до ствола - это была единственная х…я деталь в составе комплекса.

А здесь они сделают целую систему. Представляете себе? Там все детали будут х…е. «Смерека» из говна и палок. Ну, да, в природе действительно ель (смерека) из палок складывается. А тут еще немного говна добавят. Они мастера.


Кароче, о «стволе» миномета 120 мм от УБ. Продемонстрировал отличные ТТХ - отклонение от табличной скорости более чем на 13%. Еще раз, новый ствол по сравнению с советским стволом 2С12, стреляет минами со скоростью, заниженной более чем на 13%. А согласно уставу, командир батареи заполняет форму на списание стволов при отклонении от нормы на 10%. То есть, по закону, новые стволы должны быть сразу списаны в утиль.

И здесь ну, прям глаза у всех открылись. Так вот почему всегда недолеты. Это залет, товарищи с ГНИЦ. Не недолеты, а ваш залет. Конешно, начали там кричать, мол, это порох не такой как надо (не тот порох, что ходит на допросы, а в прямом смысле). Шостка проверила - порох Ок. А вот ствол - нет. Пока машины поставили на хранение, и думают, что со стволами делать. И что с теми военпредами делать, что эту х…ю не обнаружили.


И здесь хорошая новость, УБ, уже имея такой богатый опыт по изготовлению стволов и гивноснарядов, на мобильную минометную систему замахнулась. И уже фоты демонстрирует. Судя по фотам, дорогие товарисчи с УБ, ваша «Смерека» уже на этапе проектирования имеет кучу проблем.)
Ну, ждем. Дальше будет еще смешнее.
И немного цифр про закупаемый в количестве 140 машин по ГОЗ-2020 бронеавтомобиль «Козак-2М»:
Стоимость «Козак-2» для ВСУ - 8 410 тыс. грн. в 2016 году. На 2018 г. контракт заключили по той же стоимости, а затем «Практика» потребовала увеличить цену еще на полмиллиона. «Козак-2М» будет стоить в 2020 г. более 9 млн. грн.
«Козак-2М» состоит из 16453 комплектующих, из которых около 700 закупаются внутри Украины, и незначительная доля - «двигатель, мосты, тормоза, рулевое и т.п.»- за границей...

https://diana-mihailova.livejournal.com/4559165.html

http://ukrarmor.com/uk/products/smereka/


21.02.2020
Чергова брехня Міноборони (документи)
Козак-2 Розслідування


Як ви знаєте, зараз я розплутую оборудку з закупівлі державою бронемобілей "Козак 2" за завищеними цінами, позаяк ця схема є відверто корупційною, і особи, причетні до неї, мають бути покарані.
Очевидно, що така перспектива не тішить керівництво Міністерства оборони та Генштабу, тому вони задіяли купу різноманітних "експертів" для того, щоб переконати суспільство в доцільності та обґрунтованості таких закупівель. Я проаналізував головні меседжі цих інформаційних найманців і просто зараз спростую їх, одночасно викривши ще одну брехню Міністерства оборони і міністра Загороднюка особисто.


Перша брехня Міноборони.
Як міністр, так і "експерти" чомусь роблять наголос не на очевидному завищенні ціни на "Козак 2" (вони якраз всіляко уникають цієї теми), а на іншому бронемобілі "Козак 2М1", який досі серійно не постачався армії. Мовляв, це геть інший бронемобіль, який принципово відрізняється від "Козак 2", апогей української бронетехніки, практично вундерваффе.
Аби уникнути власних трактувань та оціночних суджень, я пропоную вам подивитися на порівняльну табличку, в якій порівнюються бронемобілі "Козак 2", "Козак 2М1", "Варта" і "Новатор".
Як ви бачите, попри серйозні різницю в ціні "козаки" практично не відрізняються між собою за технічними характеристиками, принаймні на 2 млн грн точно. Це навіть якщо не зважати, наскільки вони відрізняються як за ціною, так і за технічними характеристиками від інших бронемобілей - скажімо, від "Варти" з "Новатором" або інших машин, яких на українському ринку вдосталь. Але, схоже, Міноборони не рахує грошей платників податків і вперто закуповує найдорожчі з дорожчих.


Повертаючись до "Козак 2", на якому сьогодні намагаються "прикурити" невстановлені поки що слідством, але добре відомі нам особи, пропоную прочитати матеріали його обстеження - відкриєте для себе масу цікавого.
Друга брехня Міноборони.
24 січня 2020 року Міноборони оприлюднило прес-реліз "Автомобілі «Козак-2М1» пройшли випробування по всіх видах доріг та бездоріжжю і мають схвальні відгуки від військовослужбовців ДШВ та ССО", а міністр Загороднюк підтвердив це в інтерв'ю.



Насправді, за даними моїх джерел, "Козак 2М1" не проходив порівняльних випробувань разом з конкуруючими бронемобілями, про що свідчить відповідний акт.
Як бачите, серед учасників бронемобіль "Козак 2М1" відсутний. І навіть якщо вони заради формальності влаштували випробування спеціально для "Козак 2М1" в лайт-режимі, це не робить такий конкурс прозорим та конкурентним, як це встановлено РНБО.
Я не публікую весь акт, позаяк він може містити дані, що складають державну таємницю, але аби розвіяти ваші сумніви в тому, що він справжній, я опублікую копію сторінки з підписами членів комісії.
Таким чином, я маю всі підстави вважати, що дані прес-релізу були сфальсифіковані Міністерством оборони, а міністр Загороднюк укотре збрехав суспільству.



- Бронеавтомобили «Козак» принят на вооружение еще весной 2017 года. 69 единиц уже закупили. Государственный оборонный заказ на 2020 год содержит окончательные расчеты с производителем по контрактам 2019 года, - сообщил Андрей Загороднюк.

Он отметил то, что есть ещё и другая модификация «Козака».

- Эта машина - «Козак-2М1» - предназначена не только для простой транспортировки, но и для поддержки боя. Она имеет независимую подвеску и несущий корпус. У нее большая проходимость и не такие большие габариты по высоте. Модификация «Козак-2М1» специально разработана для Сил спецопераций и десантно-штурмовых войск, там есть противоминные сидения, меньше расход топлива и не имеет комплектующих из РФ, - подчеркнул министр обороны Украины.

Андрей Загороднюк добавил, что все испытания уже пройдены с положительными результатами.

https://diana-mihailova.livejournal.com/4572075.html
Источник: http://militaryresearch.org.ua/uk/item/7-chergova-brekhnya-minoboroni-dokumenti

https://censor.net.ua/blogs/3177065/chergova_brehnya_mnoboroni



12.02.2020
Ще один підрозділ ЗСУ отримав бронеавтомобілі СБА «ВАРТА»


Військовослужбовці Центральної автомобільної бази зберігання та ремонту передали представникам однієї з бригад Збройних сил України чергову партію спеціалізованих броньованих автомобілів "Варта".
Про це повідомляє Defense Express з посиланням на АрміяInform.
Відзначається, що неназвана військова частина отримає нові бронеавтомобілі виробництва приватної вітчизняної компанії "Українська бронетехніка" вперше.
"У нас ще немає досвіду експлуатації цих броньованих велетнів, ми отримуємо тільки першу партію. Це сучасний автомобіль, і потребує професіоналізму водіїв під час експлуатації", – розповів сержант Олег Кучер.
"Ми впевнені, що вони підсилять можливості нашого підрозділу саме тепер, коли ми готуємось до чергової ротації", - додав він.


Нагадаємо, до цього СБА "Варта" вже постачалися у 88 окремий батальйон 35-ї бригади морської піхоти та 28 механізовану бригаду.


https://defence-ua.com/index.php/home-page/9512-shche-odyn-pidrozdil-zsu-otrymav-broneavtomobili-sba-varta-foto


03.02.2020
«Українська бронетехніка» спільно з «КрАЗ» розробляє «КАМРАТ»



Директор компанії «Українська бронетехніка» Олександр Кузьма в інтерв’ю для Сергія Камінського анонсував розробку спеціального броньованого автомобіля «КАМРАТ» спільно з ПрАТ «КрАЗ».

Про це повідомляє Український мілітарний портал.


В якості шасі для цієї бойової машини використовується вітчизняний КрАЗ-5233 з колісною формулою 4х4.


Спеціальний броньований автомобіль «КАМРАТ» призначений для перевезення особового складу у кількості до 10 осіб (2+8) по бездоріжжю.

Балістичний захист «КАМРАТ» ПЗСА-5 за ДСТУ 3975 та захист днища при підриві під колесом або днищем до 6 кг у тротиловому еквіваленті.

Спеціальний броньований автомобіль «КАМРАТ» 1
Спеціальний броньований автомобіль «КАМРАТ» Зображення: Українська бронетехніка
Повна маса бойової машин – 16400 кг. Двигун 6-ти циліндровий рядний турбодизель Weichai Power, потужністю 380 к.с. і обертовим моментом 1460 Н*м.



Спеціальний броньований автомобіль «КАМРАТ» має аналогічну довжину з бронеавтомобілем «Варта» – 7190 мм, але меншу висоту – 2600 мм у порівнянні з 2850 мм. Також він легший на більш ніж одну тонну – 16 400 кг проти 17 500 кг.



https://mil.in.ua/uk/news/ukrayinska-bronetehnika-spilno-z-kraz-rozroblyaye-kamrat/


16.01.2020
Wladimir Shchettinin


Давайте я расскажу про фантастические успехи нашего военпрома. Если читать всякие СМИ, то догнали и перегнали, а потом ещё раз отстали, но уже специально, шоп потом опять с ухмылкой перегнать. Типа издеваемся.


За всю промышленность не знаю, бо работаем тока с артой, но подозреваю, шо паттерн поведения везде один, в медицине, образовании. Везде. Для того, чтоб охарактеризовать состояние артиллерийской промышленности не надо подбирать слова. Подходящее слово есть. Пиздец! Это и есть то самое ёмкое слово. Для тех, кто не знает его смысл, постараюсь пояснить. С фотографиями и даже с видео. Для начала расскажу последнюю новость, шо меня поразила. Не ту, шо у Богданы затвор разорвало. Там мы знали ещё год назад, шо к этому идет. А другую, 40 летнюю новость. Совсем недавно, разбираясь с kill mechanics осколочного снаряда прочел американскую статью 1973 года, unclassified. Так, ниче особого, печки-лавочки, рассказывает, как летает, взрывается, типы сталей перечислены, высокуглеродистые, высококремнивые, какая какой эффект дает, всякие графики, нарисованные ещё на теплых ламповых компьютерах. Душевно так. Кароч, ноука – как убивать эффективно человеков за небольшие деньги. Нам, рептилоидам, похуй, собсно. И тут, блядь, меня одна цифра просто убила. Даж очки снял, типа, може показалось, двойное светопреломление, оптический обман, мало ли. Не, ни хрена. Цифра такая – двадцать восемь тысяч. Ну, 28,000 и шо, скажете вы. Так вот, 28,000 осколков дает ихний снаряд. А советский ОФ29 тех же годов – 1700 до 2000. В 15 раз меньше. Для того, шоп расхуярить опорный пункт, пендосам надо было выпустить в 15 раз меньше снарядов. В 15 раз меньше времени, и в 15 раз чаще советских остаться в живых. Так вот, к чему я, славные нанотехнологические украинские снаряды, аналогов, которым нема во всем мире, с помпой заявленные [censored] Пастором разлетаются на 5 крупных и ещё штук 50 мелких осколков. Пусть даже 100. ТО есть, в 280, блядь, раз менее убийственные, чем у пендосов. 280, блядь, раз. При закупочной стоимости украинского боеприпаса в 1500 долларов и такой же примерно стоимости американского. То есть, нам, шоп достичь осколочного эффекта такого, как у американцев надо в сотни раз больше боеприпасов. Хуле, Украина – богатая страна. Может себе позволить.

На фото видите типичный осколок украинского говноснаряда.
Канешн, ща набегут мудаки, которые будут кричать, шо выдаю военную тайну и все такое. Так вот. Тайну хранят от граждан Украины, выставляя всех их идиотами, которые гордятся бутафорными разработками.

Про взрывчатое вещество, которым снаряжают снаряды просто промолчу, не потому шо, там сказать нечего плохого. А просто потому шо надо писать меньше матюков в единицу времени. Зато люди дали работу украинским саперам, которым пришлось в срочном порядке приехать на склады и расснаряжать снаренные ВВ снаряды. Бо ВВ начало разбухать, как гречневая крупа, в набитой доверху кастрюле. Помните рассказ Носова „Мишкина каша“?

Теперь давайте сразу перейдем к итогам. На второй фоте вы видите снаряд, инертный. Ну, который не взрывается. Извлеченный из грунта. Ну, вот снаряд – крассавчег. Канешн, скручен из трех частей и о стрельбе рикошетами не может быть и речи, но не поэтому я выставил эту фоту. Смотрим внимательно. Ниче не замечаете? Сдаетесь? Подвох в том, шо у нас нарезы в пушках правые. Если смотреть вслед снаряду, он вращается по часовой стрелке. Вот. А царапины от грунта такие, как будто он зашел в грунт, вращаясь против часовой стрелки. Как так может быть? Да, плять, просто. Он жопой вошел в грунт. Если кто совсем не шарит в арте, то открою тайну – снаряды летают носом вперед, а жопой назад. Жопой вперед летают тока уникальные украинские боеприпасы аналогов которым нема в мире.


Дальше раскрывать смысл слова пиздец меня уже харит, если честно. Дальше тогда придется рассказывать про говноминометы, говноБогдану, говнонавигацию и прочее. В фейсбуке места не хватит. В качестве вишенки на кучке навоза добавлю ещё короткое видео стрельбы новым украинским снарядом на Гончаровском полигоне. Из-за дичайшей разбалансированности, снаряд ударился юбкой о дульный тормоз, сильный удар повредил дульный тормоз, от удара взрыватель взвелся и через 100 миллисекунд, как и положено – сработал. На расстоянии 80 метров. Обеспечив полные памперсы радости обслуге орудия. Слава Богу, шо осколочность 10 осколков, а не 28 тысяч, бо все были бы трупами.
Так и живем. От одной хорошей новости к другой.)

https://www.facebook.com/wladimir.shchettinin/posts/10215019192583374?hc_location=ufi




24.12.19
ЗСУ випробовували та обирали кращий бронеавтомобіль



24.12.2019, на Житомирщині завершився демонстраційний показ нових і модернізованих бронеавтомобів для ЗС України, за результатами якого комісія обере кращий бронеавтомобіль.




Про це повідомляє пресслужба Генерального штабу.
Залучались «Варта» та «Новатор» від ТОВ «Українська бронетехніка», «Дозор-Б» від Харківського конструкторського бюро з машинобудування та українсько-польський бронеавтомобіль «Oncilla-M» (модернізований «Дозор-Б») від ТОВ «НВК «ВК Система».





Варто зауважити, що досі лише два бронеавтомобілі пройшли повний цикл державних випробувань та прийняті на озброєння української армії це «Козак-2» від ПрАТ «НВО «Практика» (на озброєнні з 2017го) «Барс-8» від ПрАТ «АК «Богдан Моторс» (з 2019).
На першому етапі машини продемонстрували можливості у подоланні перешкод на випробувальному полігоні «АвтоКрАЗу». Тут, за наявною інформацією, попереду були «Новатор» та «Варта», а «Дозор-Б» та «Oncilla-M» показали гірші результати.
Другим етапом випробовувань став марш довжиною понад 500 км. за маршрутом м. Кременчук – полігон на Житомирщині. Тут, на полігоні відбувся третій етап, вході нього розробники продемонстрували можливості бронеавтомобілів у наближених до екстремальних польових природних умовах.



Також, за участі військовослужбовців Десантно-штурмових військ, відбулася практична перевірка ергономічності десантних відділень. На завершення випробувань демонструвалися вогневі можливості кожного зразка техніки: автомобілі обладнували 12,7-мм кулеметом НСВТ з 600 патронами, а екіпажу отримував по 600 набоїв до автомату АК-74.

Ніяких подробиць наразі не повідомляється.

За результатами демонстраційного показу комісія ЗС України надасть пропозиції для прийняття рішення щодо подальшого постачання на озброєння кращих із представлених зразків.



https://www.ukrmilitary.com/2019/12/bba.html?m=1#google_vignette

15.11.2019
ПАРТІЯ СБА «НОВАТОР» ВИРУШИТЬ ДО СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК



Незабаром партія з декількох десятків спеціалізованих броньованих автомобілів «Новатор» (26 одиниць), вироблених ТОВ «Українська бронетехніка» на замовлення Міністерства оборони України, буде передана на озброєння до Сухопутних військ. Таким чином, армія отримає сучасну військову техніку для ефективного виконання завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

«Ми вітаємо рішення Міноборони передати партію «Новаторів» на озброєння до Сухопутних військ, адже саме вони є ядром армії. В сучасних умовах ведення війни висока мобільність, функціональність і надійність бронетехніки набуває надзвичайного значення. Пишаємося бути щитом для наших захисників», – зазначив Олександр Кузьма, директор ТОВ «Українська бронетехніка».
Наразі «Новатор» знаходить широке застосування в підрозділах Національної гвардії і ЗСУ, а також є лідером в своєму класі не лише в Україні, а й за кордоном.

«Новатор» сконструйований з урахуванням сучасних вимог до техніки підрозділів спеціального призначення з використанням підвіски, що пристосована до експлуатації в складних умовах бездоріжжя з колісною формулою 4×4 і 6,7-літровим турбодизельним двигуном. Автомобіль має споряджену масу 7,5 т і вантажопідйомність 1,35 т та здатен долати без підготовки водні перешкоди глибиною до 1,4 м і підйоми до 60%, а також розвивати швидкість по шосе залежно від типу двигуна від 140 до 170 км/год, впевнено тримаючись на дорозі та за рахунок ідеального рівномірного навантаження на передню і задню вісі. Запас ходу «Новатора» по пересіченій місцевості становить 700 км, по автодорогах – 1000 км.

Одночасно з передачею замовлення для представників Міністерства оборони була проведена демонстрація «Новатора» з бойовим модулем «Іва-М», оснащеним кулеметом калібру 12,7 мм. Спеціально для підвищення прохідності для цієї модифікації СБА розроблена унікальна підвіска, яка може змінювати кліренс до 80 мм для подолання перешкод та їзди по бездоріжжю. Також така версія «Новатора» комплектується повністю автоматичною централізованою системою підкачки коліс. Модифікація вже доступна до замовлення.



08.10.2019
“Українська бронетехніка” розробляє гусеничну платформу «БМП-В»
ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Українська бронетехніка»  на виставці Зброя та безпека - 2019 презентувало проект проект бойової машини піхоти БМП-В.



Як стверджує розробник гусенична платформа буде плаваючою.



В носовій проекції БМП-В буде здатна тримати 30 мм постріли, а в кормовій та бортових – 14,5 мм. Броня буде посилена керамічними елементами.

Планується комплектування БМП двигунами Caterpillar або Scania та трансмісією Allison. В якості озброєння проект передбачає дистанційно керовані або залюднені модулі виробників з Києва або Харкова.



Десантування буде здійснюватися через задню апарель. Десантне відділення містить місця для 8 бійців. Максимальна заявлена швидкість руху по шосе – 60 км/год.

https://mil.in.ua/uk/news/bmp-v-ukrayinska-bronetehnika-rozroblyaye-gusenychnu-platformu/




19.08.2019
«УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА» спростовує недостовірну інформацію «УКРОБОРОНПРОМУ» щодо використання фінської броні для виготовлення панцерового захисту СБА «Варта».


Посилання на заяву «УКРОБОРОНПРОМУ»: https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/zayava-ukroboronpromu-shhodo-nedostovirnoyi-informatsiyi-tov-lkmz-pro-yakist-finskoyi-broni.html
ТОВ «УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА» спростовує недостовірну інформацію «УКРОБОРОНПРОМУ» щодо використання фінської броні компанії Miilux Protection з твердістю 500 для виготовлення СБА «Варта».
Панцеровий захист спеціалізованих броньованих автомобілів «Варта» виготовляється з бронесталі шведського виробництва компанії Swebor Armor з твердістю 560, що має відмінні балістичні захисні властивості в поєднанні з високою твердістю і міцністю та пройшла всі випробування по класу захисту згідно ДСТУ 3975, окремо пройшла випробування у відповідних установах Міністерства внутрішніх справ і Міністерства оборони України. Має відповідні акти та сертифікати по результатам успішних випробувань.
http://ukrarmor.com/uk/news-uk/ukra%d1%97nska-bronetehnika-sprostovu%d1%94-nedostovirnu-informacziyu-ukroboronpromu-shhodo-vikoristannya-finsko%d1%97-broni-dlya-vigotovlennya-panczerovogo-zahistu-sba-v/




12.06.2019
Предлагаю самому Пашинскому приехать на передовую в «Варте» и попробовать продержаться более 2 минут

 

Vasyl Shurupov І ще нехай Пашинський постріляє з мінометів молот
13
Перевод: Как техника (не) защищает наших бойцов
Вчера вместе с командой были в зоне военных действий. Кроме оценки ситуации, мы также тестировали оружие и технику, которую получают наши ребята. Ее качество я смог оценить с первых минут: морпехы сказали что нельзя ехать на передовую на бронемашине «Варта», поскольку это рискованно. Поэтому на передовую поехали на проверенной временем технике.

Но потом мы с морпехами все же проехались в «Варте» - чтобы я сам мог оценить недостатки этой техники.
Так я понял, что «Варта» ничего не стоит.
Идея бронемашины в том, чтобы защищать наших бойцов. А в реальности она большая; не маневренная, ее корпус слишком высок. Иными словами, идеальная цель для врага.
Кто производит эти бронемашины? Их создает компания из окружения Пашинского - «Украинская бронетехника». На видео мы с ребятами смеемся, но на самом деле не до смеха. Хочу предложить самому Пашинскому приехать на передовую в «Варте» и попробовать продержаться более двух минут.
С военными надо разговаривать, надо задавать вопросы и слышать их ответы. Они лучше всех знают, что именно им нужно.
В этом контексте реформирование Укроборонпрома - один из важнейших приоритетов моей команды.
Процесс начат. Подробнее в скором времени.
Армия должна получать то, что ей нужно, а не то, что ей навязывают!
Olomskiy Vladimir Довелось быть рядом с "Когуаром". Недоваренные швы, сталь - не бронь, т.к. сверлится довольно легко, покраска - с наплывами, будто учащиеся пту на первом уроке красили. Через непродолжительное время эксплуатации - повысыхали прокладки впускного коллектора, окислились массы. И вообще надо обратить внимание - почему военнослужащие за свои деньги делают ремонт!
Олег Семенов Так в ГПУ есть дело по этим бронемашинам.И кто производитель стали тоже не секрет.
Вадим Кодачигов Бронебойность 12,7 с 60 метров. Цена в 8 раз дешевле БТР 3
ь комментарий или пожаловаться на него
Bohdan Stasiuk Я перепрошую, пане Данилюк, а ви є експертом із проектвання, виготовлення та експлуатації ББМ?
Мстислав Скоробогатов А как контракт на Варту попал в Минобороны?
Serg Marco
45 мин. ·
Ну что, я так понимаю очередная неделя назначений на посады всех порадовала, всех порадовал Герус, который (о как неожиданно) показал себя дятлом (типа это было неясно ранее), Служба Божа впереди планеты всей, но я бы хотел поговорить о космическом долбодятле что занимает пост секретаря СНБО. А именно Александре Данилюке.

Александр Данилюк посетил морскую пехоту (за это плюсик в карму) и записал видео с критикой бронемашин Варта (а вот это зря, промолчал бы, сошел бы за умного).
https://www.facebook.com/alex.danylyuk/videos/10219440744787799/
Предистория.
В новосозданную 35 бригаду в один из батальонов передают бронемашины Варта. Достаточно странное решение, но надо понимать что флот до сих пор комплектуется по остаточному принципу, потому вместо БТР 3/4, что было бы правильно, морпехи получили Варты. А до этого например в морской пехоте сформировали батальон на мотолыгах. А еще до этого - на БТР-60. А еще до этого - на Хамерах. Да, 2 линейный батальон 36 бригады сформирован на такой прекрасной технике как Хаммер для Ирака, ну то есть брезентовый джип. Когда то я шутил над Сикозой что если на их батальон который будет на марше нападут индейцы, то они затрехсотят его бойцов обычными копьями и стрелами, так как напоминаю, Хаммеры для пустыни, они с брезентовыми дверьми, крышей и прочим.
Насколько целесообразнее мотолыга или брезентовый Хаммер современного МРАПа которым является Варта, это дискуссия, в которой я надеюсь не будет тупых мыслей Данилюка.
И еще, я не отмазываю тут Пашинского, моё отношение к этому упырю и его дримтим вы знаете.
Но речь тут о мать его новом секретаре СНБО.

Так вот. Что такое Варта. Это MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), бронеавтомобиль чья задача перевозить личный состав и как вы можете понять по названию - сберечь личный состав в случае подрыва на мине или обстрела диверсионной группой. На MRAPы стал переходить современный военный мир, и особенно американцы, заменяя Хаммеры на MRAPы Oshkosh M-ATV, Cougar и другие.
Еще раз для тупых и особенно для Данилюка. Это блд "такси" для передвижения в зоне боевых действий, которое имеет соответствующий уровень бронирования и противоминную защиту. Ехать на нем воевать куда то в бой так же тупо, как ехать что то штурмовать например на КШМ.
Данилюк в видео сетует что эта машина имеет слишком большую высоту (для чего блд? она где то подныривать должна?), что собственно легко проверить.
Высота Cougar - 2,64 м.
Oshkosh M-ATV - 2,6 метра.
Высота Варты - 2,7 метра. Приспустите чуток колеса, пацаны, чтоб господина Данилюка опустить на 10 см до уровня американских MRAP.

Далее. Господин Данилюк сетует что машина слишком тяжелая. Видимо его надо по передовой повозить на брезентовом Хаммере, тот существенно легче конечно.
Вот только вес Варты - 15,5 тонн. Варта имеет десантный отсек для перевозки 8 человек десанта и 2 человек экипажа. А еще на неё устанавливается автоматический боевой модуль, который позволяет работать в случае чего не высовывая хавальник из машины.
Cougar имеет вес 14,5 тонн. Может перевозить экипаж с десантом в размере 6 человек.
Oshkosh M-ATV имеет вес 11,5 тонн. Перевозит 5 человек. Ну то есть вы поняли, для того чтоб посадить больше людей в транспорт, нужно большее десантное отделение, большая длина и соответственно - больший вес защищенной капсулы с противоминной защитой. Было бы странно если бы бронированый MRAP перевозящий десять человек весил бы немного. Тогда бы был вопрос, а что там собственно за броня то?
И да, если мы уж говорим про Америку и американские MRAP, то корпус морской пехоты как раз и использует вышеуказанные бронеавтомобили.
Ну и цена.
Американский Кугуар стоит 475 000 долларов. Перевозит шестерых людей. Имеет соответствующий вес и высоту.
Американский Oshkosh M-ATV стоит 470 000 долларов.
Легче, имеет сопоставимую высоту, перевозит 5 человек.
Варта перевозит 10 человек, имеет сопоставимую высоту, перевозит 10 человек, стоит в два раза дешевле вышеуказаных конкурентов.
Потому если Данилюку нужна быстрая и маневреная машина для передвижения на передовой, то купите ему за те же 220 тысяч долларов какую то Феррари, повесьте на двери пару бронежилетов и пусть гоцает на передовой на Феррари, быстро и маневренно, а не на пятнадцатитонной Варте.
Я бы и сам не прочь потыкать Пашинского в его желтые лужи, но в отличие от Данилюка я:
1) Не являюсь секретарем СНБО.
2) Не выгляжу дебилом когда пытаюсь рассуждать на тему военной техники и её задач, для которых она создавалась. Потому обьясните товарищу секретарю СНБО что если он стоит возле большой бронированой военной техники, то это возможно не танк, и не БТР, и не БМП, а МРАП который служит для перевозки солдат, используется как санитарный автомобиль или командно-штабная машина. И проблема не в том что в 88 батальоне есть Варты. А в том что в 88 батальоне есть ТОЛЬКО Варты, что сильно ограничивает его возможности.

И да, вы ж секретарь СНБО. Ну и Хомчак - НГШ. Наройте для 2 линейного батальона 36 бригады десяток БТРов. И для 88 батальона 35 бригады десяток новых БМП. И никогда, никогда больше не пишите таких тупорылых видеообращений демонстрирующих свою полнейшую некомпетентность занимаемой должности.

P.S. И да, отдельно доставляет что господин Данилюк не коснулся технических недостатков Варты, а там есть о чем поговорить. Он коснулся именно боевого применения, веса и габаритов. Именно к тому, к чему придраться- это просто лютая дичь.

https://diana-mihailova.livejournal.com/3441188.html

25.02.2019
Морпіхи отримали 15 нових бронеавтомобілів СБА «ВАРТА».


До 88 окремого десантно-штурмового батальйону 35-ї бригади морської піхоти морської піхоти на озброєння надійшли 15 сучасних бронеавтомобілів СБА «Варта».


Про це повідомляє Defense Express з посиланням на прес-службу Міністерства оборони України.
Військовослужбовці Центральної автомобільної бази зберігання та ремонту, що на Хмельниччині, передали представникам окремого десантно-штурмового батальйону морської піхоти 15 спеціалізованих броньованих автомобілів вітчизняного виробництва «Варта».
Ці потужні розробки українського ОПК стануть на озброєння морських піхотинців і посилять їхню вогневу міць та мобільність під час виконання бойових завдань у складі сил та засобів, що залучаються до проведення операції Об’єднаних сил.
«У нас вже є певний досвід експлуатації цих броньованих велетнів», — наголосив головний сержант взводу морської піхоти старший сержант Василь Бабійчук.
«Сподіваємось, що під час виконання бойових завдань на лінії розмежування, вони значно підсилять можливості морських піхотинців», — зазначив військовий, за плечима якого участь у трьох миротворчих операціях та досвід боїв на Сході у складі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади.


Нагадаємо, СБА (Спеціалізований бронеавтомобіль) «Варта» це бронеавтомобіль з колісною формулою 4×4 виробництва компанії «Українська Бронетехніка», який вперше був представлений наприкінці 2015 року. У 2016 році ББМ успішно пройшов відомчі випробування й почав поставлятися у структури МВС та ЗСУ. Весь цей час, за підсумками експлуатації, машина зазнає модернізацію. Так у жовтні 2018 року була презентована восьма версія СБА.

https://defence-ua.com/index.php/home-page/6629-morpikhy-otrymaly-15-novykh-broneavtomobiliv-sba-varta


17.12.2018
(35 ОБрМП)

Конструкторско-производственное предприятие «Украинский бронетехника» досрочно передало Вооруженным Силам Украины очередную партию специализированных бронированных автомобилей «Варта».
Об этом сообщает Ukrainian Military Pages.


Эта партия состоит из 14 бронированных машин.

Скорее всего машины пойдут на вооружение новоформируемой 35 ОБрМП.


15.11.2018
Официальная передача на территории ГП КБТЗ Александром Турчиновым 6 бронеавтомобилей «Варта».





Было передано военным 5 специализированных бронированных автомобилей «Варта» и 1 бронеавтомобиль «Варта-Новатор» производства ЧАО "Украинская бронетехника".


23.04.2018
«Капсулы смерти»-золотая броня Пашинского: на Украине новый скандал с закупками бронемашин «Варта»

Передача трех серийных бронеавтомобилей "Варта" производства компании "Украинская бронетехника" (из числа 40 машин, сданных в 2017 году) 4-му батальону 49-го отдельного полка охраны общественного порядка Национальной гвардии Украины. Измаил (Одесская область), 13.02.2018 (с) bessarabiainform.com

История о том, как завод главы парламентского комитета по обороне армии недоброневики поставляет.

Скандал с закупками в армию бронетранспортёров в десятки раз дороже их реальной стоимости Пашинским и Гладковским не отражает всю степень гнилости системы оборонного заказа. Мне прислали интересную подборку фактов о проекте бронемашины "Варта", которую для армии и силовых структур строит завод Пашинского и Винника.

Бронеавтомобиль «Варта» родился в 2015 году на предприятии «Укрглавпак», созданном в начале 2000-х Ириной Пинчук.

Всё это время фирма специализировалась на производстве тары из пластмассы и оптовой торговле ею, но в июне 2015 сменила профиль и занялась бронетехникой. При этом название компании было сменено на  «Украинская бронетехника».

Уставной капитал фирмы составил 11 800 грн., общее количество работников – 30 человек (таковым оно остается и по сей день).

Владельцем фирмы стал Юрий Стасько, а директором был назначен Александр Кузьма.

Оба молодые люди (меньше 30 лет), при этом они уже пересекались между собой в медицинском бизнесе, в качестве совладельцев компании «Глобалмед», работавшем на рынке фармацевтических изделий. Оба являются руководителями лишь номинально, по факту же руководителем является Николай Кузьма (дядя А. Кузьмы). Месторасположение фирмы зарегистрировано по адресу: ул. Довженко, 18, где размещалась одна из фирм Н. Кузьмы «Укрмед Дентал».

Николай Кузьма - выходец из медицинского бизнеса, которым он занимается давно и имеет в нём неоднозначную репутацию.

Весной 2015 года Николай Кузьма становится помощником (на общественных началах) у главы парламентского комитета по национальной безопасности Сергея Пашинского как советник по военной технике. В «Украинской бронетехнике» он стал позиционировать себя «главным идеологом» и «консультантом».

Хронология закупок

2015
Несмотря на полное отсутствие опыта в разработке бронетехники, бронеавтомобиль «Варта» «Украинская бронетехника»  разработала менее чем за полгода (для сравнения – разработка «Дозора» длилась с 2007-го года).
Автомобиль был презентован публике 7 декабря 2015-го.
От «Украинской бронетехники» машину представлял Николай Кузьма, а вот директор А. Кузьма и владелец Ю. Стасько на презентации не присутствовали.

Автомобилю было выдана положительная оценка, при этом было подчеркнуто, что за счет выбора дешевого шасси (МАЗ-5434) «Варта» будет стоить существенно дешевле аналогов и её цена составит примерно 5 млн. (как показали дальнейшие контракты на закупку, в реальности цена составила более 7 млн. грн.)

Презентованный автомобиль не был взят на опытную эксплуатацию, а сразу же был закуплен в количестве 10 штук для нужд подразделения КОРД.

Турчинов озвучил, что решение о закупке более крупных партий будет принимать после использования первых машин в АТО, но Аваков сразу заявил о намерении оформить госгарантию на закупку 100 штук.

На конец 2015 оставались неиспользованными 500 млн. грн., что как раз хватало на 100 автомобилей (если бы их цена действительно составила 5 млн. гривен).

По итогу, госгарантия на эти 100 автомобилей все же не была оформлена.

2016
Поставка 10 автомобилей для КОРДа была сорвана – она должна была произойти в мае 2016 г., но автомобили были поставлены заказчику  не в мае, а только в сентябре, все были отбракованы и отданы на доработку.

Проблемы обнаружились не только в качестве сборки «Варты», но и в несовершенстве её конструкции как таковой.

В январе 2016 г. Национальная гвардия взяла опытный экземпляр «Варты» на пробные испытания. Результат испытаний был неудовлетворительным – были отмечены такие существенные недостатки, как:
- незабронирован отсек двигателя
- раскачивание бронекорпуса даже при поворотах на малых скоростях
- нехарактерный хруст при включении переднего моста

Кроме того, по ходу испытаний машина показала низкую надежность и постоянно ломалась (в частности, изначально испытания должны были проходить на полигоне в с. Старе, куда «Варта» вообще не доехала из-за поломки коробки передач, после чего испытания были перенесены на полигон в с. Новые Петровцы).

По результатам испытаний была составлена Докладная Записка, в которой был сделаны следующие выводы:
- автомобиль не соответствует Техническому заданию
- при сравнении с другими отечественными бронеавтомобилями уступает им по всем показателям.

Несмотря на этот вердикт, Национальная гвардия всё равно заключила контракт на 40 машин (со стоимостью 7,15 млн. грн. за машину)., причем со 100% авансом (на таких условиях не заключаются контракты больше ни с одним другим производителем).

По условиям этого контракта на 40 шт., первая партия в 10 автомобилей должна была быть поставлена до конца декабря 2016. Это также не было выполнено – на 31.12.2016 ни одна машина из 10 не была поставлена.

Параллельно этим процессам, «Варта» была включена в ГосОборонЗаказ  и в декабре 2016 г. получила государственный контракт на 10 машин уже для Министерства обороны Украины (с ценой 6,66 млн. грн. за ед.) с поставкой в течение 2017 г.

Таким образом, по состоянию на конец 2016 г. ситуация была следующая: «Украинская бронетехника» имела контракты уже на 60 машин, из которых не было сдано ни одной (10 всё же сданных, были возвращены на доработку), а предоставленный на испытания опытный образец был признан конструктивно неудачным и требующим существенной доработки (вплоть до замены базового шасси)

Не смотря на это, никаких штрафных санкций не последовало, а 29 декабря 2016 г. «Украинская бронетехника» попала в узкий список из всего 6-ти предприятий, которым в декабре 2016 г. выделяется государственная гарантия №13010-05, направленная на повышение обороноспособности страны(единственная из частных производителей, все остальные 5 предприятий из этого списка – государственные заводы УкрОборонпрома).

«Украинская бронетехника» получила по этой гарантии 272,9 млн. грн. Т.е. предприятию с 30-ю работниками на балансе было выделено 9,1 млн. на человека.

Для сравнения – «Львовский бронетанковый завод» (775 работников) получил 461 млн. (0,59 млн. на человека), «Житомирский бронетанковый завод» (850 работникаов) - 611 млн. (0,72 млн. на человека).

В связи с тем, что госгарантия – это «дорогие деньги» для государства, так как являются кредитом, выданным под 19% годовых сроком на 3 года, в реальности, таким образом, 272,9 млн. грн. для государства превращаются в 428,5 млн. грн.

2017
Под эту гарантию в феврале 2017 г. Министерство внутренних дел подписывает с ними новый контракт на 39 автомобилей для Нацгвардии (третий по счету).

Тем временем первый контракт с Нацгвардией на 40 машин выполнялся с серьезными проблемами - в установленный срок – декабрь 2016 г. машины к заказчику не попали. В апреле 2017 г. Национальная гвардия получила 1 машину из планируемой к отдаче партии на опытную эксплуатацию.

За время этой эксплуатации машина наездила 3000 км. и полностью подтвердила первоначальные негативные впечатления. В итоговом Акте о результатах опытной эксплуатации было описано:
- 17 несоответствий Техническому Заданию.
- 36 зарегистрированных поломок
- 21 рекомендация к изменению конструкции автомобиля
всего 74 замечания.

При этом часть замечаний были более чем серьезные и касались жизненно важных показателей:
- отсутствие бронезащиты отсека двигателя
- отсутствие противоосколочной защиты
- отсутствие блокировки дифференциала переднего моста
- мощность двигателя меньше, чем требуется по Техническому заданию

Два последних недостатка (отсутствие блокировки дифференциала и недостаточная мощность двигателя) являются неустранимыми, т.е. обусловлены неправильностью самой конструкции автомобиля. Свою роль здесь сыграла фундаментальная ошибка в выборе базового шасси – белорусского МАЗ-5434, машины, разработанной в 1959 г., разработанной как лесовоз. Также этот недостаток не только технический, но и политический, т.к. МАЗ-5434 комплектуется российским двигателем ЯМЗ-236 производства Ярославского Моторного Завод.

Таким образом «Варта» опять получила крайне негативную техническую оценку, но уже в мае 2017 г. заказанные 40 машин были сданы Национальной гвардии.

Поскольку за месяц устранить выявленные во время опытной эксплуатации недостатки не представлялось возможным (особенно если помнить, что 2 из них вообще неустранимы без замены базового шасси), все машины были сданы с теми же техническими недостатками, что имела машина, проходившая опытную эксплуатацию. В реальности полученные машины были непригодны к эксплуатации в текущем своем виде и требовали долгой и кропотливой доработки, т.е. считать этот контракт выполненным можно только условно.

В это время журналисты программы «СтопКоррупции» попытались сделать репортаж о том, как производятся автомобили «Варта», но натолкнулись на явное нежелание съемки со стороны «Украинской бронетехники». Когда же журналистам передачи всё-таки удалось-таки попасть на производственную площадку, их выгнали оттуда с применением силы

Контракт на 10 машин для МинОбороны по ГОЗ не был выполнен вообще – в срок так ничего из этого не было поставлено, уже в сентябре 2017 г. было подписано допсоглашение  и срок был продолжен до мая 2018.

2018
Несмотря на всё вышеперечисленно, «Варта» была включена в ГосОборонЗаказ на 2018 год на 49 машин.

Таким образом, по состоянию на начало 2018 г., «Украинская бронетехника» уже получила суммарно заказов на 99 машин (почти 700 млн. грн. бюджетных денег) + планируется к закупке ещё 49 машин. = всего 148 бронеавтомобилей или более 1 млрд. грн..

Из профинансированных 99 автомобилей заказчик (государство) формально получил лишь половину - 50 машин, по факту - только 10 машин, при этом это машины спецподразделения КОРД, которое в боевых действиях не принимает участие и менее всего (по сравнению с НацГвардией и Вооруженными Силами) нуждается в броневиках.

Положение дел у других производителей

Для сравнения - ситуация с другими украинскими производителя легкой бронетехники.

1) «Львовский бронетанковый завод» (775 работников, существует с 1944 г.) – за все время получил заказ только на 10 бронеавтомобилей «Дозор». При этом «Дозоры» постоянно обсуждаются в прессе в крайне негативном ключе.

2) «КрАЗ» (3269 работников, существует с 1958 г.) – не получала заказов на свои бронеавтомобили «Шрек» и «Фиона» вообще, при этом постоянно упоминается в прессе в негативном ключе за поставку ещё в 2014 г. бронеавтомобилей «Кугуар» и «Спартан»

3) НПО «Практика» (250 работников, существует с 1993 года) – в 2017 г. заказано менее 20 бронеавтомобилей «Козак», при этом компания постоянно проходит разнообразные проверки всех возможных проверяющих органов.

4) «Корпорация Богдан» (1953 работника, существует с 2005 г.) – не получала заказов на свои бронеавтомобили «Барс» вообще, получила лишь заказ на простые и дешевые небронированные санитарные автомобили на базе пикапов, при этом по поводу данного контракта в прессе был устроен дикий скандал с привлечением общественности и комиссии из волонтеров.

5) «Завод Кузница на Рыбальском»/бывший «Ленинская Кузница» (1020 работников, существует с 1862 г.) – с 2016 г. не получала заказов на свои бронеавтомобили «Тритон» вообще, при этом 4 броневика «Тритона», которые были поставлены ещё в 2015 г. Погранслужбе, попали в ноябре 2017 под расследование  Национального антикоррупционного бюро с очень активным обсуждением этого факта в прессе.

https://diana-mihailova.livejournal.com/1930508.html


Комментарий bmpd. Описываемая ситуация с закупками для силовых структур и министерства обороны Украины загадочного по обстоятельствам появления на свет бронеавтомобиля "Варта" наглядно демонстрирует хаос, бесплановость, волюнтаризм в сочетании с очевидной коррпупцией и лоббизмом, процветающие в военно-технической и закупочной политике на Украине. Как уже отмечалось, происхождение бронеавтомобиля "Варта" тщательно скрывается (как можно судить, он был разработан за пределами Украины), а его производство на "Украинской бронетехнике", судя по видеорепортажу, носит полукустарный характер. Производство и закупка малосерийной разнотипной полукустарной техники, не прошедшей каких-либо серьезных испытаний и доводки, остается бичом украинской оборонно-промышленной системы и свидетельством общего нынешнего низкого уровня украинской оборонной промышленности.




24.01.2018
(г. Киев)



Батальйон им. Кульчицкого НГУ получил новые бронеавтомобили "Варта" украинского производства. В распоряжение автопарка поступило 4 единицы такой техники.



23.09.2016
Все броневики Пашинского, приобретенные Нацгвардией, оказались бракованными


Броневики, приобретенные государством у приближенной к нардепу Пашинскому фирмы, отбракованы и отправлены на доработку.

Все 10 бронеавтомобилей "Варта-2", которые в мае этого года приобретены для нужд спецподразделения Нацгвардии КОРД, были отбракованы и отправлены производителю на доработку. Указанная техника приобретена за государственные средства у фирмы "Украинская бронетехника", реальным владельцем которой СМИ называют депутата от "Народного фронта" Сергея Пашинского.

Бронеавтомобили "Варта-2" помпезно презентовали друзья депутата Пашинского – председатель СНБО Александр Турчинов и министр МВД Арсен Аваков. В то же время в ведомстве Авакова не озаботились тем, что до лета 2014 года фирма называлась "Укрглавпак" и производила пластиковую посуду. Однопартийцы Пашинского старательно восхваляли бронеавтомобили и подчеркивали необходимость покупки не менее 100 единиц техники.

Несмотря на то, что все 10 первых бронеавтомобилей были отбракованы, Нацгвардия подписала договор на поставку еще 40 автомобилей "Варта-2". Об этом UA1 сообщил источник в Национальной гвардии.

Отмечается, что договор подписан на беспрецедентных и невыгодных для государства условиях 100% предоплаты. В настоящий момент из государственного бюджета выплачено 286 млн грн за поставку, которая будет осуществлена в марте 2017 года.

В случае неисправности и этих 40 автомобилей государство рискует остаться и без техники, и без денег, учитывая "крышевание" сделки нардепом Сергеем Пашинским.

Напомним, ранее сообщалось о том, что возглавляемое Пашинским госпредприятие поставляет в зону АТО неисправное оружие.


https://ua1.com.ua/rus/society/vse-broneviki-pashinskogo-priobretennye-nacgvardiey-okazalis-brakovannymi-24289.html




06.05.2016
(Киев)

Украинский спецназ МВД получил первые бронемашины «Варта-2»



Как сообщило министерство внутренних дел Украины, 6 мая 2016 года под Киевом состоялась церемония вручения сертификатов об окончании восьминедельных курсов подготовки первым 35 бойцам нового подразделения специального назначения КОРД ("Корпус оперативно-раптової дії"), - фактически переименованный "Беркут"/ "ОМОН". Национальной полиции МВД Украины. Первое подразделение КОРД будет развернуто в Харькове.



Состоялась также торжественная передача на вооружение подразделений КОРД 3 новых серийных бронеавтомобилей «Варта-2» с колесной формулой 4х4, которые, как было заявлено, "специально разработаны в интересах нового отряда специального назначения министерства внутренних дел Украины". Машины были поставлены МВД Украины компанией «Украинская бронетехника». На церемонии были показаны 3 бронемашины с бортовыми номерами "007", "008" и "009", хотя ранее сообщалось, что первая партия этих бронеавтомобилей для МВД Украины должна составить десять единиц, при стоимости одной машины 5,8 млн гривен без вооружения.


07.12.2015
Arsen Avakov
Новая бронемашина ВАРТА!
Принимаем на вооружение Нацгвардии и для подразделений КОРД Нацполиции. До Нового года получим первые 10 бронемашин. Производитель "Украинская бронетехника" с участием белорусских инженеров, с учетом требований и техзадания от боевых офицеров АТО.
После полевых испытаний в АТО будет приниматься решение о закупке бОльшей партии бронемашин.
Сегодня, ребята из Батальона Кульчицкого, Азова, Донбаса, других подразделений Нацгвардии после церемонии награждения госнаградами в министерстве - гурьбой вывалили и обступили машину. Хвалили, спрашивали, пытались забрать с собой Смайлик «smile» Радовались, что скоро получат в части таких красавцев!
Основные преимущества бронированного автомобиля проекта ВАРТА, отмеченные нашими офицерами и инженерами, имеющими опыт боевых действий:
1. Использован более мощный и ремонтопригодный двигатель (270 л.с. и 1128 Н*М по сравнению с 176 л.с. двигателем бронеавтомобиля «Козак»), в перспективе планируется установка современного двигателя Cummins мощностью 300 л.с.;
2. В бронеавтомобиле «Варта» использовано не только V-образную формы днища (как прочие отечественные бронеавтомобили) но V-образную геометрию самой бронекапсулы. Такая защита позволяет выдерживать подрыв заряда мощностью 6 кг. в тротиловом эквиваленте, а также позволяет в случае повреждения только днища заменить его, без замены бронекапсулы;
3. Для бронирования используется шведская сталь с твердостью 560, в отличие от других отечественных бронеавтомобилей, которые используют сталь с твердостью 500. Указанное позволило без снижения бронеустойчивости уменьшить вес капсулы автомобиля на 11 %, как следствие увеличилась полезная грузоподъемность. Броня защищает экипаж и десант от бронебойного патрона калибра 7,62*39 мм;
4. На бронеавтомобиле использованы современными противоминными сиденьями для экипажа и десанта с амортизирующим эффектом. Аналогичные сиденья используются такими ведущими мировыми производителями военной техники как BMC, FNSS, Otockar и т.д.;
5. Для улучшения скоростных характеристик и проходимости по бездорожью, установлены не только усиленные рессоры (как на бронеавтомобиле «Козак») но и усиленные амортизаторы;
6. Впервые в Украине совместно с отечественным производителем бронестекла используется современный наружный метод установки бронестекла на боевой бронированной машине такого класса, что дает возможность производить быстрый демонтаж и монтаж при повреждении бронестекла и увеличивает прочность рамки на которую монтируется броне стекло;
7. Установлена усиленная пыле/влаго защищенная лебедка. Мощность лебедки составляет 9979 кг в комплекте с синтетическим тросом 27,5, с которым возможно работать без перчаток, сам трос в мороз не отламывается от холода, кроме того сентетический трос легче металлического на 85 %;
8. За счет изменения передаточного отношения главных пар (с 6,49 до 5,49) значительно улучшились динамические показатели при езде как по шоссе так и по пересеченной местности. Максимальная скорость по шоссе составляет 120 км/ч.;
9. Добавлена возможность централизированной подкачки колес из кабины водителя. Блок управления подкачкой колес позволяет выбирать различные условия эксплуатации (шоссе, грунтовая дорога, песок, болото и т.д);
10. Для улучшения внедорожных качеств на бронеавтомобиль «Варта» устанавливаються шины Continental, в дальнейшем планируеться наладить серийный выпуск отечественного производства совместно с белоцерковским шинным заводом;
11. Стенки и крыша рассчитаны с учетом установки на крыше башни типа корона или пулеметной установки общим весом до 500-550 кг. Иметься возможность установки боевого модуля с пулеметом 7,62 мм, 12,7 мм, и башню типа БП-1, аналог башни, которая устанавливается на БТР-70/80 и БРДМ-2 и вооружена пулеметами 14,5 мм и 7,62 мм., что делает данную машину серьезной машиной поддержки пехоты и обороны блок - постов, а также унифицирует установку под любой допустимый тип боевого модуля.
12. В связи с тем, что наиболее повторяющемся слабым местом в бронемашинах отечественного производства являются замки бронедверей, которые не выдерживают ежедневную эксплуатацию, на бронеавтомобиль «Варта» были установлены ручки и замки мирового производителя TriMark, которые выдерживают ежедневное использование двери весом до 500кг.
https://www.facebook.com/arsen.avakov.1/posts/940824756007631


Комментариев нет:

Отправить комментарий